Aktualno Aktualno

Potpora daljnjoj izgradnji Hrvatske kuće i kadrovskom osnaživanju 

Na 70. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 22. srpnja, jednoglasno je usvojen Zaključak kojim se odobrava dodatnih 2.000.000 kuna za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Sredstva će biti prebačena posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji također pruža snažnu podršku ovom kapitalnom projektu hrvatske zajednice, objavio je HNV. Time je osiguran nastavak započetih radova na objektu u kojem će se nalaziti dvije krovne institucije Hrvata u Republici Srbiji.

Zahvaljujući potpori SDU-a, u svibnju 2018. godine, u vrijeme III. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća, kupljeno je građevinsko zemljište pored postojećeg zdanja u kojem se trenutno nalazi sjedište dviju hrvatskih institucija (HNV i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata) i stavljeno na raspolaganje hrvatskoj zajednici za buduće potrebe.

Aktualni IV. saziv HNV-a odlučuje na spomenutom zemljištu izgraditi objekt u kojem će se nalaziti ključne institucije hrvatskog naroda u Republici Srbiji: NIU Hrvatska riječ (koja trenutno nema vlastiti prostor) i HNV, a sa starim objektom činit će jedinstvenu cjelinu. Ovaj kapitalni projekt hrvatske zajednice u Republici Srbiji, prvi koji s pozamašnim iznosom u cijelosti financira Vlada Republike Hrvatske, spada među prioritetne ciljeve HNV-a predviđene u izbornoj platformi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini HRvati ZAjedno koja je na posljednjem sazivu HNV-a odnijela uvjerljivu pobjedu.

U listopadu 2020. godine tajnik SDU-a Zvonko Milas i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić potpisuju prvi ugovor kojim Republika Hrvatska preuzima odgovornost financiranja projektno-tehničke dokumentacije i I. faze izgradnje Hrvatske kuće. Tada je osigurano 1.300.000 kuna za izvedbu radova koji obuhvaćaju gradnju podruma i prvog kata. Simboličan početak izgradnje obilježen je 28. travnja ove godine, svečanim polaganjem kamena temeljca komu su prisustvovali Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, i državni tajnik Zvonko Milas. Stvarni početak radova uslijedio je nakon nekoliko dana, a trenutno je u izgradnji podrumski dio.

Posljednjim Zaključkom Vlade RH osigurana su sredstva za neometani i kontinuirani nastavak izgradnje objekta pa se očekuje da vanjski građevinski radovi budu završeni do konca godine.

»Lijepo je gledati kako od tri kamena nastaje ploča, kako na čvrstim temeljima raste zgrada i kako se skrb naše matične domovine diže u visine. Četiri otvorena gradilišta u hrvatskoj zajednici – u Petrovaradinu, Beogradu, Monoštoru i Subotici – nisu nastala sama od sebe, već su posljedica našeg planskog i predanog djelovanja. Vjerujem kako će oni za kratko vrijeme biti ispunjeni i sadržajima i ljudima. Tim ćemo izazovima i nadalje biti posvećeni«, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

H. R.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika