Tema Tema

Ljeto za deset

Nakon godinu dana pauze, Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti održana je ponovno na otoku Prviću od 24. srpnja do 1. kolovoza. Bilo je to tjedan dana za pamćenje, za radost, druženje i stvaranje novih i jačanje starih prijateljstava. Ljeto za deset.

Udruga Naša djeca godinama unazad organizira ljetne škole na Cresu i na Prviću, a prošle godine izostale su obje iz svima poznatih razloga. U istom duhu počela je i ova godina, te je nažalost izostao odlazak na Cres, no ne i na Prvić.

Učenici koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, te nekoliko vrtićanaca i učenika nižih razreda (njih 46) sa svojim obiteljima uživali su u zajedništvu tijekom osam dana. Iako je put naporan i dug, sve one radosti i ljepote brzo su zamijenile umor. Budući da ovo nije obično ljetovanje, nego je ljetna škola, djeca su imala priliku i nešto novo naučiti. Posjetivši katedralu sv. Jakova u Šibeniku upoznali su se s poviješću ovoga mjesta i same crkve koja je zbog načina gradnje uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Put Larom (ime trajekta) preko plavoga mora bio je uvertira za sve morske radosti. Sudionici ljetne škole bili su smješteni u samostanu Gospe od Milosti gdje ih je prijateljski dočekao domaćin i mjesni župnik don Božo Škembelj. Svaki dan sastojao se od jutarnjih tjelovježbi, koje je predvodio prof. tjelesnog odgoja Čedomir Lišić, duhovnog nagovora i sv. mise koju je svaki dan s djecom i mladima slavio vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, koji je ujedno bio i duhovnik i prijatelj za razgovor. Bile su organizirane i kreativne radionice koje je vodila učiteljica Tanja Dulić, te razna sportska druženja i natjecanja, kao i uživanje u društvenim igrama, šetnji, plivanju, pjevanju, folkloru... Svaki moment iskorišten je za kupanje, druženje, zabavu, razgovore, a sve to objedinila su djeca i mladi pripremivši posljednju večer skeč u kom su glumili voditelje ljetne škole i organizatore, članove Udruge Naša djeca. Tijekom ovih dana prikupljali su tekst, te su posljednju večer otpjevali i bećarac koji su sami sastavili, a u kom su opisani zanimljivi momenti ljetne škole.

Sudionici ljetne škole imali su prigodu posjetiti i Memorijalni centar znamenitog hrvatskog znanstvenika, filozofa, teologa, biskupa, leksikografa, inženjera, diplomata i prije svega izumitelja Fausta Vrančića, koji se smatra jednim od najznačajnijih Hrvata. Rođen je u Šibeniku 1551. godine, a preminuo je u Veneciji 27. veljače 1617. godine. Po njegovoj želji, tijelo mu je pokopano u domovini, točnije u crkvi Sv. Marija na Prviću (Prvić Luka). Pogledavši kratki film o njegovom životu, posjetitelji su imali priliku pogledati makete njegovog izumiteljskog stvaralaštva.

Za neku djecu ovo je bio prvi odlazak na more i to bez roditelja, neki su naučili plivati, a neki stekli nove prijatelje. Biti s prijateljima skupa osam dana je neprocjenjivo iskustvo i bogatstvo. Ono što bismo mogli izdvojiti za ovu godinu, budući da su djeca bila starijeg uzrasta, jeste druženje, razgovori i zajedništvo. Iz Udruge Naša djeca poručuju kako je kompletna ljetna škola prošla u pozitivnom ozračju i da su neka djece već pitala mogu li ići i naredne godine.

Dio financijskih sredstava za odlazak na Prvić financirali su roditelji, a dio je osiguran putem natječaja, te su tako odlazak djece na Ljetnu školu hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti pomogli Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Hrvatska katolička udruga za zaštitu prava djece i mladeži Stopa i Hrvatsko nacionalno vijeće.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika