Tema Tema

Vrtić za svu djecu, dicu i decu

Javna prezentacija projekta vrtića i jaslica »Blažena Ozana Kotorska« koji će se nalaziti u Rimokatoličkoj župi Presveto Srce Isusovo u Tavankutu, u nekadašnjem dominikanskom samostanu (Ulica Ive Lole Ribara), održana je u petak, 23. prosinca, na Etno salašu Balažević. Odgojni cjelodnevni rad u ovom objektu provodit će se na hrvatskom jeziku, po Montessory programu, a moći će primiti oko 25-ero djece vrtićkog, te oko 20-ero djece jaslenog uzrasta.

Inicijativa 

Budući da Predškolskoj ustanovi Naša radost nedostaje prostor za smještaj djece u Tavankutu, prije oko godinu i pol dana pokrenuta je inicijativa da se prostorije u vlasništvu Crkve stave na raspolaganje novom vrtiću i jaslicama. Projekt je ovom prigodom predstavio vlč. Tomislav Vojnić, član tima za realizaciju ove ideje. 

»Inicijator i glavni investitor projekta je Rimokatolička župa Presveto Srce Isusovo u Tavankutu uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sve se realizira u dogovoru s PU Naša radost, koja će osigurati uposlenike, s tim da je moguć angažman i časnih sestara, kao što je to slučaj u vrtiću Marija Petković – Sunčica u Subotici i Marija Petković – Biser u Aleksandrovu. Što se tiče samog objekta, u planu je rekonstrukcija postojeće kuće (nekadašnjeg dominikanskog samostana) te dogradnja neophodnih prostorija (sve ukupno oko 280 kvadrata), kako bi se zadovoljili svi uvjeti i ispoštovali standardi neophodnih za smještaj djece. Znači, vrtić i jaslice bit će u vlasništvu Crkve, tj. tavankutske župe, koja će financije osigurati velikim dijelom putem donacija, a po završetku svih radova, tj. kada se dobije upotrebna dozvola, one će biti predane na upravljanje Našoj radosti«, rekao je vlč. Vojnić.

Za dobrobit cijelog sela

Tijekom prezentacije vlč. Tomislav Vojnić osvrnuo se i na priče/spekulacije, koje se tiču budućeg tavankutskog vrtića i jaslica.

»Vjerujem da ste do sada čuli svakakve priče vezane za ovaj vrtić. Ovom prilikom želim naglasiti da će vrtić biti za svu djecu, dicu i decu. Znači, nema podjela, kao Crkva smo otvoreni za sve i činimo ovo za dobrobit cijelog sela. U Tavankutu moramo raditi na izgradnji zajedništva, djeca se trebaju zbližiti«, istaknuo je on.

Dodao je da će se u vrtiću i jaslicama raditi po nastavnom programu koji se provodi u svim državnim vrtićima u Srbiji, ali na hrvatskom jeziku, a budući da će se raditi po Montessory programu, uz odgajatelje/ice će biti moguć i profesionalni ili neki drugi vid angažmana i časnih sestara.

»Časne dominikanke su nekad djelovale u našoj župi i njihova blaženica je bila blažena Ozana Kotorska i po njoj će vrtić i dobiti ime.«

Što se tiče donacija i druge vrste pomoći, vlč. Tomislav Vojnić je rekao da su neke već dobivene, neke se očekuju, te kako će nastojati uključiti što više ljudi koji su spremni donirati, bilo u novcu, bilo u građevinskom materijalu, kao i pomoći u fizičkim radovima poput raščišćavanja terena.

Neki od prisutnih ovom su prigodom rekli kako je ovo hvalevrijedna inicijativa, izrazili su svoje zadovoljstvo što će se s djecom raditi po Montessory program, te ponudili pomoć oko realizacije projekta.

Radovi na objektu trebali bi početi na proljeće i očekuje se da će trajati oko pola godine.

I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika