Tema Tema

Institucionalni okvir u Hrvatskoj

Uz odgovarajući zakonski okvir koji se odnosi na zaštitu manjina važan je i institucionalni okvir, odnosno institucije koje provode ili bi trebale provoditi i oživotvoriti manjinske zakone i politike. Osim toga, neophodno je i odgovarajuće financiranje kako institucija tako i različitih programa iz područja kulturne autonomije i naravno politička volja za osmišljavanje i provedbu manjinske politike.

Institucionalni okvir za zaštitu prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina čine institucije čiji je djelokrug rada (sukladno Ustavu i zakonima) važan za pitanja zaštite i praćenja provedbe njihovih prava. U Hrvatskoj su to na državnoj (nacionalnoj) razini Hrvatski sabor i njegova radna tijela, Pučki pravobranitelj, Ustavni sud, Vlada, Savjet za nacionalne manjine, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Ministarstvo uprave. Na lokalnoj i regionalnoj razini to su predstavnička tijela i njihova radna tijela te Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina.

Nacionalna razina

Hrvatski sabor, uz druge, donosi i zakone kojima se ostvaruje zaštita prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina. Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kao radno tijelo Hrvatskog sabora utvrđuje i prati provedbu politika, pravnih propisa i mjera koje se odnose na zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, što uključuje provedbu potvrđenih međunarodnih akata o zaštiti ljudskih prava, načelna pitanja, prijedloge i mišljenja u vezi s ostvarivanjem odredbi Ustava Hrvatske o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, ostvarivanje prava nacionalnih manjina utvrđenih Ustavom Hrvatske i zakonima te predlaganje mjera za ostvarivanje tih prava, pravni i stvarni položaj hrvatskih manjina u susjednim zemljama i predlaganje mjera za očuvanje njihova nacionalnog identiteta, međudržavne ugovore i programe međunarodne kulturne, prosvjetne i druge suradnje kada je to od interesa za pojedine nacionalne manjine, financiranje određenih potreba nacionalnih manjina i druge poslove, navodi se u Priručniku o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Pučki pravobranitelj opunomoćenik je Hrvatskoga sabora za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda i središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije koje je, uz ostalo, nadležno za provedbu Zakona o suzbijanju diskriminacije kao krovnog zakona za zaštitu ravnopravnosti pripadnika nacionalnih i drugih manjina. Jednom godišnje podnosi izvješće o svom radu Hrvatskom saboru u kojem je posebno poglavlje posvećeno pravima nacionalnih manjina i diskriminaciji temeljem rase, etničke pripadnosti ili boje kože te nacionalnog podrijetla.

Ustavni sud Hrvatske je najvažniji pravni lijek za kršenje Ustavom zajamčenih prava građana. Ustavnom sudu se može podnijeti ustavna tužba radi zaštite pojedinačnih ljudskih prava i temeljnih sloboda koje su zajamčene Ustavom. Ona se podnosi u dva slučaja: protiv pojedinačnog akta tijela državne ili javne vlasti kojim je odlučeno o pravima i obavezama, odnosno o sumnji ili optužbi za kažnjivo djelo, a da su pri tome iscrpljeni svi dostupni prethodni pravni lijekovi, te u slučaju zaštite prava na suđenje u razumnom roku.

Vlada Hrvatske usklađuje rad tijela državne uprave u primjeni Ustavnog zakona i posebnih zakona kojima se uređuju pitanja od značaja za nacionalne manjine. Najmanje jednom godišnje podnosi Hrvatskom saboru izvješće o njihovom provođenju i o utrošku sredstava koja se u državnom proračunu osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina. Imenuje članove Savjeta za nacionalne manjine, njegova predsjednika i dva potpredsjednika, daje suglasnost na statut Savjeta i osniva njegove stručne službe. Provodi nadzor nad primjenom zakona kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina od strane tijela državne uprave i poduzima mjere za zakonito postupanje tih tijela ako to zatraži Savjet za nacionalne manjine. Ako ocijeni osnovanim, podnosi prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti općih akata jedinica lokalne i regionalne samouprave s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom, koji joj je zajedno s odlukom o obustavi proslijedilo ministarstvo nadležno za opću upravu. Sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, nadzire i provedbu zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave.

Kroz serijal članaka podastrijet ćemo pojedine aspekte zakonskih rješenja, institucija, društvenih normi i pokazatelja društvenog položaja od značaja za bolje razumijevanje položaja nacionalnih manjina kada su u pitanju Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj kao pripadnici nacionalne manjine.

Savjet za nacionalne manjine autonomno je tijelo osnovano temeljem Ustavnog zakona. Osnovan je s ciljem što učinkovitijeg sudjelovanja nacionalnih manjina u javnom životu Hrvatske, posebice u domeni razmatranja i predlaganja, uređivanja i rješavanja pitanja u svezi s ostvarivanjem i zaštitom njihovih prava i sloboda. Savjet je krovno tijelo nacionalnih manjina koji povezuje institucije i interese nacionalnih manjina na državnoj razini. To je tijelo koje se bavi cjelovitom manjinskom problematikom u okviru zakona koji se tiču nacionalnih manjina. Podnosi polugodišnje izvješće o svom radu Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je stručna služba Vlade Hrvatske. Vlada putem ovog Ureda neposredno provodi politiku s područja prava nacionalnih manjina. Ured je, između ostaloga, odgovoran za sastavljanje Izvješća o provedbi Ustavnog zakona i o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu za potrebe nacionalnih manjina te nositelj izrade Izvješća o provedbi Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina.

Ministarstvo uprave u okviru svog djelokruga obavlja nadzor nad provedbom najvećeg dijela Ustavnog zakona, sukladno tome prikuplja najviše podataka koji se ugrađuju u godišnje izvješće o provođenju Ustavnog zakona i o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu za potrebe nacionalnih manjina koje koordinira i izrađuje Ured.

Ministarstvo uprave nositelj je i izrade Izvješća o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Lokalna i regionalna razina

Predstavnička tijela i njihova radna tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave imaju obvezu osigurati provođenje zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina na način utvrđen Ustavom, Ustavnim zakonom i posebnim zakonima kojima se ta prava i slobode utvrđuju, te urediti njihovo ostvarivanje kroz svoje statute i opće akte. Pritom su u obavezi u pripremu statuta uključiti Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina koji djeluju na njihovu području.

U cilju unaprjeđivanja, očuvanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu pripadnici nacionalnih manjina, temeljem Ustavnog zakona, biraju članove vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina. Na taj način sudjeluju u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. Vijeća imaju pravo predlagati lokalnim i regionalnim tijelima mjere za unaprjeđivanje položaja nacionalne manjine u državi ili na nekom njenom području, uključujući davanje prijedloga općih akata kojima se uređuju pitanja od značaja za nacionalnu manjinu tijelima koja ih donose; isticati kandidate za dužnosti u tijelima državne uprave i tijelima jedinica samouprave; biti obaviješteni o svakom pitanju o kome će raspravljati radna tijela predstavničkog tijela jedinice samouprave, a tiče se položaja nacionalne manjine; davati mišljenja i prijedloge na programe radijskih i televizijskih postaja na lokalnoj i regionalnoj razini namijenjene nacionalnim manjinama ili na programe koji se odnose na manjinska pitanja. Ovlasti ovih vijeća i predstavnika su konzultativnog karaktera.

Jasminka Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika