Tema Tema

Kreativne radionice – potpora obrazovanju

Zagrebačka županija i tamošnje škole već dulje vrijeme pomažu ovdašnju hrvatsku zajednicu, u prvom redu aktivnosti na planu obrazovanja. Nakon stanke zbog epidemije koronavirusa, ta je suradnja ponovno obnovljena. Naime, prošloga tjedna (u petak i subotu) u Tavankutu i Subotici boravili su ravnatelji i profesori više osnovnih škola s područja Zagrebačke županije. Gostujući profesori likovnog odgoja održali su kreativne radionice za učenike iz osnovnih škola Matija Gubec iz Tavankuta, Vladimir Nazor iz Đurđina, te Matko Vuković i Ivan Milutinović iz Subotice.

U ime Zagrebačke županije u posjetu su boravili i predstavnici iz odjela za obrazovanje Vjeran Štublin i Darinka Balen.

»Zagrebačka županija sa svojim osnovnim školama već desetak godina radi projekte s Hrvatima izvan Hrvatske, a tavankutska i okolne škole su u tom projektu. Ove smo godine došli s projektom ‘Advenstki običaji našega kraja’ koji podrazumijeva niz radionica za učenike. Time djeci koja tu žive približavamo neke naše adventske običaje. Ujedno, to je i znak da znamo da Hrvati postoje na ovim prostorima i da smo im voljni na bilo koji način pomoći. Svaki naš posjet iznjedri neku novu mogućnost za suradnju. Suradnja je krenula s tavankutskom školom, kasnije smo bili domaćini volonterima Etnokampa Hrvatske čitaonice, pa su 2019. naši likovni profesori održali radionice za djecu u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici, oslikali zid područne škole u Tavankutu, osposobili keramičku peć u tavankutskoj školi, kao temelj za rad u keramici...«, kaže Darinka Balen.

Zahvala na potpori

U okviru posjeta, gosti iz Zagrebačke županije održali su i sastanak s članovima Ureda Hrvatskog nacionalnog vijeća. Predstavivši sa svojim suradnicima rad i djelovanje HNV-a, predsjednica Vijeća Jasna Vojnić izrazila je zahvalnost gostima na dosadašnjoj potpori.

»Veliku zahvalnost dugujemo našim gostima, riječ je o skupini ravnatelja, ali i drugih pojedinaca koji nesebično podržavaju život naše zajednice, napose na području obrazovanja. Brojne aktivnosti, projekti i putovanja bili bi nezamislivi bez njihove podrške, ili makar siromašniji u svojim sadržajima. Želimo da im ovaj posjet našoj zajednici i sve lijepo što će doživjeti ovdje bude jedno skromno hvala na svemu što čine i nastavljaju činiti«, poručila je Vojnić.

Ravnatelj OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine Jure Mišković ističe kako su prije tri godine započeli projekte suradnje s ovdašnjim Hrvatima s temom i povodom adventa.

»Zbog epidemiološke situacije, dvije godine nismo se imali prilike družiti, te sada obnavljamo tu tradiciju, da pomognemo koliko možemo pomoći. Ove godine profesori iz škola Zagrebačke županije održavaju s djecom iz Subotice, Tavankuta i Đurđina niz različitih radionica. To je poklon djeci za advent, budući da je advent vrijeme darivanja, okupljanja i druženja«, kaže Mišković.

Ravnateljica OŠ Matija Gubec iz Tavankuta Stanislava Stantić Prćić kaže kako su prikazane radionice bile od koristi ne samo učenicima nego i ovdašnjim nastavnicima.

»Imali smo priliku vidjeti drugačije pristupe u radu, bila je to prilika za razmjenu iskustava, što svakako pridonosi podizanju kvalitete nastave. Također, ostavili su nam i radni materijal za neke od radionica. Sada kada su se učenici uključili, bitno je te radionice i nastaviti. Naša je škola od gostiju dobila na poklon računalo s visokim performansama, a poklonili su nam i adventske vijence kao donaciju za naš adventski vašar«, kaže Stantić Prćić.

Adventsko-kreativne radionice

U sklopu ovog projekta, u petak, 3. prosinca, u osnovnim školama Vladimir Nazor u Đurđinu i Matija Gubec u Tavankutu održano je nekoliko kreativnih radionica. U Đurđinu su učenici u radionici »Kad bi svi ljudi na svijetu«, koja se odnosi na vršnjačko prihvaćanje, izrađivali ljudske figure u prirodnoj veličini. Figure su plošno oblikovali žicom i kao instalaciju postavili u prostor, a žicu su oblijepili pik trakom i oslikali sprejevima u boji. Također, radionica kartonskog tiska je predviđena kao kratki prikaz grafičke tehnike kartonskog tiska. Prvi dio radionice sastojao se od izrade manje matrice rezanjem elemenata iz glatkog kartona i lijepljenjem istih na kartonsku podlogu, dok se drugi dio sastojao od otiskivanja matrice na koje je prethodno nanesena grafička boja valjcima.

Tavankućani su pak kao domaćini imali adventsko-kreativne radionice u koje su se rado uključili.

Izrađivali su adventske vijence, oslikavali majice, izrađivali reljef i znamenitosti svoga mjesta na aluminijskoj foliji, a skupa sa ženama iz udruge Kragulj izrađivali su samoborski nakit. Nastali su ovdje i ljudske figure i bor od pocinkovane žice, te čestitke od kartonskog tiska. Tako su s puno strpljenja i uz pomoć mašte nastala prava umjetnička djela. No, Tavankućani su gostima predstavili i svoju školu, slamarsku sekciju, što rade na satu tehnike i tehnologije, a ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić provela je goste kroz školu i pokazala neke od izvannastavnih aktivnosti kojima se škola bavi: post crossing, roljanje, fotografska sekcija, Bogatstvo različitosti, kolonija darovite djece, Knjiga pod bor, učenička zadruga, adventski kalendar, bunjevački astal, obrazovni turizam...

Čitaonica Gradske knjižnice u Subotici se u subotu, 4. prosinca, pretvorila u kreativnu radionicu u kojoj su sudjelovala djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. U ovoj tvornici umjetnosti i mašte nastali su anđeli od perli, bisera i tanke žice... Izrađeni su sjajni adventski vijenci u raznim bojama, sa svijećama i ukrasima, te su nastale i unikatne majice inspirirane svemirom. Dio ekipe je izrađivao slike poznatih subotičkih građevina (Gradska kuća, Narodno kazalište, Franjevačka crkva...) i na koncu su nastala prava umjetnička djela.

Sve spomenute radionice s djecom radili su profesori likovnog odgoja iz Zagrebačke županije i članice Udruge Kragulj iz Svete Nedelje koji su oduševili djecu i pokrenuli njihovu kreativnost i probudili maštu. 

D. B. P. / Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika