Tema Tema

Oporba u novim, vladajući u starim kolonama

Za manje od dva mjeseca, 3. travnja, u Srbiji će biti održani redoviti predsjednički i beogradski izbori te izvanredni parlamentarni izbori.

Premda se u razdoblju između dvaju izbora najviše govorilo o ujedinjavanju oporbe do toga nije došlo i oporba na izbore ulazi u više kolona nego li se to očekivalo, dok vladajuće stranke ostaju u istom prepoznatljivom bloku.

Izbori još nisu i službeno raspisani, ali predizborna kampanja uveliko teče, poznato je već tko će s kim ići i imena nositelja pojedinih lista, sedam kandidata za predsjednika Srbije i nekoliko nositelja lista za Beograd.

Vladajuće stranke

Srpska napredna stranka (Aleksandar Vučić) i Socijalistička partija Srbije (Ivica Dačić) na izbore izlaze s posebnim listama, ali će nastaviti suradnju na svim nivoima. Time će, ocijenio je predsjednik Vučić, maksimalizirati rezultate stranaka vladajuće koalicije.

»Imamo zajedničke strategijske ciljeve, oko toga se okupljamo. Zajednički želimo da Srbija ide naprijed. Bilo je u prošlosti mnogo teških odluka i sve što smo postigli, poput najbolje financijske konsolidacije u Europi, djelimično je moj uspjeh ali ja to ne bih uspio da nije bilo Ivice Dačića da podrži te teške mjere kad sam ih predložio«, rekao je Vučić.

Rekao je i da će u svezi kandidature za novi predsjednički mandat najprije razgovarati sa stranačkim kolegama u SNS-u, a da će potom održati još jedan sastanak »s partnerima iz SPS-a« prije donošenja konačne odluke.

SPS je prethodno potpisao i Sporazum o suradnji s Jedinstvenom Srbijom (Dragan Marković Palma) u kojem su se suglasili da koalicija treba imati zajedničkog kandidata ili pružiti podršku zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije na predsjedničkim izborima.

Hoće li dosadašnji predsjednik Vučić biti i kandidat za predsjednika, kao što to očekuje Dačić i mnogi drugi, još uvijek nije poznato. Sjednica Glavnog odbora SNS-a najavljena je za 11. veljače, nakon čega će se znati tko su njihovi kandidati za predsjednika i na listi za narodne zastupnike. Za sada je jedino poznat njihov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić, ali će i potvrda njegove kandidature biti 11. veljače.

Konačna lista, odnosno redoslijed na listi Srpske napredne stranke, će biti uobličen kada bude postignut koalicijski dogovor s PUPS-om (Milan Krkobabić), Pokretom socijalista (Aleksandar Vulin) i Socijaldemokratskom partijom Srbije (Rasim Ljajić) i kada budu određene koalicijske kvote.

Oporba od ljevice prema centru

Ako krenemo s lijeva na desno u oporbi se prepoznaje nekoliko kolona, uz nekoliko nepoznanica – kao što je ona tko će koje predsjedničke kandidate podržati (u prvom, eventualno drugom krugu) i s kime će na primjer ići članovi Skupštine slobodne Srbije.

Na oporbenoj ljevici je koalicija više »zelenih« pokreta koji su postali prepoznatljivi po svojim zalaganjima za očuvanje okoliša i prosvjeda protiv Rio Tinta. Druga je prepoznatljiva koalicija, idući prema centru, koalicija oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koju čine uglavnom nekadašnji stranački drugovi i njihove stranke proizašle iz Demokratske stranke.

Moramo, zeleno-lijeva koalicija

Otvorena građanska platforma Akcija, pokret Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak formirali su koaliciju – Moramo, kako navode, »novu i autentičnu zeleno-lijevu opciju na političkoj sceni Srbije«. Lideri ove koalicije su Nebojša Zelenović, Dobrica Veselinović i Aleksandar Jovanović Ćuta.

Ključne teme za ovu koaliciju su ekologija i borba za zdrav životni okoliš kao i postizanje socijalne pravde u društvu – »borba za zemlju, vodu i zrak, za solidarnost i bolji životni standard svih građana, za prava za sve, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, za dobar grad i normalan život u Srbiji« ističu kao svoje najvažnije ciljeve.

Ističu kako »urbanistički razvoj mora biti takav da stvara gradove koji pripadaju građanima, a ne tajkunima«, zalažu se za suštinsku decentralizaciju Srbije i lokalni ekonomski razvoj »a ne da sve počinje i završava se u Beogradu«. Na političkoj sceni su postali prepoznatljivi u proteklom razdoblju kroz organiziranje prosvjeda i zalaganje za životni okoliš.

Koalicija »Ujedinjena Srbija«

»Vrh Stranke slobode i pravde povući će se iz politike ukoliko u roku od šest mjeseci ne ispuni predizborna obećanja iz Plana za dan poslije«, obećala je Marinika Tepić, potpredsjednica Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa, koja je i nositeljica izborne liste Ujedinjena Srbija.

Plan poslije je usmjeren na povratak pravde u Srbiju, usvajanje zakona o specijalnom antikorupcijskom tužitelju, zakona o porijeklu imovine, ali i zakona o lustraciji, rekla je Tepić.

Uz SSP, ovu koaliciju čine Demokratska stranka (Zoran Lutovac), Narodna stranka (Vuk Jeremić), Pokret slobodnih građana (Pavle Grbović), Pokret za preokret (Janko Veselinović), sindikat Sloga, Pokret slobodna Srbija i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (Áron Csonka).

Kandidati koalicije Ujedinjena Srbija su Marinika Tepić kao prva na listi za parlamentarne izbore, Zdravko Ponoš kao predsjednički kandidat i Vladeta Janković kao kandidat za gradonačelnika Beograda – službeno su najavili na početku kampanje ove, kako su je sami nazvali, »pobjedničke« koalicije za izbore na svim nivoima.

Oporbena desnica

Na desnici je formirano više koalicija sastavljenih od nekoliko prepoznatljivih stranaka kao što su Demokratska stranka Srbije, Dveri i Dosta je bilo u kombinaciji s drugim, manje poznatim strankama i udrugama. Politički ciljevi i vrijednosti su im manje-više isti, ali, iako je bilo pokušaja objedinjavanja, na izbore idu u više kolona.

Koalicija NADA

Srpsku koaliciju NADA čine Demokratska stranka Srbije (Miloš Jovanović), Pokret za obnovu Kraljevine Srbije (Vojislav Mihailović) i još 25 pokreta, stranaka, grupa i udruga građana kao i istaknutih pojedinaca. Sebe definiraju kao nacionalno-demokratsku alternativu

»Želimo podršku građana za naš cilj da živimo normalno, a to znači da partijska knjižica ne može biti preča od diplome, da stranke ne postoje da bi se tukle i vrijeđale nego da se bore kroz demokratski dijalog argumentima za svoje ideje«, izjavio je predsjednikčki kandidat ove koalicije Miloš Jovanović.

General Božidar Delić će biti nositelj liste na parlamentarnim izborima, a nositelj liste za beogradske izbore je Vojislav Mihailović.

Politički ciljevi ove koalicije su obrana srpskih nacionalnih interesa svuda gdje Srbi žive, postizanje najšireg konsenzusa o identitetu i nacionalnoj kulturi, otvaranje pitanja o obliku vladavine – kraljevina ili republika, obnova demokratskog društva, države i institucija. Zalažu se za direktan izbor zastupnika, vijećnika i gradonačelnika, ekonomski patriotizam, borbu protiv partokratije, korupcije i kriminala i monopola na tržištu, te ravnomjeran razvoj Srbije i istinsku decentralizaciju.

Patriotski blok oko Dveri

Pokret Dveri i sedam stranaka i udruga građana jedna su od prvih koalicija formiranih za predstojeće izbore. Ovaj, kako sebe naziva, »patriotski i antiglobalistički blok« nastupa pod sloganom »Novi ljudi za promjenu sustava«. Njihov lider očekuje da je to samo početak ujedinjavanja na desnoj oporbenoj strani političkog spektra.

Sporazum s Dverima su potpisali predstavnici Srpske monarhističke stranke – Srpska sloga Ljubomira Simića, Državotvornog pokreta Srbije Slobodana Samardžića, Uspravne Srbije Dragana Dobrašinovića, Nove snage Srbije Nikole Malenčića, Pirotske nove snage Dimitrija Vidanovića, Glasa naroda Dušana Mitića i Udruženja građana Svi protiv Rio Tinta i rudnika litijuma Duška Kuzovića.

Predsjednik Dveri i kandidat ove koalicije za predsjednika Srbije Boško Obradović ocijenio je poslije potpisivanja sporazuma da je to »povijesni trenutak ujedinjavanja srpskih patriota«.

Patriotski blok smatra da Srbija ne treba biti članica NATO i EU, da domaća privreda i poljoprivreda moraju doći u prvi plan u odnosu na strane kompanije, da obitelj mora biti na prvom mjestu i da zaštita životnog okoliša predstavlja ekološki patriotizam za 21. stoljeće.

Suverenisti

Pokret Dosta je bilo – Suverenisti (Saša Radulović) i stranke Zdrava Srbija (Milan Stamatović) i Živim za Srbiju (Jovana Stojković) izlaze na zajedničkoj listi pod nazivom Suverenisti.

U ovoj koaliciji ocjenjuju da su političke podjele na ljevicu i desnicu »zastarjele«, na patriote i nepatriote »duboko pogrešne«, a da je »moderna politička podjela u svijetu na globaliste i suvereniste«.

»Suverenisti smatraju da su svi građani Srbije rodoljubi i da svi vole svoju zemlju. Globalisti vjeruju u nadnacionalne strukture kao što je EU, u ukidanje suverenih država svijeta i ljude koji su potrošači lišeni nacionalnih osjećaja. Suverenisti vjeruju u slobodu svakog pojedinca, u demokraciju i suverene države koje međusobno surađuju«, poručuju iz ove koalicije.

Zalažu se za »suverenu Srbiju, obranu Kosova i Metohije, Republike Srpske i položaja srpskog naroda u regiji«. Protive se ulasku Srbije u EU, protiv su kovid »ausvajsa«, zalažu se za očuvanje identiteta i kulture i jaku domaću privredu s ekonomski jakim seljakom i domaćinom, navode u programu.

Jasminka Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika