Aktualno Aktualno

O uključivanju u prekogranične projekte

Hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov održali su u ponedjeljak, 19. srpnja, online sastanak na kojem su razgovarali o uključivanju hrvatske zajednice u Vojvodini u partnerstvo na prekograničnim projektima iz EU fondova kako bi se jačala svijest o kulturi i doprinosu hrvatskog naroda u povijesnom razvoju Vojvodine, priopćilo je navedeno Ministarstvo.

Kako se navodi, prekogranična suradnja ključna je za suočavanje s izazovima koji nadilaze državne granice pri čemu im se treba pružiti sva moguća podrška i pomoć u učvršćivanju i izgradnji stabilnog, prosperitetnog i demokratskog sustava. Pritom je od krucijalne važnosti za sigurnost i stabilnost, kao i razvoj cjelokupne regije, kontinuitet u pružanju podrške europskim integracijskim procesima obje države, koje u Europskoj uniji vide priliku za razvoj svojih društava i za bolji život za sve svoje građane.
Ovaj sastanak također pokazuje i nastavak velikog interesa od strane potencijalnih korisnika za novi INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2021. – 2027., kao i za ostale programe europske teritorijalne suradnje.
Ministrica Tramišak je naglasila kako se trenutno provodi proces programiranja za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. Očekuje se da će novi program biti financijski veći, oko 40 milijuna eura EU sredstava (trenutni je oko 34 milijuna eura) s obzirom da je Hrvatska povećala alokaciju za sami program. Kao prvi korak u programiranju, teritorijalna i socijalno-ekonomska analiza je izrađena, a budući program će financirati projekte koji doprinose sljedećim ciljevima politika EU: Pametnija Europa, Zelenija Europa te Socijalna Europa.
Žigmanov je istaknuo kako aktivno prate napredak procesa programiranja i u tom smislu su već započeti inicijalni razgovori s regionalnim koordinatorima na programskom području kao potencijalnim partnerima u Hrvatskoj. Kao teme od značajnog interesa za Hrvate u Vojvodini naveo je očuvanje kulturne baštine, turizam, zdravstvenu zaštitu te prateću infrastrukturu, ekologiju i kružno gospodarstvo. S obzirom na raznolikost tema, projekte je moguće ostvariti i kroz druge programe, pri čemu će resorno hrvatsko Ministarstvo pružiti pomoć u vidu informiranja i prijenosa dobrih praksi te povezivanja partnera s obje strane granice.
Ministrica Tramišak pozvala je Žigmanova sa suradnicima u radni posjet Zagrebu u rujnu kako bi se mogao pratiti napredak oko dogovorenih tema.

H. R.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika