Aktualno Aktualno

Dačić i Žigmanov odlaze u Zagreb

Posljednji dan 2022. godine srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić najavio je »odleđivanje« odnosa s Hrvatskom na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića. U poboljšanju odnosa očekuje se ključna uloga čelnika DSHV-a i ministra za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova, te predsjednika Srpskog narodnog vijeća i zastupnika SDSS-a u Saboru Milorada Pupovca.

Kao prvi događaj u poboljšanju odnosa trebao bi biti odlazak dva srbijanska ministra, Dačića i Žigmanova u Zagreb na prijem Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića, u petak, 6. siječnja. Na prijemu se očekuju najviši hrvatski dužnosnici – visoka delegacija Hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem uz više ministrica i ministara kao i patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije.

Prijem s dužnosnicima

»Predsjednik Vučić tražio je da napravimo konekcije sa Žigmanovim i Pupovcem, da malo odledimo odnose s Hrvatskom«, rekao je 31. prosinca Dačić gostujući u programu TV Pink. Dačić je rekao kako će Srbija s Hrvatskom tražiti bolje odnose u budućnosti »bez ikakvog uvjerenja da ćemo sad jedni drugima promijeniti svijest i mišljenje«.

U povodu Dačićeve izjave Žigmanov je ocijenio kako postoji »realna potreba da se obnovi službena komunikacija između institucija dviju susjednih država, a ne da se ona svodi, u političko-državnom smislu, na suradnju institucija dvije manjinske zajednice«.

Najavu dolaska srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića na tradicionalni Božićni prijam SNV-a u Zagrebu Žigmanov vidi kao posljedicu »uspješno obavljenog posla«.

»Tako se sve na pozitivni način razriješilo, a meni je posebno drago da sam kao politički predstavnik hrvatske zajednice, koji je prvi puta postao ministar u Vladi Srbije, mogao tako čemu pridonijeti«, kaže Žigmanov.

»Istina je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj sjednici Vlade dao meni u zadaću da stupim u komunikaciju s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem kako bi se vidjelo može li se glede toga nešto učiniti«, rekao je Žigmanov.

Grlić Radman: Moraju se ispuniti određena očekivanja

Nakon što je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poslao poruku o »odleđivanju« odnosa s Hrvatskom, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako su Hrvatskoj važni dobrosusjedski odnosi sa Srbijom, ali da moraju biti ispunjena određena očekivanja.

Hrvatski ministar rekao je kako oni nikada nisu bili protiv želje da se nešto učini.

»Dapače, slali smo poruku i Srbija nije trebala kucati na otvorena vrata. Naravno da su nam dobrosusjedski odnosi u interesu, ali moraju se ispuniti i određena očekivanja. Još uvijek imamo naslijeđe Domovinskog rata, velikosrpske agresije s kojom se Srbija mora suočiti, više od 1.830 nestalih osoba, odštete logoraša…«, naveo je Grlić Radman na Televiziji N 1.

Manjine spajaju

Ukoliko se najavljeni posjet ministara Zagrebu realizira, Žigmanov najavljuje kako će nakon više od dvije godine doći do bilateralnog susreta, makar na marginama, na ministarskoj razini. Navodi kako su susretu pridonijeli politički predstavnici nacionalnih manjina, Pupovac i on, te ocjenjuje to kao dobro iz više razloga.

»Najprije govori o političkoj relevantnosti političkih prvaka nacionalnih manjina kada je riječ o unutarnjopolitičkim konstelacijama. Drugo, da unutar političke klase nacionalnih manjina – Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Samostalne demokratske srpske stranke, postoji svijest o važnosti prevladavanja narušenih odnosa između dviju država i spremnost da se glede toga neposredno angažira. I treće, ali ne i najmanje važno, ulogu koju smo kolega Pupovac i ja preuzeli i uspješno priveli kraju dokaz je pozitivnog vrednovanja, kako našega zalaganja za dobro naroda kojeg predstavljamo tako i naše međusobne suradnje koja je ljetos okrunjena Deklaracijom o suradnji Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj

Priredila J. D. B. / Foto: Wikipedia

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika