Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Najbolji iz hrvatskog jezika

Republičko natjecane iz poznavanja Hrvatskog jezika i jezične kulture održano je 30. svibnja u OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu, na koje se plasiralo sedam najboljih učenika iz ovoga predmeta.

Budući da natjecanje iz Hrvatskog jezika i jezične kulture postoji samo za učenike sedmih i osmih razreda, natjecatelji su učenici dvaju subotičkih škola: OŠ Matko Vuković i OŠ Ivan Milutinović u kojima se odvija cjelovita nastava na hrvatskom jeziku.

Kada je u pitanju sedmi razred, na prvo mjesto plasirao se Nikola Vujković Lamić, učenik OŠ Matko Vuković. Drugo mjesto pripalo je Mili Rukavina iz OŠ Ivan Milutinović, a treće je zauzeo Andrija Matković, učenik OŠ Matko Vuković.

Kada su u pitanju učenici osmih razreda, na prvo mjesto plasirala se Lea Vojnić Purčar, drugo mjesto je osvojio Marko Đukić, treće Lea Vojnić, a kao četvrti Tomislav Mačković svi iz OŠ Matko Vuković.

Mentorica u OŠ Ivan Milutinović je Biljana Horvat, a u OŠ Matko Vuković Mirjana Crnković-Horvat.

Najboljim učenicima dodijeljene su zahvalnice i nagrade u vidu bona za školski pribor, a po riječima predsjednice Odbora za HNV-a za obrazovanje Margarete Uršal, a na temelju Stručnog uputstva o organiziranju i realizaciji natjecanja učenika osnovnih škola, učenicima će diplome za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto biti dodijeljene na svečanoj akademiji koja će biti upriličena na kraju školske godine.

Da se rad uvijek isplati potvrdili su i ovoga puta najbolji učenici, Nikola Vujković Lamić i Lea Vojnić Purčar.

»Sada mi je bilo lakše uraditi zadatke, jer sam se puno više pripremao. Na okružnom natjecanju sam bio treći, a sada evo prvi. Puno smo radili tijekom dodatne nastave s nastavnicom Mirjanom i to se pokazalo dobrim«, kaže Nikola i objašnjava kako nije ljubitelj čitanja, ali voli gramatiku i povijest hrvatskog jezika.

Lea je svoje znanje samo potvrdila, budući da je prva bila i na okružnom natjecanju.

»Zadovoljna sam postignutim rezultatom i osvojenim bodovima. U odnosu na prošlo natjecanje puno smo radili i došli spremniji na natjecanje. Osobito mi je drago da ću ove bodove nositi i prilikom upisa u srednju školu«, kaže Lea, koja je već i položila prijemni ispit za IT smjer u Gimnaziji Svetozar Marković u Subotici, a ovi bodovi će joj dodatno pomoći u ostvarenju njenog cilja.

Od ukupno sedam učenika koji su se plasirali na republičko natjecanje, njih šest je iz OŠ Matko Vuković, a sve ih je pripremala nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Crnković-Horvat, koja je, kako je rekla, izuzetno ponosna na ostvaren uspjeh.

»Strategija nam je bila uvježbavati stare testove, kako bi se učenici naviknuli na tip zadataka. Dodatno smo se pripremali jednom tjedno, odnosno u posljednjih mjesec dana dva puta tjedno. Drago mi je da su i osvojeni bodovi potvrdili naš rad i da su se učenici za ovo natjecanje ozbiljno pripremali«, kaže Crnković-Horvat.

Po njenim riječima natjecanje u velikoj mjeri prati školsko gradivo, no manje za učenike sedmih razreda, pa je s njima potrebno dodatno raditi.

Osmaci odlaze dalje u srednju školu i završavaju s ovim natjecanjem, koje još nije uvedeno u srednjim školama, a sedmaci, bar kako su obećali, dolaze ponovno sljedeće godine.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika