Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zahvalnost i čast

U povodu obilježavanja 15 godina od smrti i 50 godina od rukopoloženja za svećenika mons. dr. Nikole Dogana, rođenog Hrtkovčanina, profesora i prvog dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, u župnoj crkvi njegovog krštenja sv. Klementa pape u Hrtkovcima 10. listopada služena je svečana euharistija i blagoslovljena i otkrivena spomen ploča znamenitom Hrtkovčaninu. Svečano misno slavlje je predvodio srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Slavina, zajedno s brojnim svećenicima Srijemske biskupije te Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prigodnu propovijed je izrekao pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. mr. sc. Ivan Ćurić.

Srijemski biskup koadjutor mons. Svalina pozdravio je sve prisutne i na poseban način mlade svećenike iz Hrvatske koji su došli hodočastiti u Srijemsku biskupiju i upoznati se sa stvarnošću života župne zajednice u Srijemu.

»Na poseban način nas je okupio lik dragog svećenika Srijemske biskupije mons. Nikole Dogana. Prije 15 godina kada se razbolio bio sam u njegovoj pratnji kada je odlazio u bolnicu i jedan od posljednjih koji se od njega oprostio kada je odlazio s ovoga svijeta. Drago mi je što smo svi zajedno osvijetlili dragi lik našeg profesora Nikole Dogana«, rekao je mons. Svalina.

Mons. dr. Nikola Dogan je rođen u Hrtkovcima 2. siječnja 1944. godine, a za svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije zaređen je u Đakovu 29. lipnja 1972. godine. Doktorat teologije je obranio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 1979. godine. Iste godine postaje profesor temeljnog bogoslovlja na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu i od 2005. godine počinje raditi kao predavač i voditelj liturgijskog pjevanja na katedri bogoslovnog fakulteta. Također, bio je urednik biskupijskog Vjesnika i teološkog časopisa Diacoveensa. Postaje kanonik Stolnoga kaptola 1983. godine te generalni vikar 2000. i 2001. godine. Preminuo je 22. rujna 2007. godine u Osijeku i pokopan je 26. rujna u Đakovu. Za nositelja zaklade za stipendiranje učenika i studenata biva proglašen 2008. godine.

»U znak zahvalnosti našem znamenitom Hrtkovčaninu mons. dr. Nikoli Doganu Đakovačko-osječka nadbiskupija, Srijemska biskupija i župa u Hrtkovcima su mu u crkvi podigli spomen ploču na trajno sjećanje. On je jedna od najznačajnijih ličnosti u našoj biskupiji. Doktorirao je u Rimu, bio je profesor na Teološkom fakultetu u Đakovu i prvi je rektor na bogoslovnom fakultetu. Dolazio je u Hrtkovce onoliko koliko su mu dopuštale profesorske obveze, a oporukom je ostavio svoju kuću i zemlju koju je posjedovao u župi u Hrtkovcima. Bio je velika podrška nama svećenicima i brojnim studentima. Mi Hrtkovčani smo ponosni na njega«, istaknuo je župnik u Hrtkovcima vlč. Ivica Živković.

Pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić se u svojoj propovijedi dotaknuo i bogatog svjedočanstva Srijema, svetih ranokršćanskih učenika, ali i kasnijih svjedočanstava iz Srijema u različitim životnim područjima.

»U Hrtkovcima je započeo život profesora i teologa mons. dr. Nikole Dogana. Kršten je upravo u ovoj župnoj crkvi sv. Klementa. Veliki je njegov značaj za obje naše biskupijske zajednice, i srijemske i đakovačko-osječke. U ovom euharistijskom slavlju želimo uključiti njegov svećenički život iako na zemlji nije dospio do zlatnoga jubileja, ali ga je zanosno živio kroz nas punih 35 godina na poticaj i izgradnju mnogim svećenicima, redovnicama i vjernicima. Doveli smo u Srijem i našu mlađu subraću, da osjete i bliže upoznaju pastoralne prilike Srijemske biskupije i da u ovom spomenu mogu malo upoznati lik i djelo Srijemca, svećenika Nikole Dogana. Nemoguće je ukratko ocrtati njegov lik i djelo. Ostao je u snažnoj uspomeni u tri područja. Bio je egzistencijalni mislilac, svećenik zanosa i ljepote liturgijskih slavlja i to je činio s prepoznatljivom elegancijom i dostojanstvom. Bio je osjetljiv na ljudske potrebe, uvijek spreman na razgovor s ljudima, a puno je radio i na jedinstvu crkava i euharistijskom zajedništvu. Bio je teolog križa kršćanskog mučeništva«, istaknuo je između ostalog mons. Ćurić.

Nakon misnoga slavlja blagoslovljena je spomen ploča mons. Doganu koja će ostati kao trajno sjećanje na njegov život i djelo. Svečanosti su prisustvovali biskupi i svećenici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i biskupi i svećenici iz Srijemske biskupije. Zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić je nazočio svečanosti ispred Pokrajinske vlade.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika