Aktualno Aktualno

Novo uvećanje potpore manjinskim listovima

Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević uručila je danas ugovore za sufinanciranje listova na jezicima nacionalnih manjina čiji su osnivači nacionalna vijeća, vrijedne ukupno 390 milijuna dinara.
Milošević je ovom prigodom istaknula da je Pokrajinska vlada od 2016. značajno uvećala sredstava za rad manjinskih novinsko-izdavačkih kuća – s 264 milijuna na 390 milijuna. U odnosu na prošlu godinu sredstva su uvećana za 78 milijuna, a najavljeno je i novo povećanje sredstava u idućoj, 2023. godini.

»Ovime smo praktično potvrdili ono što smo najavili 2016., da ćemo vam biti podrška. Ovo je pravi pokazatelj partnerskog odnosa i suradnje koju imamo s vama, ali i s nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Ovim u suštinskom smislu jačamo svaku nacionalnu zajednicu na teritoriju AP Vojvodine, to jeste obaveza svih nas i zato provodimo u djelo sve ono što smo obećali«, rekla je tajnica Dragana Milošević.

Uručeni su ugovori za 22 lista devet izdavačkih kuća, među kojima je i NIU Hrvatska riječ iz Subotice. 

Ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ladislav Suknović izjavio je kako je povećanje sredstava od velikog značaja za sve novinsko-izdavačke kuće jer je u 2022. došlo do povećanja cijene papira, kao jednog od osnovnih elemenata za proizvodnju novina i knjiga.

»Mi smo o ovom problemu informirali Pokrajinsko tajništvo koje je imalo sluha za nas te nam povećalo sredstva za 25 posto. To nam puno znači, kao i svim drugim izdavačkim ustanovama, i to će nam u velikoj mjeri pomoći u održavanju kvalitete tjednika, ne samo u sadržinskom smislu, nego i u onom tehničkom«, kazao je Ladislav Suknović.

H. R.


 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika