Aktualno Aktualno

Preko 60 elektora

»Radosni smo, jer smo uspješno priveli najveći dio poslova kraju kada je u pitanju prikupljanje potpisa za peti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća u okviru naše predizborne platforme 'Hrvati i dalje zajedno' i na taj način institucionalni okvir hrvatske zajednice u Srbiji će biti očuvan«, rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i priopćio da dva dana prije završetka prvog dijela izbornog procesa imaju više od 60 elektora, što je minimum za održavanje elektorske skupštine hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

»Radosni smo što je naše predizborno obećanje da ćemo osigurati kontinuitet rada HNV-a na ovaj način i ispunjeno«, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je 5. rujna raspisalo izbore za nacionalnomanjinska vijeća na kojima hrvatska, crnogorska, makedonska i goranska nacionalna vijeća biraju vijeća putem elektorske skupštine zbog nedovoljnog broja upisanih u poseban birački popis.

DSHV je 8. rujna na sjednici Predsjedništva, rekao je Žigmanov, donio odluku da će podržati predizbornu platformu »Hrvati i dalje zajedno«, a 12. rujna su u Vajskoj počeli prikupljati potpise za elektore.

»U više od trideset mjesta u blizu sto vremenskih termina smo organizirali prikupljanje potpisa«, rekao je Žigmanov i izrazio zahvalnost svim sudionicima ovoga procesa – od izbornog stožera na čelu s Marinom Piukovićem i Lozike Jaramazović, do mjesnih koordinatora i 30 mladih aktivista koji su sudjelovali u ovome procesu pa do elektora koji su prikupljali po 60 potpisa i svih građana (preko 4.000) koji su svojim potpisom dali podršku ovoj platformi iz svih područja gdje žive Hrvati, svih dobnih i obrazovnih struktura i različitih profesija.

Žigmanov je pohvalio ovjerivače iz tijela lokalnih samouprava kao i djelatnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava za »više nego profesionalni odnos i kooperativnost«, ali se kritički osvrnuo na praksu upisa u poseban birački popis.

»Postoje vrlo različite prakse upisa u poseban birački popis, jer su pojedine lokalne samouprave, osobito u Srijemu, zahtijevale da svaki građanin mora doći u općinsku upravu i neposrednim iskazom se upisati u taj popis. Ta procedura mora biti usuglašena, pojednostavljena i inkluzivna«, rekao je Žigmanov te dodao kako je bilo primjera i da se oni koji su bili upisani u popis pokazuju u popisu kao da nisu upisani.

»Sa žalošću možemo konstatirati i da je cijeli ovaj proces prošao bez ikakvog monitoringa međunarodnih i domaćih organizacija«, rekao je Žigmanov te istaknuo kako ih je »začudilo i odsustvovanje bilo kakvog interesa najviših diplomatsko-konzularnih predstavnika Hrvatske za ovaj proces«.

Žigmanov rekao kako će osoba koja je u prethodnom mandatu vodila HNV (Jasna Vojnić) ostati na istome mjestu, jer uživa njihovo puno povjerenje.

Na koncu je rekao kako njihova Platforma podrazumijeva nastavak svih započetih projekata i aktivnosti, ali i stvaranje iskoraka kada su u pitanju nova područja.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika