Tema Tema

Povijesni susret mladih Hrvata iz tri zemlje

Protekloga vikenda Mladež Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini bila je domaćin Mladeži Hrvatske demokratske zajednice iz Hrvatske i Mladeži Hrvatske demokratske zajednice iz Bosne i Hercegovine.

Poslije sastanka predstavnika mladeži HDZ-a Hrvatske i BiH i DSHV-a u Subotici u Domu DSVH-a, 26. ožujka, priopćeno je kako se tim susretom želi poslati poruka zajedništva i poduprijeti nastojanja ovdašnje hrvatske zajednice da dobiju zastupnika na izborima 3. travnja.

Mladež HDZ-a predvodio je zamjenik predsjednika Mladeži Domagoj Ćorić dok je Mladež HDZ-a BiH predvodio predsjednik Mladeži Mate Lončar. Predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković istaknuo je na konferenciji za medije važnost građenja zajedništva i razmjene iskustava i naglasio kako je ovaj susret povijesni dan, jer u 30 godina, koliko Mladež DSHV-a djeluje, nije bilo ovakvih susreta.

Ne okretati glavu od problema

Mato Lončar je naglasio kako i ovaj sastanak Mladeži iskazuje da hrvatsko zajedništvo nema granica.

»Mi, kao mladi Hrvati koji žive i djeluju u Bosni i Hercegovini, borimo se za jednakopravnost i opstojnost. Razumijemo naše sunarodnjake u Vojvodini i u želji zajedničke suradnje i razmjene iskustva došli smo ovdje biti moralna, prijateljska, ljudska i svaka druga podrška u svemu tome što Mladež DSHV-a radi za boljitak ovdašnje hrvatske zajednice, kako bi osigurali perspektivu i bolji život za svakog mladog čovjeka i europsku perspektivu države u kojoj žive«, rekao je Mato Lončar i naglasio kako su problemi mladih ljudi slični, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj i Srbiji.

»Mi Hrvati koji živimo u Bosni i Hercegovini pokazali smo kroz sve ovo vrijeme kroz organizaciju Hrvatskog narodnog sabora kako se uspješno štite interesi našeg naroda, uvažavajući i ostale političke dionike. U svezi promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini vidjeli smo zaključke Europske unije, a sljedeći pregovori će biti organzirani na najvišoj razini, uz, da tako kažem, na najveće inzistiranje premijera Andreja Plenkovića, koji je u ovim trenucima velika podrška hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini«, rekao je Mato Lončar.

»Suradnja može biti ključna za povezivanje mladih Hrvata u tri zemlje. S time ćemo zato nastaviti, no problem su brojna važna pitanja koja već 30 godina ostaju neriješena u BiH kao i u Srbiji. Od njih ne smijemo okretati glavu«, rekao je među ostalim poslije sastanka u sjedištu DSHV-a Domagoj Ćorić i istaknuo kako hrvatska Vlada posljednjih godina čini velike napore da pomogne sunarodnjake u Srbiji, a to na simboličan način naglašavaju i nedavni posjeti župana, zastupnika Hrvatskog sabora i visokih državnih dužnosnika hrvatskoj zajednici u Srbiji.

»Ovaj sastanak Mladeži nije samo u smislu neke taksativne podrške nego jedne snažne poruke zajedništva. Suradnju ćemo nastaviti, a suradnja je općenito ključ onoga što mlade ljude drži. Isto tako, bili su važni i nedavni posjeti petero zastupnika u Hrvatskom saboru, ovdje u Hrvatskom nacionalnom vijeću i DSHV-u, kao i posljednji posjet župana Anušića, a najavljeni su i drugi posjeti. Na ovom sastanku Mladeži, pregovora je bilo i u svezi pozicioniranja Mladeži DSHV-a u Europskoj pučkoj stranci, to ćemo raspraviti na sjednici našeg predsjedništva u Zagrebu. Vidjet ćemo što je u našoj moći i to ćemo pokušati«, rekao je Domagoj Ćorić.

Pozitivni ishodi

»Na sastanku smo razgovarali o podrškama koje će se pružati između ovih organizacija mladeži stranaka, a naglasak je bio na stavljanju Mladeži DSHV-a na međunarodnu političku scenu. Naša Mladež pokušat će u bližoj budućnosti pristupiti Mladeži Europske pučke stranke«, rekao je Marin Piuković i iznio kako razlike između ovih mladeži stranaka postoje.

»Naša stranka je skromnih financijskih mogućnosti, a naše sestrinske organizacije Mladeži u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su velike organizacije s mnogo većim kapacitetima. Mladež DSHV-a čine predstavnici iz svih dijelova Vojvodine, gdje su Hrvati organizirani i s njima imamo dobru suradnju, komunikaciju, pokušavamo pratiti što se događa na terenu, slušati njihove potrebe i zastupati njihove interese«, rekao je Marin Piuković.

Sastanku su nazočili i predsjednik Mladeži DSHV-a Podružnice Subotica Ninoslav Radak, članica Predsjedništva DSHV-a Marica Stantić, tajnica Mladeži Antonija Rudić. Pri kraju sastanka prisutnima se obratio i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, a na konferenciji za medije je rekao kako je stranka ponosna na mladež koja je posljednjih nekoliko godina intenzivirala komunikaciju i s Mladeži HDZ-a u Hrvatskoj i s Mladeži HDZ-a u Bosni i Hercegovini.

»Ta je suradnja do sada urodila cijelim nizom pozitivnih ishoda. Vrlo skoro će predsjednik Mladeži DSHV-a biti na stažu u Europskom parlamentu, gdje će dobiti iskustvo rada, moći će neposredno vidjeti kako izgleda rad najvećeg zakonodavstvenog tijela Europske unije. Zahvaljući inicijativi predsjednika Mladeži Bosne i Hercegovine Mate Lončara, jučer, organizirana je maturalna ekskurzija učenika u Mostaru, koji ovdje pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, uz značajnu financijsku podršku tamošnje ključne političke institucije. Ovakva vrsta suradničkih veza koja će pridonijeti boljemu poznavanju društvenih prilika i političkih zahtjeva Hrvata u Srbiji može, zalaganjem naših partnera u Hrvatskoj i BiH, rezultirati poboljšanjem našega društvenog položaja. S druge strane, tu je i zalaganje za rješavanje naših problema kroz stvaranje suradničkih mreža, okvira za moguće zajedničke programe, suradnji u prekograničnim programima. Suradnja se odvija kako bi pozitivne politike i znanja bile na djelu i na taj način snažimo našu poziciju u Srbiji. Ovakva vrsta događaja, posjeta, snažna je gesta, koju će i drugi iščitavati. U Mladeži Europske pučke stranke, čiji su članovi iz ovih mladeži stranaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine je i predsjednik Mladeži Srpske napredne stranke i to može biti poruka prema strukturama najjače ovdašnje političke stranke da politika integracije pripadnika hrvatske zajednice u srbijansko društvo mora počivati na pozitivnim politikama priznanja. Od slučaja gesta do uključivanja u procese donošenja odluka«, rekao je Tomislav Žigmanov.

Delegacija Mladeži HDZ-a Hrvatske i Bosne i Hercegovine posjetila je 26. ožujka i Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji.

Na održanom susretu predsjednica HNV-a Jasna Vojnić predstavila je djelovanje Vijeća, dok je međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović prisutne upoznao s izazovima u području zaštite nacionalnomanjinskih prava hrvatske zajednice, a predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov s političkim prilikama Hrvata u Srbiji.

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika