Aktualno Aktualno

On – On je mir!

Draga braćo i sestre, draga braćo svećenici, redovnici i redovnice – svi ljudi dobre volje!

Božićno otajstvo, Utjelovljenje Vječne Riječi Božje, koja iz ljubavi prema nama slabima i grešnima postaje čovjek – Evanđelje – Radosna vijest! Ne čudi stoga što je upravo Božić najradosnija i »najtoplija« svetkovina, osobito draga u našim obiteljima, a toplina ovog blagdana privlači i one koji se ne smatraju vjernicima. Razmjenjuju se čestitke i želje za mirom i veseljem.

A da bi Božić bio blagdan mira i radosti, svjetla i topline, ne zaustavljamo se tek na izvanjskim običajima i ukrasima. Božić se događa u srcu. Božić se događa u našim obiteljima, u našim zajednicama. Ondje se, u srcu i biću svakog pojedinca, Božić (maleni Bog) mora roditi kao Kralj mira i donijeti mir svim ljudima dobre volje, tj. onima koji su ga spremni prepoznati i primiti, usprkos našoj slabosti i ograničenosti.

Rođenjem u obitelji, Bog je posvetio naše obitelji – podsjetivši nas da je upravo to kolijevka gdje se rađa istinski Mir. Roditelji koji su otvoreni Bogu i Njegovom vodstvu, prva su i najvažnija učionica za svako dijete. Oni su prva učionica u kojoj će rasti učeći se međusobnom poštivanju, razumijevanju, prihvaćanju različitoga, prepoznavanja brata i sestre u svakom čovjeku bez ikakve razlike, kao i vlastitim dužnostima kako unutar obitelji i zajednice, tako i čitavog društva.

Dok i danas svjedočimo krhkosti i nedostatku mira u svijetu i u »kršćanskoj« Europi, dok su nam srca ujedinjena u molitvi za svu braću i sestre koji ovaj blagdan mira proživljavaju trpeći strahote rata i neizvjesnosti, zastanimo pred jaslicama. Dopustimo da nam skromnost i poniznost novorođenog Kneza Mira bude ispit savjesti i poticaj, te podsjetnik što zaista znači biti čovjek na sliku Božju – čovjek ljubavi i mira, glasonoša radosti, mirotvorac kojemu je pripravljeno da baštini Kraljevstvo nebesko!

Svima Vama, predraga braćo i sestre, zajedno s mons. Đurom Gašparevićem, želim istinskim mirom blagoslovljen Božić, da svatko od nas postane prepoznatljiv u našoj sredini po svojoj miroljubivosti, istinoljubivosti i aktivnom zauzimanju za svu braću i sestre u potrebi!

Nosimo mir i blagoslov jedni drugima i kroz cijelu novu 2023. godinu, moleći za mir i jedinstvo našeg naroda i cijeloga svijeta!

mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika