Tema Tema

Kruna srednjoškolskog obrazovanja

Izvannastavne aktivnosti koje su, iz svima poznatih epidemioloških mjera, utihnule protekle dvije godine sada su započele maturalnom ekskurzijom na koju su išli maturanti srednjih škola. Tako se ova generacija učenika prvi puta okupila na putovanju na relaciji Subotica – Mostar – Međugorje – Sarajevo – Subotica.

Na veliki maturalac uputili su se učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, ali i učenici koji su bar jedan ciklus obrazovanja završili na materinjem jeziku. Njih 49, učenici su Gimnazije Svetozar Marković, Politehničke škole i Medicinske škole u Subotici, te im se priključio i učenik Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli.

Iskustva koja će se pamtiti

Svi maturanti složili su se oko istoga: ova je trodnevna ekskurzija (od 25. do 27. ožujka) bila nešto posebno, nešto što će se pamtiti cijeloga života. Bez obzira na to što su bili iz različitih škola vrlo brzo su se svi uklopili i sprijateljili, a jedina zamjerka koju su svi imali jest da je trebala trajati još koji dan.

»Nažalost, mi smo generacija koja do sada nije često putovala, te nam je ovo bilo prvo zajedničko putovanje u ove četiri godine koliko se poznajemo. Ekskurzija je doista bila odlično organizirana. Prelijepa mjesta i znamenitosti smo vidjeli, a naša voditeljica Nataša se maksimalno potrudila da nam sva mjesta dočara na najbolji mogući način«, priča Ana Horvacki, učenica subotičke Gimnazije i dodaje kako su se svi lijepo uklopili i družili.

»Mislim da je upoznavanje s vršnjacima iz drugih škola dodatno pridonijelo zanimljivosti ekskurzije. Puno toga smo vidjeli, od mosta gdje je bila bitka na Neretvi, Mostara gdje smo imali odličan smještaj, prelijepe prirode kod vrela Bune, prekrasnog Međugorja do nezaboravnog Sarajeva. Sva ta mjesta su ostavila prelijep dojam i upotpunila ovu trodnevnu ekskurziju«, kaže Ana.

Slično mišljenje ima i njena kolegica iz škole Sara Vuković, koja je također ekskurziju ocijenila odličnom.

»Imali smo priliku vidjeti predivna mjesta i znamenitosti. Prošetali smo se Mostarom navečer i ujutro, kako bismo vidjeli razliku u ritmu grada i osjetili noćni život. Sama ljepota Mostara ostavila je veliki dojam na mene. Posjetili smo Gimnaziju u Mostaru, gdje, kao i kod nas u Gimnaziji, postoji nastava na hrvatskom. Bilo je zanimljivo slušati i naučiti nešto o njihovoj školi i obrazovanju. Maturalna ekskurzija je nešto što se dugo pamti, sva moja očekivanja su ispunjena i izuzetno sam zadovoljna ovim iskustvom.«

»Bilo mi je super, društvo je bilo odlično. Najviše mi se svidjelo kad smo bili u Sarajevu, iako smo tamo bili svega par sati. Sprijateljili smo se s vršnjacima iz drugih škola, s nekima više, s nekima manje, ali uglavnom smo se svi upoznali. Stvarno je bilo lijepo, a moglo je trajati koji dan duže i mislim da bismo se svi oko ovoga složili«, kaže Leona Matković, također učenica Gimnazije.

A s njom se odmah složio i Danilo Milojević, također iz Gimnazije koji je ekskurziju ocijenio odličnom, ali, kako je rekao, bila bi još bolja da su mogli ostati malo dulje.

»Sve je bilo odlično. Smještaj i hrana su bili izvrsni, a brzo smo se svi sprijateljili i provodili vrijeme skupa. Mostar je divan grad, a osobito mi se svidio stari dio grada. Moram reći da sam na vrelu Bune bio očaran ljepotom prirode. Okruženje i ljudi su mi unijeli neku pozitivnu energiju i baš sam se dobro osjećao. U subotu navečer nas je Nataša vodila u klub na tulum koji se ne zaboravlja, a ne mogu zaboraviti niti čuvene sarajevske ćevape«, kaže Danilo.

Upoznavanje za budućnost

»Na maturalnoj ekskurziji je bilo odlično. Najviše mi se svidio Mostar. Iznenadio sam se koliko je zanimljiv i lijep grad, a nisam mogao ni zamisliti da ima tako puno novih građevina. Bili smo i na izvoru Bune koji me osobito dojmio veličinom i ljepotom prirode. Društvo je bilo raznoliko, ali to mi nije predstavljalo problem. Iako sam iz neke sasvim druge škole, trudio sam se sa svima družiti, te sam upoznao vršnjake, što je odlično iskustvo«, kaže Josip Dulić, maturant Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli.

Nina Šarčević maturantica je Medicinske škole, a o maturalnoj ekskurziji je rekla:

»Dojmove ne mogu dočarati riječima. Iako je trajala samo tri dana i dosta vremena smo proveli u putu, ljepšeg provoda nisam vidjela. Maturalna ekskurzija je nekako zaokružila naše školovanje. Nova prijateljstva koja sam sklopila, mjesta koja sam posjetila i sam osećaj koji sam imala dok sam bila dio tako dobre ekipe je razlog zbog kog ću maturalnu ekskurziju pamtiti čitav život«.

Nemaju samo učenici riječi hvale nego i profesori. Iz Politehničke škole na maturalnu ekskurziju je išlo 24 učenika, a po riječima profesorice građevinskih predmeta Verice Ninković na ekskurziji je bilo fenomenalno.

»Djeca su prezadovoljna ovom ekskurzijom, a meni kao razrednici ono što je bilo bitno jest da su djeca bila dobra, poslušna i zaista smo uživali. Organiziran je izuzetno dobar program i mislim da je Nataša odličnu stvar napravila kada smo posjetili Gimanziji u Mostaru. Meni osobno je to bio vrhunac programa. Vidjeli smo na koji način oni rade i mislim da je ta suradnja sa školama i vršnjacima odlična. Svi su oduševljeni kompletnim programom, naravno učenicima je provod u večernjim satima nešto što će osobito pamtiti. Upoznavanje s vršnjacima je odlično iskustvo, koje mislim da je jako bitno. Ova ekskurzija je okrunila njihovo četverogodišnje školovanje«, kazala Ninković.

Potpora mladih iz BiH

Ova, kao i druge izvannastavne aktivnosti u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća imaju aktivnosti i programe usmjerene na stjecanje znanja, vještina i podizanje kvalitete nastave na hrvatskom jeziku. Hrvatsko nacionalno vijeće je uz podršku Hrvatske, projektnim i proračunskim sredstvima, kao i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, veći dio puta i programa financijski pokrilo, a na roditeljima je bilo samo sufinanciranje.

»Trudimo se da roditelji nemaju neke velike izdatke, te da svi mogu putovati. Ovoga puta su nam puno pomogli mladi HDZ-a u Bosni i Hercegovini koji su zahvaljujući suradnji s predsjednikom Mladeži DSHV-a Marinom Piukovićem bili upoznati s ovim programom. Oni su za sve učenike financirali smještaj u studentskom domu Dompes u Mostaru. Tijekom puta smo posjetili Mostar noću i danju, obišli smo Bunu, Međugorje, Sarajevo, Baščaršiju, a ono što bih osobito izdvojila jest da smo posjetili Gimnaziju u Mostaru, gdje se nastava, kao i kod nas, odvija na dva jezika – bošnjačkom i hrvatskom. Njihovi maturanti su nam predstavili svoju školu, a potom su i naši učenici predstavili svoje škole i obrazovanje na hrvatskom u Srbiji«, priča asistentica u obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević, koja je uz profesore vodila učenike na ovu ekskurziju.

Ž. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika