Tema Tema

Dvanaest predstavnika stranaka nacionalnih manjina u parlamentu

Očekivana pobjeda Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima, kao i očekivana veća raznolikost parlamenta s ne tako velikom prevlasti Srpske napredne stranke, zahvaljujući ulasku više lista i koalicija, obilježili su ove izbore. Za hrvatsku nacionalnu manjinu je svakako važno da će u ovom sazivu Narodne skupštine biti i predstavnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koji je mandat osvojio na listi Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani. Uz dva zastupnika ove hrvatsko-rusinske nacionalno-manjinske liste, koju je podržavala i Liga socijaldemokrata Vojvodine, u parlament su ušli i predstavnici mađarske, dvije bošnjačke i jedne albanske nacionalno-manjinske stranke.

Predsjednički i parlamentarni izbori

Očekivano, za predsjednika Srbije je ponovno izabran Aleksandar Vučić s osvojenih 59% glasova. Najjači protukandidat Zdravko Ponoš osvojio je 18,32%, a kandidat Nade Miloš Jovanović 5,97%. Svi ostali su osvojili ispod 5% – Boško Obradović ispred Patriotskog bloka osvojio je 4,38%, kandidatkinja koalicije Zavetnici Milica Đurđević-Stamenkovski 4,25%, Biljana Stojković ispred Moramo osvojila je 3,2 %, a kandidatkinja Suverenista Branka Stamenković 2,03%, dok je Srpski patriot Miša Vacić osvojio 0,87% glasova.

Na parlamentarnim izborima je Srpska napredna stranka također osvojila najveći broj glasova i mandata, ali značajno manje od njihovog predsjednika i nositelja liste. Prema podacima Republičke izborne komisije, nakon obrađenih 94,44 posto glasova, koalicija Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve je osvojila 43,05 posto glasova, odnosno 120 zastupničkih mandata. Druga po broju osvojenih glasova/mandata je koalicija Ujedinjeni za pobjedu Srbije oko Marinike Tepić s osvojenih 13,54% glasova i 38 mandata. Na trećem mjestu je lista Ivica Dačić – premijer Srbije s osvojenih 11,57% glasova i 32 mandata.

Parlamentarni izbori 2020.

Radi usporedbe, podsjetimo se na parlamentarne izbore 2020. godine. Tada je lista Aleksandar Vučić – Za našu djecu osvojila 188 mandata, Lista Ivica Dačić – SPS, JS Dragan Marković Palma 32 mandata, lista Aleksandra Šapića 11 mandata, Savez vojvođanskih Mađara imao je 9 mandata, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića 4 mandata, po tri mandata su imali Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina i SDA Sandžaka dok četrnaest lista nije uspjelo prijeći cenzus od 3 posto, među njima i koalicija Ujedinjena demokratska Srbija u kojoj je tada nastupao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini uz još deset stranaka i pokreta. Ta je koalicija tada osvojila 30.591 glasova, ali kao koalicija koja nije imala nacionalno-manjinski status nije uspjela prijeći cenzus od 3%.

Ovoga puta je koalicija Demokratske stranke Srbije i POKS-a uspjela prijeći cenzus s osvojenih 5,37% glasova, odnosno 15 mandata. Cenzus je prešla i lista koalicije Moramo s osvojenih 4,54 % glasova, odnosno 12 zastupničkih mjesta u Narodnoj skupštini. Po 10 mandata imat će Dveri i POKS s 3,85% glasova i Zavetnici, za koje je glasalo 3,76% građana Srbije.

Od manjinskih stranaka cenzus su prešli Savez vojvođanskih Mađara s 1,60% glasova i pet mandata, Muftijin amanet s 0,9 posto glasova i tri mandata, po dva zastupnika će imati Zajedno za Vojvodinu s osvojenih 0,63% glasova i SDA Sandžaka s 0,55 % glasova.

Cenzus nisu prešli Suverenisti, Srpska radikalna stranka, Ajmo ljudi, Otete bebe Ana Pejić, kao i albanske manjinske liste – Alternativa za promene i Koalicija Albanaca, Romska partija i Ruski manjinski savez.

Beogradski izbori

Stanovnici Beograda i Bora birali su na ovim izborima vijećnike za nove sazive skupština gradova, dok su se u 11 općina birali predstavnici za lokalne skupštine.

Prema izvješću Gradske izborne komisije Beograda, na osnovu preliminarnih rezultata izbora za vijećnike Skupštine grada Beograda, od 1.393.409 upisanih birača u birački popis u glavnom gradu je izišlo 807.873 ili 57,98% birača.

Lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, osvojila je 38,15% glasova, odnosno 48 mandata. Na drugom mjestu po broju osvojenih mandata je koalicija oko Đilasove Stranke slobode i pravde Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobjedu Beograda, koja je osvojila 21,20%, odnosno 26 mandata. Zeleno-lijeva koalicija Moramo – Za dobar grad osvojila je 10,75%, odnosno 13 mandata.

Lista SPS-a je osvojila 7,01% glasova i 8 mandata. Koalicija Nada je osvojila 6,28% glasova i 7 mandata. Po 4 mandata su osvojili Zavetnici (s 3,52%) i Srpski pokret Dveri – POKS (s 3,40 %).

Cenzus nisu prešli Ajmo ljudi oko Borisa Tadića, lista Nemanje Šarovića, Suverenisti, Ruski manjinski savez i Srpska radikalna stranka.

Za sada još nije jasno tko će voditi glavni grad, ali pojedini analitičari predviđaju da će se i beogradska vlast i republička Vlada rješavati »u paketu« i da će njihovo formiranje trajati dugo.

Skupština Beograda ima 110 vijećnika, a za formiranje većine je potrebno najmanje 56 vijećnika, što znači da bi SNS sa socijalistima mogla formirati vlast u Beogradu.

J. D.

CRTA: Tenzije na izborni dan

Promatračka misija CRTA-e ocijenila je da je izborni dan protekao u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, »čime se manifestirala nespremnost izborne administracije i nepovjerenje građana u institucije« i da je to bio »očekivan ishod kontinuiranog urušavanja integriteta izbornog procesa u cjelini, obilježenog jačanjem i usavršavanjem raznih vidova izborne korupcije i ugrožavanja biračkih prava građana«.

»Na po 5% biračkih mjesta u Srbiji i u Beogradu zabilježeno je kontinuirano ponavljanje grubih kršenja pravila, čime je ozbiljno ugrožen integritet izbornog dana na ovim mjestima, ali obim tih incidenata nije mogao utjecati na konačne ishode izbora u Srbiji i Beogradu«, ocijenila je CRTA.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika