Aktualno Aktualno

Interes postoji, fale tambure

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća, koju su činile predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal, asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević i vanjska suradnica HNV-a, profesorica tambure u Glazbenoj školi u Subotici Mira Temunović posjetila je 8. veljače Glazbenu školu Petar Konjović u Somboru i Glazbenu školu Stevan Hristić u Apatinu, objavio je HNV.

Ovom prigodom održani su konstruktivni sastanci s predstavnicima škole, a glavna tema je bila osnaživanje već postojeće nastave tambure u ovim mjestima.

U Somboru, delegaciju Glazbene škole Petar Konjović činili su ravnateljica Milena Despotić i profesorica tambure Marina Kovač. Sastanak je po riječima Margarete Uršal bio konstruktivan, te su s ravnateljicom dogovoreni koraci i aktivnosti u narednom razdoblju koje je potrebno provesti kako bi otvaranje isturenog odjela ove škole u Monoštoru bilo usuglašeno sa svim zakonima. Također, dogovareni su i budući nastupi Odsjeka tambure ove škole s ciljem promocije ovog tradicijskog instrumenta. Mala škola tambure u Monoštoru je započela u listopadu 2020. godine i okupila je 15 polaznika. Na sastanku je ovom prigodom dogovoreno da se do rujna ove godine nastava tambure realizira u okviru OŠ 22. oktobar.

Kada je u pitanju Apatin, istureni odjel Glazbene škole Stevan Hristić u Sonti u kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku službeno je počeo s radom 13. rujna 2016. godine, a nastava se odvija u mjesnoj Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić. Sate tambure drži prof. Nikola Birač, a nastavu solfeggia prof. Ivana Butković, oboje profesori Glazbene škole Stevan Hristić iz Apatina.

Na sastanku su iz škole nazočili ravnatelj škole László Dienes, pedagoginja Mileta Rašeta, pravnica Nikolina Lemaić i profesorica solfeggia Ivana Butković, a bilo je riječi o budućim gostovanjima učenika, te o promociji upisa u iduću školsku godinu.

»Imali smo vrlo plodonosan sastanak i dogovorili smo plan aktivnosti koje ćemo poduzeti s ciljem povećanja broja učenika na odsjeku tambure u Sonti. U narednom razdoblju očekuju nas koncerti, ali i sve veća potreba za instrumentima koje treba osigurati bilo njihovom nabavom bilo donacijom. Naime, raste broj zainteresirane djece koja žele svirati, no, nemaju instrument; a to je odgovornost i zadaća svih nas, društva u cjelini, maknuti djecu od računala, mobitela i ulice i ponuditi im kulturne sadržaje i aktivnosti koji će kvalitetno ispuniti njihovo slobodno vrijeme«, poručila je Uršal.

H. R.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika