Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Od malog stada do nagrađivanih proizvoda

Mali gospodarstvenici su često obitelji čiji članovi svih uzrasta zajednički obrađuju zemlju, bave se uzgojem životinja, kao i preradom svojih proizvoda. Prije nego što plodovi njihovog rada dođu do trpeze potrebno je ne samo upornosti i vrijednog rada već i kreativnosti koja će njihove proizvode učiniti posebnim. Priča o takvom gospodarstvu ovog tjedna odvodi nas do Srijemske Mitrovice gdje ćemo upoznati porodicu Jakob, koja ulaže mnogo energije, napora i ljubavi u svoju malu farmu koza.

Koziris je porodična farma koju je u Velikim Radincima nedaleko od Srijemske Mitrovice osnovala Vesna Jakob 2017. godine. Nije imala prethodnog iskustva s kozama, a tehnologiju pravljenja sira tek je donekle poznavala. Ipak, sa suprugom je krenula ostvarivati svoj dugogodišnji san. Uzgoj koza bila je Vesnina dugogodišnja želja, kaže od djetinjstva, kada je pročitala Heidi, maštala je i planirala sve dok se nisu stekli uvjeti da dječja želja postane stvarnost.

Sirevi sretnih koza

Prvo stado porodice Jakob stiglo je početkom 2017. godine iz sela Trstenica nadomak Obrenovca. Bilo je to stado 13 mješanaca oplemenjeno alpskom rasom.

»Moje poznavanje koza u to vrijeme bilo je veoma slabo. Znala sam teoriju, ali praksa je bila sasvim druga priča. Međutim, kad sam prvi put ušla u štalu da ih upoznam, kozice su mi prilazile i lizale ruke. Bila je to ljubav na prvi pogled . ‘One me vole’, pomislila sam. Samo mjesec dana kasnije došao je na svijet prvi kozlić, za mene to je bio veliki stres ali i ogromna radost«, prisjeća se početka Vesna Jakob.

Učeći o uzgoju koza, proizvodnji mlijeka i njegovoj obradi Vesna je razvijala svoju farmu.

Na maloj farmi Koziris je sve već uigrano, a u posao su uključeni i najmladji članovi kojima je tek sedam godina i koji pomažu kod prikupljanja sijena. Srednja kćerka pomaže u proizvodnji sira, jer je za stalnu kvalitetu vrlo važno ispoštovati svaki korak u preradi. Suprug Krešimir je zadužen za dimljenje sira dok najstarija kćerka vodi računa o promociji na društvenim mrežama, prijavama na manifestacije i drugim vidovima promocije.

»Kozarstvo je vrlo zahtjevan i osjetljiv posao. Osim znanja i iskustva, neophodno je mnogo strpljenja i ljubavi. Na farmi je sada 40 grla, svaki kozlić ima svoje ime i trudimo se svakoj kozici pružiti dobru ishranu i njegu. Osim štale puštamo ih i na mali pašnjak, što je izuzetno važno za njihovo zdravlje jer svjež zrak i kretnja utječu na kvalitetu mlijeka, a time i sir«, kaže Vesna.

Vodi se računa i o tome da ishrana bude raznovrsna, pa osim svježe nakošene trave, koze dobivaju brst bazge, bagrema i vrbe.

»Redovno dobijaju i kvalitetno livadsko sijeno i lucerku. Za obrok tijekom muže dobijaju smjesu žitarica: zob, ječam i suncokret, a u zimskom periodu i kukuruz. Što se tiče muže i njege, svakodnevno mi je potrebno oko šest sati, a i pravljenje sira može potrajati isto toliko, tako da slobodno mogu reći da je moje radno vrijeme cjelodnevno«, objašnjava Vesna.

Farma Koziris proizvodi mladi sir, švapski sir, krem sir, dimljeni, tvrdi i polutvrdi sir, kao i polutvrde sireve s različitim začinima kao što su tucana paprika, bijeli papar, bosiljak, vlašac, kopar, sremuš i grčki začini. Za manifestacije pripremaju sireve u koje se dodaje slaninica, čvarci, kulen, susam pa čak i višnje. Iz iskustva ove obitelji mlade kriške sira dobro je kombinirati sa slaninom i rajčicom, od krem sira može se napravti vrlo ukusna salata s krastavcem i češnjakom. Zrele sirevi odlično je uklapati uz vino, dok dimljeni sir ide bolje uz pivo. Pitanje koji od sireva je najtraženiji na tržištu vodi nas do poznatog sira za grilovanje, halumi, koji se također proizvodi na ovoj farmi. Prema receptu koji stiže s Cipra sir halumi svoj potencijal najbolje ostvaruje kada se priprema na tiganju za grilovanje. Dovoljno je da se zapeče svega par minuta sa svake strane da postane hrskav izvana dok unutra ostaje mek. Pored grilovanja, može se i narendati u razne vrste tjestenina i salata radi boljeg okusa.

Zlato za jogurt i sireve

Kvaliteta i posebnost kozijeg mlijeka, sireva i sirutki su često naglašavani, kako od proizvođača tako i od liječnika, pa su kozije mlijeko i sirevi svakodnevo u prehrani obitelji Jakob.

»Daleko od toga da bih kozije mlijeko prodavala kao lijek, ali moj najmlađi sin se rodio kao malokrvan i nisu mu pomagali suplementi iz ljekarne, no nakon ishrane proizvodima s naše farme pokazao je višestruko poboljšanje. Također, moja starija kćerka je imala problem s kolesterolom hormonske prirode i uz pomoć surutke je za šest tjedana poboljšala svoje zdravstveno stanje«, kaže Vesna.

Potvrda kvalitete proizvoda s farme Koziris su ocjene s 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu na kome su sudjelovali ove godine. Ponosni su na svoja tri proizvoda, koja su osvojila tri velike zlatne medalje. Jogurt je osvojio maksimalnih 100 bodova, sir za grilovanje u tipu halumi 99 bodova, a dimljeni sir 98 bodova. Ove medalje potvrdile su visok standard i kvalitetu proizvodnje ove male farme koza, te su potaknule i ohrabrile njene članove za dalji razvoj ovog posla.

Osim na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Koziris je sudjelovao na manifestaciji Vinski park u Srijemskoj Mitrovici, Kulenijadi u Erdeviku, Gastro Srem festivalu u Staroj Pazovi. Također, Koziris se rado pridružuje i Sajmu stvaralaštva seoskih žena, a ovog ljeta su prvi put izlagali u Šidu u okviru manifestacije Vinarske noći. Naredna manifestacija, kojom će zatvoriti ovu sezonu je također u Šidu, a riječ je o Srem Klob Kob Festu 29. listopada.

Što u budućnosti čeka ovu vrijednu i požrtvovnu obitelj? Neki od planova koje sprema Vesna jesu da deklarira neke od sireva jer se javilo dosta vinarija, restorana i specijaliziranih prodavaonica zainteresiranih za kozije sireve, jer bi ih rado uvrstili u svoju ponudu. Također se za svoje stalne kupce trude da svake godine uvedu neki novi recept ili vrstu sira te već imaju na umu novi sir za sljedeću godinu, ali to će za sada ipak ostati samo njihova tajna.

Sara Žurovski / Foto: Anabela Novaković
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika