Tema Tema

Izvješća i planovi pred vijećnicima

Nastavljajući dosadašnju praksu održavanja sjednica HNV-a izvan Subotice, nova sjednica održana je 30. ožujka u Starčevu, mjestu u sklopu Grada Pančeva, u kojem oko 4,5 posto stanovništva čine Hrvati. Vijećnici HNV-a su na 75. sjednici usvojili izvješće o realizaciji godišnjeg plana rada HNV-a za 2021., godišnji plan rada i financijski plan HNV-a za 2022. godinu, te dali pozitivno mišljenje na izvješće o poslovanju ZKVH-a. Na dnevnom redu bila su godišnja izvješća i planovi fondacija i zaklada koje je osnovao HNV.

Veća potpora iz Hrvatske

Podnoseći izvješće o radu i govoreći o planovima HNV-a predsjednica Jasna Vojnić kazala je kako su od početka IV. saziva HNV-a donacije iz Hrvatske povećane čak za 17 puta.

»U 2017. godini donacije iz Hrvatske bile su 17.000, u 2021. godini 350.000 eura, a znatno povećanje bit će ostvareno i ove godine jer je Vlada Hrvatske na svojoj sjednici donijela odluku o dodjeli sredstava za nastavak radova na Hrvatskoj kući u Subotici«, kazala je Vojnić.

Ono što će obilježiti 2022. godinu bit će popis stanovništva, završetak Hrvatske kuće, aktivnosti na osnutku Hrvatskog školskog centra, završetak radova na rodnoj kući bana Jelačića u Petrovaradinu, uređenje Šokačke kuće u Sonti, prostora u Beogradu, aktivnosti na vraćanju Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici, poboljašnje uvjeta za rad udruga kroz njihovo materijalno-tehničko opremanje. Predsjednica Vojnić istaknula je i europske projekte prekogranične suradnje te je plan da se za te poslove uposli projekt-menadžer.

Govoreći o popisu stanovništva, Vojnić je kazala da će 20. lipnja biti raspisan javni poziv za instruktore popisivača, nema nacionalnog ključa, a prednost će imati nezaposleni i visokoobrazovani. Mjesec dana ranije bit će raspisan javni poziv za popisivače.

»U lokalnim samoupravama bit će popisne komisije od pet do sedam članova. Mi smo prvo dobili prijedlog iz Republičkog zavoda za statistiku da svog člana imamo u Srpskoj Crnji. Uspjeli smo ipak da u nekim lokalnim samoupravama popisne komisije imaju više članova, tako da će hrvatska zajednica svoje članove imati u Subotici, Somboru i Novom Sadu. Podatke će popisivači unositi u laptopove, što je mana jer osoba koja je popisana neće imati uvid u to što je popisivač upisao«, kazala je Vojnić i dodala da će strategija aktivnosti za predstojeći popis biti pripremljena u narednom razdoblju.

Fondacija Matoš na doradi

Podnoseći izvješće o radu Cro-fonda u prošloj godini Lazar Cvijin, upravitelj Fonda, izdvojio je akciju prikupljanja pomoći nakon potresa u Banovini. U akciji je prikupljeno skoro 1,6 mlijuna dinara. U drugoj akciji koja je organizirana krajem godine prikupljeno je oko 530.000 dinara, a za taj iznos osigurani su vaučeri d 5.000 dinara koje su dobile obitelji u potrebi. U drugom dijelu godine urađen je popis gospodarstvenika.

»Upisano je oko 1.100 poljoprivrednih gospodarstava i oko 120 gospodarstvenika. Sljedeća faza je izrada strategije gospodarstva«, kazao je Cvijin.

Po natječajima su ostvarena sredstva za projekte u području kulture i obrazovanja. U ovoj godini Cro-fond će sudjelovati na natječajima za manifestacije Srijemci Srijemu, Šokci i baština, te je planirano snimanje filmova o udrugama koje do sada nisu snimljene. Fond će raditi i u području gospodarstva, prva aktivnost je izrada elaborata o stanju i potrebama hrvatskih gospodarstvenika u Srbiji, a u području socijalne skrbi Cro-fond će, među ostalim, i dalje organizirati humanitarne akcije. Vijećnici su jednoglasno usvojili izvješće o radu, financijsko izvješće i plan rada i financijski plan Cro-fonda.

Izvješće o poslovanju i završni račun podnio je i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov kazao je kako je tijekom prošle godine ZKVH bio aktivan u znanstveno-istraživačkom radu, projektu »Godine velikana«, arhiviranju arhivske građe, digitalizaciji knjiga i periodike i bibliografskoj obradi, te u području kulture Zavod je bio aktivan u produkciji novih i koordinaciji postojećih kulturnih događaja Hrvata, nastavljena je suradnja s drugim institucijama u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj… Za podnijeta izvješća vijećnici su dali pozitivno mišljenje.

Jednoglasno su usvojena i izvješća i planovi Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića. Vijećnik Goran Kaurić izvjestio je o tijeku radova na obnovi rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

»Zbog poremećaja na tržištu građevinskog materijala nema dovoljno sredstava za planirane radove, tako da ćemo sredstva koja nedostaju pokušati osigurati i iz proračuna Grada Novog Sada ili Pokrajine. Možemo reći da smo zadovoljni i da će ove godine kuća najvećim dijelom biti u funkciji i na korist hrvatskim udrugama«, kazao je Kaurić.

Vijećnici su prihvatili i izvješće i plan rada Fondacije Antun Gustav Matoš, ali je bez potpore ostao financijski plan. Sporne su naknade koje se izdvajaju za članove Upravnog odbora, uposlene i upraviteljicu Fondacije. Vijećnik Željko Pakledinac otvorio je pitanje opravdanosti postojanja Fondacije Antun Gustav Matoš, te postavio pitanje što su pozitivna ishodišta u kulturnom i političkom smislu, a koliki su spram toga troškovi. Upraviteljica Fondacije Katica Naglić kazala je da se ocjena rada može dati tek ukoliko su ustanovljeni jasni kriteriji, a kriteriji nisu utvrđeni, pa se ne zna što je bilo postavljeno kao cilj koji nije zadovoljen.

Vijećnik Kaurić kao stavku koja bode oči izdvojio je 207.000 dinara, koliko je prošle godine bilo izdvojeno za 29 vijećnika, i spram 200.000 dinara, koliko je prošle godine koštalo devet članova UO Fondacije Antun Gustav Matoš, dok su naknade za pet članova UO Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića bile 35.000 dinara.

Kako bi se izbjegle razlike koje u naknadama za isti posao primaju članovi odbora, upravnih odbora ili upravitelji izradit će se pravilnik o naknadama, kako bi naknade koje primaju bile usklađene s njihovim poslovima.

U dnevni red sjednice HNV-a naknadno je uvršteno izvješće o poslovanju NIU Hrvatska riječ i revidirani plan za 2022. godinu, a ove točke dnevnog reda jednoglasno su usvojene.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika