Aktualno Aktualno

DSHV: Nastavak aktivne potpore Vlade RH

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iznimno je zadovoljan što je raspisom Javnog poziva za Program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2022. godinu učinjen korak u pravcu realizacije zaključaka razgovora koje je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov vodio s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak tijekom proteklih godinu dana, priopćio je DSHV.

»Izbor prioritetnih tema za financiranje, a to su: kultura, obrazovanje i znanost, sport, turizam, edukacije iz područja pripreme i provedbe projekata iz EU fondova i ostala područja društvenih djelatnosti, doprinijet će stvaranju preduvjeta za jačanje ekonomske perspektive Hrvata koji žive u Srbiji. Tamo gdje je nije bilo utjecat će na započinjanje, a tamo gdje jest ojačat će postojeću suradnju s partnerima iz četiri pogranične županije u Hrvatskoj. Sredstva koja budu dobivena mogu se koristiti, među ostalim, za opremanje, izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, obnovu, modernizaciju i adaptaciju prihvatljive tematske infrastrukture (socijalna/društvena, javna, komunalna, zaštita okoliša, energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, gospodarska, kulturna) te ostale aktivnosti iz tematskih područja suradnje. DSHV, stoga, vidi ovaj tematski usmjeren natječaj dokazom nastavka aktivne potpore hrvatske zajednice od strane Vlade Republike Hrvatske, napose u njezinim pripremama za složenije prekogranične aktivnosti koje financira Europska unija«, dodaje se u propćenju koje potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

DSHV poziva sve pravne osobe neprofitne naravi – institucije, organizacije i udruge koje promoviraju hrvatsku kulturu i bave se drugim aspektima prioritetnima u ovom natječaju, a registrirane su na području AP Vojvodine i Grada Beograda, da se kvalitetnim prijedlozima projekata prijave na ovaj natječaj.

H. R.


 


 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika