Tema Tema

PREGLED 2022: Događaji koji su obilježili proteklu godinu

SIJEČANJ

Nominacija Bača za UNESCO-ovu listu

Vlada Srbije donijela je zaključak da se prihvaća Dokument dosije »Nominacijski predio Bača« za upis na UNESCO-ovu listu svjetskog kulturnog i prirodnog naslijeđa, objavilo je 15. siječnja resorno Ministarstvo kulture i informiranja. Prvi puta se u Srbiji nominira kategorija kulturni predio, a posljednja UNESCO nominacija bila je 2007.

VELJAČA

Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina

Prije dvadeset godina, 21. veljače 2002., Savezna Republika Jugoslavija usvojila je Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Zakon je na snagu stupio 27. veljače, kada je objavljen u Službenom listu SRJ. Nakon usvajanja zakona, osnovana su prva nacionalna vijeća nacionalnih manjina među kojima i hrvatsko.

Povlačenje udžbenika

Četiri mjeseca nakon što je HNV pučkom pravobranitelju dostavilo pritužbu zatražio je od Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja povlačenje udžbenika srpskog jezika za 8. razred. Kako se navodi u priopćenju pravobranitelja, utvrđeno je da je resorno ministarstvo odobrilo izdavanje udžbenika u kojem se negira postojanje hrvatskoga jezika.

OŽUJAK

Potpora Osječko-baranjske županije

Kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog iz Monoštora prije dvije godine dobilo je na korištenje Kuću monoštorske župe. Sredstava za rekonstrukciju kuće Udruga dobiva i iz Hrvatske – najvažnija potpora stiže iz Osječko-baranjske županije.

Kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog iz Monoštora prije dvije godine dobilo je na korištenje Kuću monoštorske župe. Sredstava za rekonstrukciju kuće Udruga dobiva i iz Hrvatske – najvažnija potpora stiže iz Osječko-baranjske županije.

Povezivanje priče o banu Jelačiću

Delegacija Grada Zaprešića,posjetila je hrvatsku zajednici u Srbiji, u okviru kojeg je potpisan Sporazuma o suradnji između HNV-a i Grada Zaprešića. Goste iz Hrvatske primili su i predstavnici Grada Novoga Sada, a susreli su se i s predstavnicima Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića i HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina.

TRAVANJ

DSHV u parlamentu

Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima ordžanim 3. travnja za predsjednika Srbije je ponovno izabran Aleksandar Vučić, a SNS također je osvojio najveći broj mandata. U ovom sazivu Narodne skupštine bit će i predstavnik DSHV-a, Tomislav Žigmanov koji je mandat osvojio na listi Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani.

Strategija gospodarstva hrvatske zajednice

Prvi sastanak tima za izradu Strategije gospodarstva hrvatske zajednice u Srbiji održan je u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. Projekt izrade Registra gospodarstvenika i poljoprivrednih gospodarstava započeo u drugoj polovici prošle godine i taj posao je završen.

Hrvatski se vraća u udžbenike

Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja zatražilo je od nakladnika udžbenika iz srpskog jezika za 8. razred osnovne škole da do sredine svibnja izmijene dio u udžbenicima koji se odnosi na podjelu južnoslavenskih jezika u kojoj se negira postojanje hrvatskog, te bosanskog/bošnjačkog i crnogorskog jezika.

SVIBANJ

Protjerivanja Hrvata u Hrtkovcima

Prije 30 godina, 6. svibnja održan je miting u Hrtkovcima na kojemu su pročitana imena mještana hrvatske nacionalnosti koji su označeni kao »nepodobni« i proglašeni za suradnike onih koji su bili »krivi za progon Srba iz Hrvatske«. Prisutan je bio i lider Spske radikalne stranke Vojislav Šešelj

Nastavak izgradnje Hrvatske kuće

Hrvatsko nacionalno vijeće potpisalo je ugovor s izvođačem radova III. faze izgradnje Hrvatske kuće u Subotici. Izgradnjom Hrvatske kuće bit će osigurano primjereno sjedište trima ključnim institucijama hrvatske zajednice u Srbiji – HNV-u, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ. Projekt u potpunosti financira Vlada Hrvatske.

LIPANJ

Tisuću brojeva Hrvatske riječi

Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska riječ tiskala je 17. lipnja tisućiti broj tjednika. Tiskanje jubularnog broja i 20 godina od osnutka NIU Hrvatska riječ obilježeno je programom ma kome je dan  osvrt na proteklih tisuću brojeva, značaj Hrvatske riječi, uz izložbu fotografija iz bogate arhive tjednika.

Prekogranična suradnja

Ukupno 20 projekata, 40 partnera iz Hrvatske i Srbije i tri milijuna kuna za njihovu realizaciju. Tako u brojkama izgledaju prezultati Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, koji je realiziran prvi puta. Program pridonosi pružanju potpore Hrvatima u Srbiji i osnaživanju pograničnog područja Hrvatske, te potiče povezivanje, gospodarski oporavak i podizanje kvalitete života.

SRPANJ

Dužijanca u Novom Sadu

Prvi puta održana je manifestacija Dužijanca u Novom Sadu. Oko 300 sudionika najviše iz Subotice 22., 23. i 24. srpnja predstavilo je bogat kulturni i vjerski program ove manifestacije. Program je završen misom u crkvi Imena Marijinog kojega je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar.  UBH Dužijaca do sada je organizirala Dužijancu izvan Subotice i u Zagrebu i Baji.

Novi Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Na konstituirajućoj sjednici trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske za predstavnicu hrvatske nacionalne manjine izabrana je Jasna Vojnić.

KOLOVOZ

Koncert pet nacionalnih zajednica

Koncert ansambala tradicionalne glazbe pet nacionalnih zajednica Cvijet raznolikosti održan je u Novom Sadu u okviru programa Novi Sad – Europska prijestolnica kulture. Hrvatsku zajednicu predstavila Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama s vokalnom solisticom Marijom Kovač.

RUJAN

Hrvati iz Vojvodine u Osijeku

»Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine«, naziv je cjelodnevnog programa koji su 16. rujna u Osijeku priredili vojvođanski Hrvati. Program je priređen na Filozofskom fakultetu, Kulturnom centru u Osijeku, a završen je koncertom hrvatskih udruga u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Vodstvo hrvatske zajednice s Plenkovićem

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković susreo se s vodstvom hrvatske zajednice u Srbiji. Na sastanku je bilo riječi o dovršetku izgradnje Hrvatske kuće, nastavku kadrovskog snaženja, inzistiranju na Akcijskom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koji će odgovarati potrebama hrvatske zajednice, podršci aktivnostima u okviru popisa stanovništva i novim projektnim inicijativama.

Misa i ukop biskupa Slavka Večerina

U kripti subotičke katedrale sv. Terezije Avilske 1. rujna pokopan je biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Alojzije Večerin (1957. – 2022.). Mons. Večerin zaređen je za biskupa prije nepune dvije godine.

LISTOPAD

Tomislav Žigmanov, ministar u Vladi Srbije

Na sjednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke 23. listopada Aleksandar Vučić priopćio je imena kandidata za ministarske dužnosti u novoj Vladi Srbije. Među pročitanim imenima bio je i Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Na mjesto zastupnika u Skupštini Srbije umjesto Žigmanova u ime DSHV-a doći će Mirko Ostrogonac iz Žednika.

Znam tko sam!

Vodstvo hrvatske manjine uoči Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Srbiji koje se provodilo tijekom listopada pokrenulo je kampanju Znam tko sam! U cilju ohrabrivanja ljudi da očituju hrvatski identitet izdavane su brošure te pokrenuta Facebook i Instagram stranica.

STUDENI

Pobjeda liste HRvati i dalje ZAjedno

Lista HRvati i dalje ZAjedno, čija je nositeljica dosadašnja predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, pobijedila je na izborima za novi, peti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Kao i na prošlim izborima 2018. godine, lista predvođena DSHV-om bila je jedina koja se kandidirala. Elektorska skupština održana je u Beogradu 13. studenoga.

Blagoslovljen temeljni kamen za nove jaslice

U sklopu vrtića Marija Petković – Sunčica u Subotici zahvaljujući potpori iz Hrvatske gradit će se nove jaslice. Gradnju jaslica pokrenula je s. Silvana Ivanka Milan, dugogodišnja poglavarica, a sada ekonoma samostana sestara Kćeri Milosrđa u Subotici. Plac za izgradnju sestrama je darovala prva susjeda Teza Nimčević.

PROSINAC

Jasna Vojnić na čelu HNV-a

Konstituirajuća sjednica novog, V. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je 15. prosinca u Subotici. Na toj sjednici verificirani su mandati novih 29 vijećnika, a na prvoj sjednici novog saziva za predsjednicu je ponovno izabrana Jasna Vojnić.

Izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji

Živa baština naziv je izložbe koju je priredio Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Preko plakata (koji sadržavaju fotografije i kraći tekst) na izložbi je prezentirano 22 elementa nematerijalne baštine ovdašnjih Hrvata iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa i tradicijskih umijeća.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika