Aktualno Aktualno

O procesu predstojećeg popisa

S ciljem dogovora o daljnjoj koordinaciji nacionalnih vijeća u procesu predstojećeg popisa stanovništva, 3. studenoga, održana je sjednica Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji sjednici je prisustvovao međunarodni tajnik HNV-a i član Radne skupine Koordinacije za pregovore s Republičkim zavodom za statistiku Srbije Darko Baštovanović, objavio je HNV.

Predstavnici nacionalnih vijeća usuglasili su se kako je neophodno započeti izravne pregovore s predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog te načiniti jedinstvenu platformu s usuglašenim zahtjevima svih nacionalnih vijeća. Također, konstatirali su kako RZS i dalje ignorira legitimne zahtjeve nacionalnih vijeća i dopise Koordinacije, a u svezi s čim se planira daljnje obraćanje spomenutom Ministarstvu. Podsjetimo, spomenuta Radna skupina održala je, prije nešto više od pola godine, tek jedan sastanak s predstavnicima RZS-a, a istodobno Baštovanović je inicirao hitno održavanje sjednice Koordinacije radi adekvatnog usuglašavanja platforme.

Poseban dio sjednice bio je posvećen temi proračuna i nužnosti njegova povećanja koje se nije dogodilo još od 2012. godine, pri čemu je Baštovanović naglasio kako se plaće u proračunu na državnoj razini kontinuirano povećavaju dok se proračunska sredstva namijenjena za rad manjinskih vijeća i dalje drže istima, čime se otežava njihovo elementarno funkcioniranje. Predsjedavajući Koordinacije i predsjednik Makedonskog nacionalnog vijeća u Srbiji Borče Veličkovski načinit će do 9. studenog zapisnik sa sjednice nakon čega će uslijediti dogovoreno djelovanje.

H. R.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika