Aktualno Aktualno

Potpora, darovi i planovi

Profesori X. gimnazije Ivan Supek iz Zagreba, jedne od najvećih gimnazija u Hrvatskoj, posjetili su u subotu, 26. studenoga, Hrvatsko nacionalno vijeće. Tom prigodom gosti su upoznati s djelovanjem HNV-a, hrvatskom zajednicom u Srbiji a posebice obrazovanjem na hrvatskom jeziku. U ime HNV-a sastanku su prisustvovale članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal i asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević, a prisutni su bili i profesori iz subotičke Gimnazije Svetozar Marković, u kojoj postoji nastava na hrvatskom jeziku, Jelena Piuković i Zoran Nagel.

»Svaki posjet iz Hrvatske nam mnogo znači, i kao znak potpore i kao mogućnost za razmjenu iskustava. Sretni smo da svojom ustrajnošću i primjerom privlačimo razne školske ustanove iz matične domovine koje ni ovoga puta nisu došle praznih ruku. Naime, na dar smo dobili projektor te komplete udžbenika za gimnaziju. Vesele nas i budući planovi o kojima je bilo riječi na sastanku, a to je program razmjene učenika i profesora. Vjerujem kako ovakvi susreti i inicijative doprinose obostranom zadovoljstvu svih uključenih u obrazovanje, a našim učenicima stvaraju nove prostore povezivanja sa svojim vršnjacima u matičnoj domovini«, rekla je Stipančević.

Posjet HNV-u inicirala je ravnateljica zagrebačke gimanzije Željka Frković, koja je ranije, koncem prošle godine, već boravila u Subotici s većom skupinom ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova iz Hrvatske.

»Ono što nam je ostalo u sjećanju je briga kojom se ovdje nastoji održati hrvatska riječ, briga za djecu koja polaze nastavu na hrvatskom jeziku. To je vidljivo i želimo pridonijeti tome te smo donijeli i neke skromne poklone. Ravnatelji škola iz Hrvatske koji su bili ranije u Vojvodini nastoje nastaviti tu tradiciju suradnje i posjeta ovdašnjim Hrvatima. Prilika je ovo za razmjenu iskustava, da vidimo što možemo uraditi da se učenici naših škola zbliže«, kaže Frković.

Inače, profesori X. gimnazije Ivan Supek iz Zagreba u okviru dvodnevnog boravka u Vojvodini obišli su Petrovaradin, Novi Sad i Suboticu.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika