Aktualno Aktualno

Članovi zagrebačkog teatra napadnuti u Novom Sadu

Dvojica članova zagrebačkog Teatra ITD napadnuti su sinoć oko 3.30 sati u Nikolajevskoj porti u centru Novog Sada. Prema neslužbenim saznanjima 021.rs, oni su u policiji svjedočili da je do napada došlo nakon što ih je nekoliko mladića presrelo i pitalo jesu li iz Hrvatske. Kako piše list Danas, napala ih je skupina od pet, šest mladića za koje još nema informacija jesu li pronađeni.

Oni su po neslužbenim informacijama iz policije, prišli članovima teatra, pitali ih jesu li iz Hrvatske, te ih počeli tući. Nakon toga su pobjegli s mjesta napada. Članovi teatra prevezeni su u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine gdje su im konstatirane lake tjelesne povrede. Nakon pružene pomoći pušteni su na kućno liječenje.

Tijekom današnjeg dana oni su se vratili u Hrvatsku, a napad na njih kvalificiran je kao nasilničko ponašanje.

Inače, spomenuto zagrebačko kazalište gostovalo je u Novom Sadu s predstavom Bura (koprodukcija s udrugom Arterarij) u sklopu međunarodnog festivala Synergy.

Osude incidenta

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini oglasio se nakon ovog incidenta ističući »da je neprihvatljivo da se na ovaj način degradira kulturna suradnja dvije države, te stoga očekujemo promptno reagiranje javnotužiteljskih tijela i informiranje javnosti o njihovu postupanju glede ovog slučaja«.

Napad koji se dogodio osudili su i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, uprave i ansambli novosadskih kazališta, Savez dramskih umjetnika Vojvodine kao i nekoliko nevladinih udruga.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika