Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Uz studij i vlastiti posao

Poslije završetka srednje ekonomske škole Filip Žeravica iz Šida odlučio je upisati fakultet u Novom Sadu. Odlučio se za ekonomski smjer na fakultetu, smatrajući da će nakon završetka školovanja svojom stručnošću i znanjem pridonijeti boljem poslovanju svoje obiteljske tvrtke. U međuvremenu došao je na ideju da se uporedo sa studiranjem i sam oproba u privatnom poslu. Želja ovog dvadesetjednogodišnjeg momka bila je pomoći roditeljima u podmirivanju troškova studija, te se prije nekoliko mjeseci odlučio otvoriti trgovinsku radnju, servis i opremu za mobitele F-mobile u Novom Sadu, koja je ogranak postojećeg obiteljskog poduzeća. Podršku za poslovni pothvat dobio je od roditelja Gorana i Dušice, vlasnika obiteljske tvrtke Gvožđar inex d.o.o. sa sjedištem u Šidu. Danas ovaj mladi momak uspješno studira i radi u Novom Sadu, a u slobodno vrijeme dolazi u Šid i pomaže roditeljima u poslu.

Od malih nogu u trgovini

Za Filipa posao u prodaji nije nepoznanica. Obiteljska trgovinska tvrtka Gvožđar inex d.o.o. osnovana je 1993. godine. Od samog početka rada u posao su uključeni, osim najstarijeg, djeda Marka, njegova djeca Goran i Saša, snaha Dušica, a kasnije i unuci Boris i Filip. Usprkos poteškoćama u radu ratnih devedesetih, trgovinska tvrtka ove obitelji održala se do današnjih dana, a sve zahvaljujući zajedništvu, zajedničkom radu i trudu svih članova obitelji. U međuvremenu su proširili svoje djelatnosti, povećali asortiman proizvoda, ali i broj uposlenika kojih danas ima 35. Filip je od malih nogu bio prisutan u trgovini. Radio je i učio i vremenom uz pomoć djeda, oca, majke i strica, stekao osnovno znanje za pokretanje privatnog posla.

»Razmišljao sam čime bih se mogao baviti u slobodno vrijeme. Osim predavanja, koja su ove godine uglavnom bila online i učenja, imao sam prostora baviti se dodatnim poslom kako bih pomogao roditeljima u podmirivanju svih mojih troškova boravka u Novom Sadu. Rukovodeći se potrebama i željama mladih, budući da sam i sam dio njih, došao sam na ideju otvoriti trgovinu s opremom i servisom za mobitele. Uz pomoć roditelja, pronašao sam poslovni prostor, uredio ga i opremio artiklima i pratećom opremom za mobitele. Trgovinu sam opskrbio dodacima za mobitele sa šarenim maskama, punjačima za sve vrste mobitela, futrolama, slušalicama, a u međuvremenu sam se obučavao i za servis telefona, postavljanje staklenih zaštitinih folija i sitne popravke na mobitelima i tabletima«, kaže Filip.

U koraku s novim vremenima

S ponosom ističe da je početne korake u poslovanju naučio od oca Gorana koji je cijeli svoj radni vijek proveo u trgovini. No, kako ističe, vremena su se promijenila. Bilo je potrebno prilagoditi poslovanje novim zahtjevima tržišta, robu prilagoditi mlađoj ciljnoj grupi, koja je danas u vremenu suvremene tehnologije često zahtjevna.

»Svjestan sam da je u današnje vrijeme teško opstati na tržištu pogotovo u većem gradu, ali smatram da se rad i trud isplate, gdje god da radite. Ako se bavite poduzetnišvom, jedna od najvažnijih stvari koje morate imati u vidu je svakako marketing. Bez dobre reklame danas teško možete uspjeti u bilo kom poslu. Da bi potencijalni potrošači čuli za vas i vaš proizvod, potrebne su vam odgovarajuće marketing strategije. Nekada je reklamiranje značilo da se reklame vrte na televizijama u udarnim terminima, dok je danas marketing potpuno drugačiji. U ovom poslu važna je marketing strategija, a kreativnost i ideja su već pola urađenog posla. Svjestan sam toga. Svaki početak je težak i potrebno je vrijeme i strpljenje za doći do cilja. Zato trenutno radim upravo na marketing strategijama. Svaku svoju reklamu nastojim plasirati preko društvenih mreža, koje su posljednjih godina postale važne skoro u svakom aspektu našeg života. Uz pomoć njih i uz mala ulaganja lakše je doprijeti do ciljne grupe, u mom slučaju, mlađe populacije potencijalnih kupaca mojih proizvoda«, ističe naš sugovornik.

Podrška roditelja

U pokretanju svog privatnog biznisa Filip nije koristio subvencije države. Svoju trgovinu u Novom Sadu otvorio je uz financijsku pomoć roditelja koji su pristali otvoriti još jedan ogranak tvrtke u drugom gradu.

»Roditelji su mi do sada bili velika podrška u svemu i na tome sam im neizmjerno zahvalan. Ukoliko bude bilo potrebe, svakako da ću iskoristiti svaki vid pomoći države koja se nudi mladim poduzetnicima, početnicima. Do tada, radit ću na sebi, usavršavat ću se. Dopunjavat ću asortiman svojih proizvoda i prilagođavati ih potrebama svojih kupaca. Već sam unio neke novine. Osim opreme za mobitele, u ponudi su i LCD televizori, ali i električni skuteri koji su postali atrakcija za mlade posljednjih godina. Osim mladih, koji su uglavnom ciljna potrošačka grupa, potrudit ću se proširiti asortiman svojih proizvoda koji bi bio zanimljiv kupcima različitih dobnih skupina. Potrebno je vrijeme i strpljenje, rad i ustrajnost. Svjestan sam toga. Neću odustati od svoje zamisli i sretan sam što imam podršku obitelji bez koje ne bih uspio u ovom poslu.«

Kao i svaki mladi momak Filip pored svih obaveza ima potrebu za druženjem i izlascima. Na pitanje kako svoje slobodne aktivnosti postiže uskladiti s obvezama na poslu i fakultetu, on odgovara:

»U početku je bilo teško, ali sam se sada već navikao. Radno vrijeme sam prilagodio svojim obvezama na fakultetu i učenju, a uspijevam odvojiti slobodno vrijeme za svoje drugare i slobodne aktivnosti. Volim otići u teretanu. To me opušta. Vikendom odlazim u Šid u posjetu roditeljima, jer su mi oni na prvom mjestu. Nedjelja i nedjeljni ručak u mojoj obitelji je oduvijek bila prilika da budemo svi na okupu. Mojoj majci to puno znači. Zato nikada ne propuštam da tog dana budem u krugu svojih najmilijih, da razgovaramo, posavjetujemo jedni druge i uživamo u zajedništvu. Mislim da je upravo sloga i zajedništvo ključ našeg obiteljskog i poslovnog uspjeha. Drago mi je što sam uz moje najbliže, pored važnih obiteljskih i moralnih vrijednosti, uspio naučiti početne poslovne korake u privatnom poslu. Vjerujem da će mi to biti ‘odskočna daska’ i put ka mom daljnjem uspjehu u životu i poslovanju«, kaže na kraju razgovora mladi poduzetnik iz Šida.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika