Aktualno Aktualno

Božićne poslanice 2021.

mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit

Najveća potreba moga srca – ljubiti Boga

Povijest jest i ostaje beskonačni rudnik mudrosti i skrivenog blaga. Među tim zlatnim rudnicima naše civilizacije posebno sjaji iskustvo slavlja Tajne Utjelovljenja i Rođenja Božjega Sina, Isusa iz Nazareta. S velikom se radošću približavamo toj »gori« Božanske Tajne. Zato vas – predraga sva moja braćo i sestre, dragi svi vi vjernici kao i svi stanovnici naše po Božjoj dobroti blagoslovljene zemlje ‒ pozdravljam s posebnim ohrabrenjem i radošću!

Moram priznati da me do svih dubina moga siromašnog bića zahvatila orlovska snaga gledanja u Sunce vječnoga Boga – molitva poniznog Charlesa de Foucaulda, Isusovog malog brata Karla kojeg je Crkva proglasila blaženim.

Braćo i sestre, pred nama je slavlje Božića! Kada to kažemo, ne mislimo prvenstveno ni na naš kalendar, niti na neki naš određeni program života. Mislimo samo na to da nam Utjelovljeni Bog ponovno daje mogućnost da čitavim svojim bićem iskusimo ono što je u svakom pogledu jednokratno i jedinstveno. A to je ‒ da se Vječna ljubav svom snagom pretače u našu povijest; upravo u moju i tvoju povijest. To, nadalje, znači da On, Neizrecivi – danas i ovdje postaje Izreciv!

Božić je zato najcjelovitije nadahnuće nama zemaljskim ljudima; nama ljudima – tim vječnim tražiteljima sreće, ali, prije svega, vječnim gunđalima i nezadovoljnicima. Samo nam Božić najočitije govori u kojem pravcu se moramo kretati ako hoćemo biti sretni. Božić nam govori da nije istina da ne postoje čisti zrak i voda; govori nam da imamo lijek za sve bolesti, da postoji pravo nadahnuće za baš sve autentične ljude po dolinama našeg Planeta.

Ukratko, rođenje Božjega Sina otvara nebo, prosvjetljuje tamu, pokazuje putove, ozdravlja srce, komponira melodije, donosi vječnost, garantira nadu...

Hodimo, dakle, putovima Utjelovljenoga Božjeg Sina.

Braćo i sestre! Bio vam nadasve sretan i blagoslovljen Božić! Slavlje Božića neka vas svom svojom snagom uvede u Novu godinu 2022.!

Braći i sestrama istočne tradicije: Mir Božiji – Hristos se rodi!

Svima pak mir i blagoslov Boga Oca i Sina i Duha Svetoga.

..................................................................................................................................................................................................................................................
mons. Slavko Večerin, biskup Subotičke biskupije

Darujmo svoju ljubav i pažnju

»Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima i konačno, u ove dane progovori nama u Sinu« (Hebr. 1,1-2).

Zastanimo ovih dana i u tišini svoje duše osluhnimo glas Boga koji progovara u svom Sinu. Progovara nam veličanstvenim sjajem, dubokom snagom i ljepotom svoje ljubavi koja želi zahvatiti svakoga od nas, progovara nam rođenjem svoga Sina, malenog Božića.

On je postao jedan od nas. On je tu u nama, spreman da se saživi s našim patnjama, spreman da nam pruži ruke i povede nas putem mira i ljubavi.

Ovih dana nastojimo blještavilom okićenog grada, velikom užurbanošću, groznicom potrošačkog duha i pripremama za veliku svetkovinu pokazati sebi samima, a i cijelom svijetu što za nas znači taj veliki blagdan. Možda to i jest izraz našeg pokušaja da progovorimo svom Bogu, uspostavimo dijalog s Njim i prihvatimo njegovu ljubav. Ali dok se trudimo učiniti taj naš blagdan što blistavijim i veličanstvenijim, kao da zaboravljamo govor koji možemo čuti u dubinama svoga srca: »Čovječe, stani tu, pred dijete Isusa, pokloni se duboko, budi zahvaćen Njegovom svjetlošću, ispuni svoj život toplinom Njegovih djetinjih ruku koje pruža patnicima, bolesnicima, gladnima i nemoćnima, starcima i umirućima! Kreni, iskiti svoj grad svojom dobrotom i ljubavlju, jednakoj onoj koju očekuješ od svoje majke, oca, djeteta, supruge, supruga, prijatelja! Budi najsjajniji ukras koji ispunja radošću sve one koji su ti darovani da pored tebe putuju stazama tvog života«.

Božić kao blagdan rođenja Sina Božjega, kao objava Božje ljubavi u kojoj leži tajna Božje moći koja se daruje cijelom čovječanstvu, Božić kao radost koja se mora roditi u srcu svakog čovjeka. Smisao božićne radosti je u spoznaji svakog od nas da se rodio Kralj nebeski za mene, za tebe, za sve. Da se rodio iz duboke ljubavi za nas, ljubavi koju želi da darujemo jedni drugima da bismo gradili svoju budućnost i budućnost čovječanstva. Gradeći je međusobnom ljubavlju i u ljubavi prema Bogu stvorit ćemo pravedniji svijet. Da bismo uistinu doživjeli božićnu radost darujmo jedni drugima svoju ljubav i pažnju, a ne darove koji ne mogu ispuniti ničije srce trajnim zadovoljstvom. Budimo sa svojim najbližima okupljeni u božićnom slavlju sa spoznajom da smo najveći dar jedni drugima sjedinjeni i povezani Božjom ljubavlju koja nas pohađa u djetetu Isusu.

Svim vjernicima i ljudima dobre volje cijele Subotičke biskupije želim čestit, radostan i blagoslovljen Božić te dobru i blagoslovljenu novu 2022. godinu.

..................................................................................................................................................................................................................................................

mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor srijemski

Otvorimo vrata srca

Draga braćo svećenici, sestre redovnice, drage sestre i braćo!

Pripravljamo se za proslavu rođenja Sina Božjega. Onoga koji među nas dolazi kao novorođenče, kao jedan od nas, rođen u tek jednostavnoj špilji i daleko od svoga zavičaja. Dijete koje svoj zemaljski život započinje u velikoj neizvjesnosti. Društvene, ali i osobne okolnosti u kojima je rođen bile su dramatične, tako slične našem vremenu, a ipak, Njegov dolazak označio je novo doba, početak boljega svijeta. U dubini svoga srca zapitajmo se kakav smisao i kakvu poruku prepoznajem za mene danas, osobno i kao zajednica, u tom veličanstvenom i jedinstvenom događaju koji je zauvijek obilježio i promijenio ljudsku povijest?

U svetkovini Božića slavimo dolazak Boga na zemlju. Malen i neznatan, tako ovisan o tuđoj pomoći, tuđoj dobroti, a opet tako velik jer u ljudima od svoga prvoga zemaljskog daha potiče ono najbolje: otvorene oči – da bismo i u nepravdama ovoga svijeta znali prepoznati Božju ljubav i dobrotu; otvoren um – da bismo mogli razmisliti što možemo činiti kako bismo ispravili ili barem umanjili nepravdu; te otvorene ruke – kako bismo pokazali i živjeli djelotvornu kršćansku ljubav svim ljudima i svemu stvorenju.

Stojeći i sâm ponizno pred tim Otajstvom, nadam se i molim da ću kao novi član ove zajednice Kristovih vjernika u Srijemu, povjerenu mi pastirsku službu uz vašu pomoć i molitvu, te u zajedništvu s biskupom Đurom, vršiti na način da znamo prepoznati izazove vremena i zajednički na njih odgovarati, prepoznajući od Boga nam dane prilike i mogućnosti, te uvijek imajući na srcu dobro svih vjernika – Crkve, kao i svakog pojedinca u našem društvu.

Sestre i braćo, otvorimo vrata srca! Dopustimo Kristu da se po našoj djelatnoj ljubavi i služenju potrebitima trajno rađa u nama i našim bližnjima. Tako ćemo uvijek u našem društvu biti prepoznatljivi kao sol zemlje i svjetlo svijeta, te živo svjedočanstvo Božje brige i ljubavi za svakoga čovjeka. Čuvajmo i njegujmo iskreno zajedništvo u našim obiteljima, u našim vjerničkim zajednicama i društvu u kojem živimo.

U zajedništvu s mons. Đurom Gašparovićem, srijemskim biskupom, želim vam sretan i blagoslovljen Božić!

..................................................................................................................................................................................................................................................

mons. dr. Ladislav Nemet, biskup Zrenjaninske biskupije

Ujedinjeni oko malog Isusa

Pred kraj godine skloni smo se osvrnuti na prošlu godinu, pogledati kako je ona izgledala. Kada se prisjetimo dobrih stvari, onda razmišljamo o njihovom pozitivnom utjecaju i onome što smo od njih naučili za život. Spomenuo bih dva velika pozitivna događaja iz ovogodišnjih iskustava: završne dane naše biskupijske sinode i posjet nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera.

Foto: Jovan Njegović-DrndakZavršni sinodski dani, koji su okupili sve sinodske očeve i majke u našoj katedrali predstavili su nam sve rezultate našeg četverogodišnjeg rada. Za mene je bilo nezaboravno iskustvo moliti se zajedno u našoj katedrali, zajedno raspravljati o našim sinodskim dokumentima, zajedno raditi na budućnosti naše mjesne crkve. Bio sam sretan i zadovoljan što smo uspjeli zdravi završiti drugu veliku fazu sinodskog procesa. Sada ćemo raditi na trećem dijelu, na provedbi odluka i prijedloga Sinode. Već sam kontaktirao naše zapadne dobročinitelje da podrže pastoralni program za sljedećih pet godina, na što su oni svesrdno odgovorili s »da«.

Sa svojim emocijama, kao što su nezadovoljstvo, ali isto tako i sa zahvalnošću, ljubavlju i nadom pođimo svi u Betlehem da pozdravimo betlehemsko Dijete, koje nam i ove godine dolazi u susret. On nas želi uvjeriti da vršenje djela ljubavi ne ovisi o vanjskim uvjetima već je to uvijek naša slobodna i odgovorna odluka koja izvire iz srca. Ljubav nas Božja nikada ne ostavlja same već nas želi neprestano podržavati, jačati, želi oduzeti našu ljutnju, naše neznanje. Isusovo rođenje znači da, bez obzira na to živimo li u vremenu pandemije covida ili ne, Bog je uvijek s nama. On je došao k nama na prvi Božić. Nije došao k nama usred velike galame, dočekan trubama, kao što to mi znamo uraditi kod svečanih trenutaka već se pojavio u liku bespomoćnog mališana. Postao je dijete koje blagoslivlja, koje donosi radost, koje zrači mirom i nadom.

Želim svima nama da nas ta nada ispuni i u narednoj godini, i da nas ni covid, ni druga nevolja ne udalji od Božje ljubavi i ljubavi prema bližnjemu.

 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika