Tema Tema

Povezivanje priče o banu Jelačiću

Delegacija Grada Zaprešića, na čelu s gradonačelnikom i predsjednikom Udruge gradova u Hrvatskoj Željkom Turkom boravila je prošloga tjedna (3. i 4. ožujka) u posjetu hrvatskoj zajednici u Srbiji, u okviru kojeg je potpisan Sporazuma o suradnji između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Grada Zaprešića. Također, goste iz Hrvatske primili su i predstavnici Grada Novoga Sada, a susreli su se i s predstavnicima Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića i HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina.

Sporazum o suradnji

Središnji događaj ovoga posjeta bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Grada Zaprešića. Dokument su 3. ožujka u sjedištu HNV-a u Subotici potpisali predsjednica Vijeća Jasna Vojnić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Kako se u dokumentu navodi, Sporazumom o suradnji strane potpisnice iskazuju interes surađivati na svim područjima zajedničkog interesa, a posebno na povezivanju priče o banu Josipu Jelačiću između Petrovaradina (u kojem je rođen i kršten) i Zaprešića (u kojem je živio i gdje je sahranjen) te stvaranju narativa za nove programe vezane uz lik i djelo toga velikana koji uključuju turističke, povijesne, obrazovne, poslovne, tradicijske i umjetničke aktivnosti utemeljene na suvremenim metodama interpretacije baštine. Također, suradnja će podrazumijevati i uspostavljanje dubljih i konkretnijih kulturno-umjetničkih i turističkih veza između hrvatske zajednice u Srbiji i Grada Zaprešića, razvoj kulturne politike s ciljem multiplikativnog učinka na dijalog Hrvatske i Srbije, suradnju u razvoju zajedničkih obrazovnih, civilnih i društvenih projekata, prijavu i realizaciju zajedničkih međunarodnih i prekograničnih projekata u kontekstu Europske unije, kao i razvojnih projekata financiranih vlastitim sredstvima, nacionalnim izvorima ili drugim domaćim, odnosno međunarodnim financiranjem. Nadalje, radit će se i na povezivanju gospodarskih zajednica i jačanju njihovih kapaciteta te razmjeni iskustava te zajedničkom nastupu koji afirmira suradnju s ciljem veće prepoznatljivosti potreba Hrvata izvan domovine.

Sastanku i potpisivanju ugovora nazočili su i predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ iz Subotice.

Suradnja s Novim Sadom

Idućega dana, 4. ožujka, delegacija Grada Zaprešića i predstavnici hrvatske zajednice posjetili su Grad Novi Sad gdje je najprije održan sastanak s predstavnicima Grada Novog Sada, na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Milanom Đurićem, na kojem su predstavljeni planovi i projekti koji za cilj imaju promoviranje hrvatske zajednice, lika i djela bana Jelačića i suradnju dvaju naroda te dodatno obogaćenje turističke ponude Novog Sada.

Zamjenik gradonačelnika Đurić je ukazao na dobru saradnju Grada i HNV-a te podsjetio na projekte koje Novi Sad realizira, a koji pridonose prijateljstvu dvaju naroda. Uz projekt adaptacije spomen-doma bana Jelačića u Petrovaradinu, za koji je kazao kako dobro napreduje, naveo je i obnovljen spomenik skladatelju Josipu Runjaninu, te rad na obnovi crkve Svetog Jurja (u suradnji s Vladom Vojvodine) i crkve Svetog Križa u Petrovaradinu. Osim toga, ukazao je i da hrvatska zajednica ima svog predstavnika u MZ Petrovaradin i u različitim radnim tijelima »što govori o tome da Grad Novi Sad, kao multinacionalna i multikulturalna sredina poštuje principe jednakosti i ravnopravnosti svih građana«.

Sastanku su, među ostalima, prisustvovali i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, savjetnica gradonačelnika Grada Novog Sada za pitanja hrvatske zajednice Ankica Jukić-Mandić, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov te upravitelj Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Darko Polić.

U banovoj rodnoj kući

Turk posjetio i DSHV

Boraveći u Subotici, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je u svojstvu člana Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice posjetio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Na sastanku s predstavnicima DSHV-a, na čelu s predsjednikom te stranke Tomislavom Žigmanovim, bilo je riječi o političkim prilikama, društvenom položaju Hrvata u Srbiji te izazovima pred kojima se DSHV nalazi, napose u kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora.

Član Predsjedništva HDZ-a Željko Turk je rekao kako je položaj Hrvata u Srbiji u političkom smislu »bremenit« te da je njegov posjet DSHV-u jasna podrška da se putem političke borbe i sudjelovanjem na izborima taj položaj promijeni i poboljša.

Predsjednik DSHV-a Žigmanov izjavio je kako je posjet Turka »još jedan dokaz da je DSHV prepoznat kao partner svih relevantnih subjekata u Hrvatskoj, pa time i vladajuće stranke«.

Boravak u Novom Sadu nastavljen je susretom s predstavnicima Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića i HKPD-a Jelačić, posjetima rodnoj kući bana Jelačića, crkvi sv. Jurja u kojoj je ovaj velikan kršten te Petrovaradinske tvrđave.

Želјko Turk je izjavio kako je cilј posjeta i sporazuma potpisanog s HNV-om uspostava konkretnijih veza između Grada Zaprešića i hrvatske zajednice u Vojvodini te održavanje programa kulturne i turističke razmjene.

»To su područja kulture, obrazovanja, turizma, civilnog društva, gdje postoji niz načina i tema kako suradnju provesti. Primjerice, kroz sadržaje za djecu u obrazovanju, teme u kulturi, a najveći naglasak je možda na turizmu, na zajedničkoj poveznici koju imamo u banu Jelačiću. To je ujedno i poveznica dva grada – Novog Sada, čiji je Petrovaradin dio, i Zaprešića«, kazao je Turk.

»Posjet gradonačelnika Zaprešića Željka Turka i njegovih najbližih suradnika odgovor je na naš posjet Gradu Zaprešiću u listopadu prošle godine i formalni početak naše suradnje. U tijeku je završetak II. faze obnove banove rodne kuće i već počinjemo osmišljavati sadržaje koji će se u njoj nalaziti. Grad Zaprešić uspio je na suvremen i izuzetno privlačan način brendirati lik bana i u kratkom vremenu ostvarili su izuzetne rezultate, napose na polju turizma. To svoje iskustvo i kapacitete žele podijeliti i s nama kako bismo i mi dio toga primijenili u banovoj rodnoj kući. Štoviše, želimo zajedničkim projektima stvoriti i zajedničku banovu priču koja povezuje zajednice, gradove i narode – kao što je to i sam ban činio. Drago mi je što je HNV u svom zalaganju oko umrežavanja i stvaranja novih suradničkih odnosa i ovog puta naišao na podršku Grada Novog Sada s kojim gajimo uspješnu suradnju«, rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Delegaciju Grada Zaprešića, osim gradonačelnika, činili su zamjenik gradonačelnika dr. Alan Labus, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sabol Valenčak, voditeljica Ureda gradonačelnika Jelena Košec i direktor Turističke zajednice Grada Zaprešića Toni Ganjto.

Prvoga dana posjeta gosti iz Zaprešića posjetili su i Tavankut, gdje su nazočili otvorenju izložbe fotografija križeva krajputaša.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika