Tema Tema

Zajedništvo koje se ne zaboravlja

Nakon dvije godine pauze, ponovno je »zaživio« Mali maturalac. Iako i nije baš mali, ovaj naziv dobio je zbog toga što na njega idu mali maturanti – učenici osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku i oni koji pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Na put su krenuli 19. travnja, a u narednih pet dana posjetili su Split, Trogir, Sinj, Zagreb i Vukovar. Bila je to maturalna ekskurzija za pamćenje. Tako su je svi sudionici opisali. A kako i ne bi kada su tijekom pet dana imali izuzetno kvalitetan program, odličan smještaj i hranu, a uz sve to bili s vršnjacima. Nije nedostajalo niti zabave, upoznavanja, druženja i stvaranja novih poznanstava, te učvršćivanja starih.

Zanimljiv i kvalitetan program

Na ovu ekskurziju išli su učenici iz Subotice, Tavankuta, Sonte, Vajske i Starčeva, a organizator je, kao i prijašnjih godina, bilo Hrvatsko nacionalno vijeće u ime kojeg je išla asistentica u obrazovanju Nataša Stipančević.

»Često znamo reći, kod upisa djeca u prvi razred, da bez obzira u koju školu išli, da su oni jedna generacija koja će skupa putovati. Tako je bilo i sada na Malom maturalcu, te smo još jednom pokazali kako se oni mogu skupa družiti, te stvarati neraskidiva prijateljstva. Nakon ovogodišnje maturalne ekskurzije sam mislila kako djeca, ali i njihovo prijateljstvo i druženje, ne mogu biti bolji, a sada smo probili nove granice. Zaista su svi uživali u ovome programu i teško je riječima opisati sve dojmove, svu radost na njihovim licima. Ovo je pečat njihovom osnovnoškolskom obrazovanju. Oduševili su me kako su se družili i držali skupa«, kaže Stipančević.

Na ovome proputovanju kroz Hrvatsku obišli su Split u panoramskom autobusu, Dioklecijanovu palaču, Trogir i njegove znamenitosti, znamenitosti Sinja, utvrdu Kamičak, Muzej Cetinske krajine, Muzej Sinjske alke i Svetište Gospe Sinjske. Obišli su Zagreb sa stručnim vodičem, Gornji grad, Muzej iluzija, te Prirodoslovnu školu Vladimir Prelog u Zagrebu. Posljednjeg dana obišli su Vukovar, crkvu i franjevački samostan, te novoobnovljeni Vukovarski vodotoranj. Imali su i susrete s predstavnicima vlasti, te je tako obilazak Sinja organizirao dugogodišnji prijatelj HNV-a Goran Ugrin, a djecu i pratitelje dočekali su i gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj, zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta, te ravnateljica Turističke zajednice Sinja Monika Vrgoč. U Zagrebu ih je dočekala pomoćnica pročelnice za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Iva Milardović

»Zaista su nas domaćini svugdje izuzetno lijepo dočekali i primili, te bih se ovoga puta na poseban način željela zahvaliti ravnatelju Učeničkog doma u Splitu Mladenu Kamenjarinu, ravnateljici Učeničkog doma Marija Jambrišak Josipi Galić, kao i ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u Zagrebu Zlatku Stiču. Tijekom puta o djeci su brinuli učiteljice i njihovi razrednici, a s nama je išao i vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, koji je za sve osigurao ulaznice za Vukovarski vodotoranj«, kaže Nataša Stipančević.

Možemo li opet, skupa?

Svaku večer učenici su imali zabavu i druženje koje su sami improvizirali, a posljednje večeri tijekom kviza imali su između ostaloga i pitanje: »što mogu ja učiniti za svoju zajednicu?«, a odgovori su bili šaroliki, te dio njih i donosimo: možemo upisati nastavu na hrvatskom jeziku; pomagati jedni drugima – kako bismo bili što veća i jača zajednica; biti složni; čuvati i prenositi naš jezik, kulturu, običaje; biti ponosni na svoj narod; boriti se za naše mjesto i prava u politici, skupštini, parlamentu; jednog dana upisati svoju djecu u hrvatski odjel; moliti za Hrvate... 

Jedina zamjerka koju su osmaci imali jest da je sve ovo trebalo trajati bar još koji dan, a za sve ostalo su imali smo riječi hvale.

»Bilo je to prelijepo iskustvo. Da mogu, ponovila bih isto. Stekla sam nova poznanstva, čak sam se i sprijateljila s nekoliko osoba. Najviše su mi se svidjeli Trogir i Split, jer sam rijetko u prilici ići na more. Također, osobito mi se svidio Muzej iluzija u Zagrebu. Izuzetno iskustvo, a nadam se da ćemo imati priliku ponovno skupa putovati«, kazala je Larisa Limani iz Sonte (OŠ Ivan Goran Kovačić).

Natalija Poturica i Sara Butković, obje iz Sonte, su rekle kako ih je osobito dojmio Split, vožnja panoramskim autobusom i pogled na more. Ekskurziju će pamtiti po novim prijateljima i brojnim znamenitostima koje su upoznali.

Ovo putovanje Martina Dulić iz Subotice (OŠ Matko Vuković) pamtit će po znamenitostima, a osobito su joj bile zanimljive legende o Zagrebu, obilazak zvonika u Splitu, kao i vožnja tramvajem. »Sve je bilo izvrsno. Upoznali smo vršnjake iz drugih mjesta, sprijateljili se i zbližili s prijateljima iz razreda. Sigurna sam kako ćemo ovu ekskurziju svi pamtiti.«

Vrlo slično misli i Luka Vuković iz Tavankuta (OŠ Matija Gubec):

»Ovo putovanje ću zauvijek pamtiti po lijepim i zanimljivim znamenitostima, a najviše me dojmio Muzej Sinjske alke. Sa sobom sam donio mnogo lijepih uspomena i novih poznanstava. Volio bih ponoviti ovo divno iskustvo.«

Pred malim maturantima je sada polaganje mature, te upis u srednju školu, ali i brojna druženja i zabave koje će još više učvrstiti već stvoreno zajedništvo. Koliko će uspjeti ostvariti od onoga što su naveli kao mogućnost svog doprinosa hrvatskoj zajednici ostaje nam vidjeti, no, njihovo vrijeme tek dolazi.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika