Tema Tema

Oživjeti konstruktivni dijalog i suradnju

Predsjednici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac potpisali su u Zagrebu 5. siječnja Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. Taj dokument ratificiran je u kolovozu prošle godine na znanstvenom skupu o srpsko-hrvatskim odnosima, koji se dulji niz godina održava u Golubiću Obrovačkom i na kojem sudjeluju znanstvenici, ali i politički predstavnici Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

Potpisivanje se dogodilo dan prije tradicionalnog Božićnog prijema Srpskog narodnog vijeća na kojem se uz suradnike, prijatelje i simpatizere SNV-a, okuplja i hrvatski državni vrh, kao i delegacija Vlade Srbije. Božićni blagoslov udijelio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, a dodijeljene su i tradicionalne godišnje nagrade SNV-a. Ove godine prijam je održan 6. siječnja u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, a posebnu pažnju javnosti izazvao je dolazak visoke delegacije Vlade Srbije koju je predvodio prvi potpredsjednik Ivica Dačić koji se odmah nakon završetka prijema na zatvorenom sastanku sastao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, što je najavljivano kao početak otopljavanja već dugo »zaleđenih« odnosa Zagreba i Beograda.

Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

»Deklaracija sadrži sve ključne, vitalne točke od interesa za Hrvate u Srbiji, kao i za Srbe u Hrvatskoj, koje se tiču i svih prava i okolnosti u kojima se ona ostvaruju«, rekao je u uvodnom obraćanju na tiskovnoj konferenciji Pupovac i naglasio da su tekst usvojila stranačka tijela SDSS-a i DHSV-a, kao i manjinska samoupravna tijela SNV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeća, prenosi list srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Novosti.

»Nakon što smo bili posvećeni suradnji naših zajednica, obnavljanju političkog dijaloga i suradnje između država u kojima žive naša dva naroda, stekli su se uvjeti da potpišemo Deklaraciju dan prije prijema SNV-a na kojem niz godina nije bilo susreta između najviših državnih dužnosnika dviju zemalja«, kazao je Pupovac i dodao da on i Žigmanov »aktivnim sudjelovanjem doprinose da prijem bude obogaćen susretom predstavnika političkog vrha kojeg već dugo nije bilo«.

Predsjednik DSHV-a i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov je istaknuo da Deklaracija kao dokument o suradnji dvije manjinske zajednice nije slučajno tada ratificirana i sada potpisan.

»Deklaracija je posljedica bogate i raznovrsne suradnje kad su u pitanju institucije hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj: od političkih stranaka, preko kulture i obrazovanja sve do sporta. Temeljno poslanje i misija DSHV-a je da, osim stvaranja ključnih pretpostavki za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Srbiji, to činimo odgovorno kao i da artikuliranjem toga interesa stvaramo prakse koje će omogućiti da se ta platforma realizira u širim državnim, društvenim i narodnosnim okvirima. U tom smislu naša suradnja sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj je prirodna, jer je dio naših temeljnih političkih okvira«, istaknuo je Žigmanov.

Rekao je i »da suradnja dvaju naroda i dvije države ne bi smjela imati alternativu«, i da »bi voljeli da se neka od brojnih otvorenih pitanja između dviju država trajno zatvore«.

Naslijeđe koje opterećuje odnose

Čestitajući Božić pravoslavnim vjernicima tradicionalnim pozdravom »Mir Božji, Hristos se rodi« hrvatski premijer Andrej Plenković je naglasio kako mu je drago da je i ove godine imao priliku doći na prijem.

»Drago mi je da smo surađujući proteklih godina, a od prvog dana želio sam da sve nacionalne manjine zastupljene u Saboru budu partneri vladajućoj koaliciji, uspjeli u hrvatskom društvu graditi tolerantno ozračje i jednakost, popuniti sve praznine koje postoje u međusobnim odnosima, ispravljati nepravde, činiti civilizacije iskorake i iznad svega dati generacijski doprinos pomirbi kao temeljnoj vrijednosti«, rekao je Plenković i podsjetio na ratna razaranja kada je Hrvatska bila, kako je rekao, žrtva Miloševićevog režima.

Podsjetio je na obitelji poginulih, nestale, sve vojnike i branitelje.

»To naslijeđe je teško i opterećuje odnose Hrvatske i Srbije i to je činjenica. Ti odnosi se moraju prije svega temeljiti na istini i stvarnim koracima isprike i pomirbe. Bitno je da razumijemo te činjenice i ne ignoriramo ono što je među nama. Time se sve vlade, pa tako i naša, moraju baviti. Činit ćemo sve da pronađemo nestale i da se procesuiraju ratni zločini koji ne zastarijevaju, ali ćemo i učiniti sve da gradimo mostove suradnje. To činim i ja osobno. Ponekad čak na uštrb popularnosti u vlastitom biračkom tijelu. Radim to svjesno i namjerno«, kazao je Plenković.

Zahvalio je predstavnicima SNV-a na podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu koje traje već sedmu godinu. Suradnju je nazvao čvrstom i baziranom na povjerenju.

Iskazao je i zadovoljstvo što je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život, ne samo preko institucionalne zastupljenosti Žigmanova u Vladi nego i šire, što otvara nove šanse za artikuliranje vlastitih interesa, zaštitu identiteta, kao i utjecaja na dodijeljen portfelj.

Pozdravio je sporazum o suradnji SNV-a i DSHV-a, nazvavši ga pravom porukom što nacionalne manjine mogu i trebaju raditi kako bi utjecali na unaprjeđenje odnosa između dviju država. Najavio je skoro završavanje Hrvatske kuće u Subotici kao mjesta okupljanja hrvatske manjine, prenose Novosti.

Utišati i osuditi svaki govor mržnje

Burno pozdravljeni Dačić u svom govoru naglasio je zajedničke vrijednosti mira, tolerancije i solidarnosti.

»Od ovog današnjeg prijema se mnogo očekuje, jer je napravljena takva atmosfera da su očekivanja podignuta visoko. Najbolji odnosi Srbije i Hrvatske prvenstveno su u interesu naša dva naroda, ali i čitave regije. Osim naše brige za Srbe u Hrvatskoj, moje prisustvo ovdje snažna je poruka o potrebi razgovora i redefiniranja odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o brojnim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se. Zato smo danas ovdje, na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića koji je zadužio mog novog kolegu ministra Žigmanova da zajedno s Miloradom Pupovcem – uz potpisivanje njihovog Sporazuma o suradnji – nađemo i adekvatne povode za oživljavanje konstruktivnog dijaloga. Taj dijalog na ravnopravnoj osnovi uz međusobno uvažavanje predstavlja jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja koja nas na žalost i dalje opterećuju«, rekao je Dačić.

Naglasio je kako je Srbija svjesna da su neka od njih ozbiljna i teška kao i da ne mogu biti riješena u kratkom roku, ma koliko to željeli ubrzati. Založio se da državni vrh obiju zemalja kontinuirano i dosljedno osuđuje govor mržnje i etnički motivirane napade što bi pridonijelo jačanju povjerenja. Rekao je da Srbija aktivno radi na jačanju položaja Hrvata u Srbiji, čemu svjedoči i činjenica da je Žigmanov postao ministar. Podsjetio je da je Vlada Srbije otkupila rodnu kuću bana Josipa Jelačića, što je također ocijenio kao iskorak u odnosima.

»Obično se Badnji dan i Božić provode u društvu najmilijih. Ne vjerujem da smo mi najmiliji jedni drugima, ali tu smo gdje smo i moramo živjeti zajedno, a kad je već tako, onda je valjda red da živimo u miru«, rekao je, među ostalim, potpredsjednik Dačić, s kojim je, uz Žigmanova, u Zagreb došla i ministrica za EU integracije Tanja Miščević.

Pupovac je u svom obraćanju istaknuo kako je naročito važno da se utiša svaki govor mržnje i vrijeđanje stradanja jednih od drugih.

»S punom sviješću o važnosti hrvatsko-srpskih otvorenih pitanja koja čekaju svoje odgovore, kao što su pitanja nestalih, ratnih zločina i komemorativnih praksi, želio bih ovdje istaći i važnost otvorenosti granica s našim susjedima. U ovoj prilici posebno granice između Hrvatske i Srbije. Ističem to zbog toga što bi šengenski režim, koji je također uspostavljen s prvim danom ove godine i režim dijaloga između Hrvatske i Srbije, za koji bismo željeli da se počne uspostavljati s današnjim danom, koegzistiraju na najbolji mogući način – otvoreno koliko je to moguće i trajno otvoreno kako bi se sva otvorena pitanja mogla rješavati«, kazao je Pupovac.

Orijentirati se na dobro

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić kazala je da obje zajednice – i hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj – moraju biti ravnopravan dio vlasti i adekvatan dio proračuna, kao i postotka zaposlenih, ali i spojnica dviju država. Kazala je kako je vrijeme da Hrvati u Srbiji dobiju svoj školski centar i budu zastupljeni na svim razinama vlasti.

»Raduje nas jer i mi sada znamo kako je to imati ministra u Vladi svoje vlastite države. Vršak leda počeo se danas otapati. No, cijeli greben još uvijek je pred nama. Vjerujemo da bi riješeno pitanje vratilo mir u naše obitelji i da bi osude govora mržnje svih nas unijele sigurnost u domove«, rekla je Vojnić.

Patrijarh SPC-a Porfirije podsjetio je na potrebu stalne borbe protiv zla.

»Bog je pronašao put do nas, jedanput za svagda, bez obzira na naše egoizme i sebičnosti. Time nam je pokazao da postoji put do drugih ljudi, usprkos granicama koje ljudi prave. Život treba biti orijentiran na dobro pa će zlo biti odmah marginalizirano. Drago mi je da smo se ovdje sabrali i da je sastav sabora ovakav. Bez obzira na naše različitosti, svi smo pozvani da budemo narod Božji i građani carstva nebeskog«, poručio je patrijarh Porfirije.

Priredila: J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika