Tema Tema

Računi pod lupom poreznika

Prema novom Zakon o fiskalizaciji 30. travnja je rok do kada svi oni koji posluju s fizičkim osobama imaju obvezu uvesti nove fiskalne kase. Novi model e-fiskalizacije predviđa direktnu vezu fiskalnog uređaja s Poreznom upravom u realnom vremenu. Također, podrazumijeva i postojanje QR koda na svakom fiskalnom isječku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu provjeriti je li račun izdan u skladu sa zakonom. Isto tako, skeniranjem QR koda mobitelom kupac dobiva informacije je li njegov fiskalni račun original.

Novo, nepoznato, nedorečeno

Goran Žeravica iz Šida vlasnik je više prodajnih objekata. Zajedno sa zaposlenima započeo je pripreme za usklađivanje s novim Zakonom o fiskalizaciji.

»Trenutačno postoji mnogo nedoumica oko provedbe elektroničke fiskalizacije. Profesionalci koji se moraju time baviti još uvijek nisu testirali softver tako da mi kao gospodarstvenici još uvijek ne znamo na čemu smo i hoće li primjena početi od svibnja kako je najavljeno. Informirao sam se preko privrednog savjetnika, drugih savjetodavaca i stručne literature o svim novinama koje novi Zakon o fiskalizaciji nalaže i započeli smo obuku zaposlenih osoba. Stručne osobe koje će voditi računa o provedbi novog zakona su zaposlene u mojim prodajnim objektima. Prošli su određenu obuku i morat će se prilagoditi novom modelu fiskalizacije do 30. travnja ove godine. Međutim, još uvijek ima mnogo nepoznanica. Mislim da će biti puno problema u samoj primeni, budući da je ostalo još malo vremena, a mi još uvijek ne znamo kako se ponašati a da to bude u potpunosti u skladu s provedbom novog zakona. Mislim da će u njegovoj samoj primjeni veće probleme imati knjigovođe nego mi kao poslodavci. Što se tiče same elektroničke fiskalizacije, u potpunosti je podržavam prvenstveno zbog suzbijanja sive ekonomije. Što se tiče troškova oko njene primjene, smatram da oni nisu veliki i pozdravljam spremnost države da nam pomogne pri kupnji fiskalnih kasa. Budući da imam više prodajnih objekata, ta pomoć mi puno znači«, kaže Žeravica.

Poticaji za kupovinu kasa

Država je osigirala poticaje za kupovinu novih fiskalih kasa i rok za prijavu istekao je 31. siječnja. Za one porezne obveznike koji su u PDV-u poticaji su bili 100 eura po kasi i 100 eura po prodajnom mjestu, dok je za one koji nisu u PDV-u taj iznos uvećan za 20 posto. Za poticaje za prelazak na e-fiskalizaciju prijavilo se 124.000 tvrtki.

Nove propise prate i poduzetnici u Monoštoru.

»Podatke tražim na internetu, ali ono što se može naći neće biti dovoljno, jer su neke stvari nedorečene, a konkretne odgovore je često nemoguće dobiti. Prijavio sam se za fiskalnu kasu i dobio pomoć, no izbor je vrlo je oskudan, pa ću sačekati bolju ponudu. Mislim da ove promjene neće donijeti ništa bolje ni za mene, a ni za kupce osim što znam kako će mi troškovi sigurno biti veći«, kaže vlasnik trgovinske radnje Stipan Pašić.

»Vjerujem da imam sve tehničke uvjete, te će mi biti potreban samo novi softver. Neće te novine utjecati na poboljšanje usluge, niti će to nešto značiti mojim mušterijama, osim što ću ja imati dodatnih troškova, kao i uvijek kada se uvode neke novine u poslovanju«, kaže vlasnik trgovine u Monoštoru Goran Marijanović.

No, bez obzira što mislili, poduzetnici moraju prijeći na novi način fiskalizacije, pa su se potrudili u roku podnijeti zahtjeve za poticaj od 100 eura za kupovinu novih kasa.

»Neću ja prodavati ni više pića, ni više hrane, neću imati više gostiju, neće gosti biti zadovoljniji, ali ću na koncu možda morati više platiti, jer uvijek kada se pojavi neki novi namet troškovi padaju na nas poduzetnike, pa smo mi onda prinuđeni korigirati naše cijene«, kaže vlasnik ugostiteljskog objekta u Monoštoru Stipan Kaplar i dodaje da su u ovako teškim uvjetima poslovanja stalne promjene koje uz to donose povećanje troškova loš signal za nove ugostitelje i to naročito u manjim mjestima gdje se drastično smanjuje broj konzumenata.

Odvjetnici i taksisti izuzeti

Iako je mnogo toga još nepoznatog, poduzetnici su u jednom u pravu: uvođenje novih kasa koštat će ih mjesečno skoro pet puta više. Do sada su GPRS u fiskalnim kasama, pomoću kojih su bili povezani s Poreznom upravom, mjesečno plaćali 406 dinara, a sada će internetsku vezu koja će ih povezivati s Poreznom upravom plaćati mjesečno 1.900 dinara, pa će tako godišnje umjesto 5.000 dinara morati izdvojiti 22.800 dinara. Kase nisu obvezne, već se za izdavanje računa mogu koristiti i računala, ali i to podrazumijeva novi trošak, jer će poduzetnici morati imati licencirani softver za koji će mjesečno plaćati zakup.

Osim što će morati plaćati internetsku vezu na fiskalnim kasama s Poreznom upravom ili licencirani softver, problem i nepoznanica je kako će veza funkcionirati, naročito na početku, pa se može dogoditi da gost u kafeu sjedi i čeka da veza profunkcionira kako bi mogao dobiti račun i platiti popijenu kavu. Naime, elektronička fiskalizacija podrazumijeva da se nakon tipkanja računa on prvo šalje u Poreznu upravu koja mu dojeljuje QR kod koji se vrati u kasu i onda se kupcu izdaje fiskalizirani račun s QR kodom.

Novina je i to što se proširuju kategorije koje moraju imati fiskalnu kasu. Tako će prema novom Zakonu o fiskalizaciji od početka svibnja fiskalizirane račune morati izdavati i paušalci. Ova kategorija poduzetnika do sada nije imala obvezu izdavanja fiskaliziranih računa, jer i inače njihova porezna zaduženja i doprinosi ne ovise od ostvarenog prihoda. Po novom Zakonu fiskalizacijom su obuhvaćeni i oni, uz izuzetak odvjetnika i taksi prijevoza. Obvezu izdavanja fiskaliziranih računa neće imati ni poljoprivredna gospodarstva koja prodaju proizvode iz vlastite proizvodnje. Kako će biti riješena prodaja na tržnicama kod onih koji trguju robom još će se vidjeti, bez obzira što je i za njih je e-fiskalizacija obvezna.

Ž. Š. / S. D. / Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika