Aktualno Aktualno

Neravnopravnost vlasti i oporbe nije ublažena

Beogradska nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) objavila je Izvještaj o kampanji pred izbore za razdoblje od listopada 2021. do veljače 2022. pod nazivom »Izbori 2022. – Kampanja prije kampanje«.

Kako se navodi, »Promatračka misija Crte provela je dugoročno promatranje razdoblja prije službenog početka izborne kampanje u Srbiji, u skladu s međunarodnim standardima za nezavisno građansko promatranje izbora«. Tim promatrača CRTE je od listopada prošle godine sustavno prikupljao informacije o izvještavanju medija s nacionalnom pokrivenošću u proširenom prajm tajmu o svim političkim akterima, a od prosinca 2021. godine je terenski tim izvještavao i o ključnim elementima ozračja u kojem se raspisuju izbori.

»Nalazi Promatračke misije Crte pokazuju da su, za razliku od ranijih predizbornih perioda, a u okolnostima parlamenta bez oporbe, institucije države bile izraženo uključene u vođenje kampanje prije kampanje do momenta raspisivanja izbora. Ključno obilježje ovog razdoblja i institucionalne prakse bila je proizvodnja narativa u korist vlasti, a protiv oporbe i kritičkih glasova javnosti«, navodi se u Izvještaju.

Govoreći o mjesecima koji su prethodili raspisivanju kampanje u Izvještaju se navodi kako su bili »obilježeni brojnim društveno-političkim procesima, koji su se odvijali i u institucijama i na ulicama – od pokušaja da se međustranačkim dijalozima dođe do promjene izbornih uvjeta, tektonskih zakonodavnih izmjena okvira za održavanje izbora, do sve češćih i radikalnijih građanskih prosvjeda širom Srbije. Također, neposredno pred raspisivanje izbora, došlo je do promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe nakon što su se građani o tome izjasnili na siječanjskom referendumu«.

Prema nalazima CRTE rezultati međustranačkog dijaloga o izbornim uvjetima u praksi pokazuju da »neravnopravnost između izbornih sudionika i nepovjerenje građana u izbore nisu ublaženi uoči početka kampanje«, da uvođenje Privremenog nadzornog tijela nije pridonijelo otklanjanju ozbiljnih propusta u radu Regulatornog tijela za elektroničke medije, niti se utjecalo na neravnomjernu medijsku zastupljenost.

Ostalo je otvoreno i pitanje zlouporaba biračkog popisa, čime se potiče nepovjerenje građana u izborni proces, navodi se u Izvještaju. U pogledu plana rada koji je Javni medijski servis predložio i po kojem postupa CRTA navodi kako on »ispunjava formu kada se radi o uključivanju oporbe u program«, ali, s druge strane »ostavlja oporbene predstavnike izvan udarnih, najgledanijih termina (npr. Dnevnik 2), koji su, prema nalazima monitoringa medija, bili rezervirani isključivo za predstavnike vlasti.

Prema nalazima CRTE, mediji su davali prednost predstavnicima vladajućih stranaka, opredjeljujući im 85 posto od ukupnog vremena posvećenog političkim akterima, dok je preostalih 15 posto bilo opredijeljeno za predstavnike oporbenih stranaka, a zabilježeno je i da je predsjedniku države pripalo 40 posto ukupnog vremena opredijeljenog za sve političke aktere u proširenoj udarnoj satnici televizija s nacionalnom pokrivenošću u protekla četiri mjeseca.

Na terenu širom Srbije, protekla tri mjeseca obilježila je »dominacija vladajuće Srpske napredne stranke, s više od 1.000 zabilježenih različitih terenskih aktivnosti, u odnosu na druge političke aktere i vlasti i oporbe, a ostale najprimjetnije stranke na terenu su bile oporbene stranke – Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Dveri, Demokratska stranka i koalicija Moramo.

Crta je nezavisna, nestranačka organizacija civilnog društva posvećena razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma. Od 2016. godine se bavi promatranjem izbora na nacionalnoj i lokalnoj razini i koordinira rad mreže »Građani na straži« za nadziranje regularnosti glasanja.

J. D.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika