Aktualno Aktualno

In memoriam: Joza Kolar (1943.-2022.)

Jučer, u ponedjeljak, 7. veljače, u 79. godini života, preminuo je društveni i politički djelatnik vojvođanskih Hrvata i gospodarstvenik Joza Kolar.

Rođen je 23. svibnja1943. u Beregu, od oca Marina i majke Tonke, rođ. Jozić. Osnovnu školu završio u rodnom mjestu, a srednju u Somboru. Bio je zaposlen na rukovodećim mjestima u Građevinskom poduzeću Dušan Staničkov u Somboru. U vrijeme dok je bio predsjednik Općinskog vijeća Samostalnog sindikata u Somboru omogućio je otvorenje pogona Tiskare Vojvodina iz Bezdana u Beregu. Nakon 1990-ih postao je poduzetnik.

Članom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini postao je neposredno nakon osnutka – 22. listopada 1990., a član Predsjedništva DSHV-a bio je u razdoblju od 2002. do 2008. godine. Dugogodišnji je član i počasni predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega te njegov stalni financijer. Bio je elektor te vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća u prvom sazivu (2003.-2010.) te član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za gospodarstvo od 2005. do 2010. godine.

H. R.


 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika