Tema Tema

Uskoro u rukama mališana

Učenici koji pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole, točnije izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, početkom drugog polugođa, odnosno već narednog tjedna u ruke će dobiti prvi autorski udžbenik za ovaj predmet koji u Vojvodini ukupno izučava oko 500 učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

Ovo je jedan od planirana četiri udžbenika koji, po riječima predsjednice Odbora za obrazovanje pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Margarete Uršal, trebaju pokriti sve razrede osnovne škole.

Prvijenac za najmlađe

Izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture izučava se u osnovnim školama već gotovo 20 godina, a do sada je izgled sata ovisio o volji i snalažljivosti učitelja, odnosno nastavnika. Snalazili su se kako su znali i mogli, no svih ovih godina uspjeli su animirati djecu i u današnje vrijeme ih privući da na satu hrvatskog jezika čuvaju svoj govor, identitet, ali isto tako da upoznaju kulturu, običaje i tradiciju Hrvata u Vojvodini, kao i brojne zanimljivosti Hrvatske, a prije svega da se usavršavaju u hrvatskom jeziku. Udžbenik će im u radu biti velika olakšica, a osim njima udžbenik je od velikog značaja i hrvatskoj zajednici.

»Udžbenik je pomoćno nastavno sredstvo. Živu riječ nastavnika ne može zamijeniti nikakav udžbenik, ali on ipak nudi mnoštvo sadržaja koji mogu biti značajni ako ih nastavnik na pravi način interpretira i prezentira učenicima te nauči i potakne ih da iz njega uče. Ovaj udžbenik je značajan za hrvatsku zajednicu jer je prvijenac takve vrste, koji prezentira jezik, kulturu i baštinu Hrvata našim najmlađim učenicima«, istaknula je Uršal i naglasila kako je sadržaj udžbenika propisan Programom nastave i učenja u kome su navedeni autori i njihova djela te smjernice za realizaciju sadržaja, dok su u drugom dijelu programa sadržaji koje pokriva povijest, kultura, baština...

Autorima, odnosno u ovom slučaju autoricama, kako je rekla Uršal, ostavljena je sloboda i kreativnost da osmisle popratne sadržaje i aparaturu udžbenika koja će ga učiniti prijemčivim za djecu. To sve trebalo je, kako je pojasnila Uršal, uvezati i smjestiti u 72 sata koji se odvijaju u bloku, što znači u 36 nastavnih jedinica koje moraju obuhvatiti tekst, radne i istraživačke zadatke, sadržaje iz gramatike i pravopisa hrvatskog jezika.

Pune tri godine s udžbenikom su se »družile« autorice, po struci učiteljica Ljiljana Dulić i odgojiteljica Marina Piuković. Izrada udžbenika je započela u jesen 2019. godine, te iako su imale rok od godinu dana, puno toga nije išlo po planu. Korona je pridonijela da su imale veći prekid u kontinuiranom radu, a iako je sam kostur udžbenika bio relativno brzo gotov, lektura, pregledi, dotjerivanje i finese su potrajali. Udžbenik ima preko 200 stranica, a razdvojeni su prvi i drugi razred, te je na kraju dodatak s pjesmaricom koji se može koristiti i u starijoj dobi.

Izazov koji je zahtijevao vrijeme

»Sama ideja izrade udžbenika, za kojeg znam da je prijeko potreban, činila mi se primamljiva i budući da sam znala kako ovaj predmet dugi niz godina nije pokriven odgovarajućom literaturom, prihvatila sam ovaj izazov. Mojoj odluci pridonio je i podatak da ću to raditi s Marinom koju znam već dugi niz godina. Odlučile smo zajedno krenuti u ovu novu avanturu – zvanu udžbenik. Konzultirala sam se s nastavnicima i učiteljima i uvidjela njihove potrebe. Nije mi bilo bitno niti koliko bi to novaca bilo ili što bismo mi dobili time nego samo da udžbenik što prije dođe do školskih klupa, a to nam nije odmah pošlo za rukom«, priča autorica udžbenika Ljiljana Dulić, koja je ujedno i ravnateljica OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu.

S njom se slaže i Marina Piuković, koja kaže:

»Ovo je nemoguće raditi zarad novca, jer nitko ne bi radio ili nitko platio. Nas je prvenstveno vodila želja da djeca imaju iz čega raditi. Jedna drugu smo motivirale i bile jedna drugoj poticaj. Veliki je zalogaj, velika obveza i odgovornost izraditi udžbenik. Dobile smo rok godinu dana, a na kraju je bilo tri«, priča Piuković.

»Nailazile smo na brojne prepreke i osporavanja što je otežavalo naš rad, no na kraju smo sve uspješno prevladale. Željele smo uraditi nešto inovativno, nešto drugačije, tako smo u udžbenik stavile QR kodove koji, one koji žele više, može odvesti na pjesmice, kratak film, priču...«, pojašnjava Dulić.

Mjesta u kojima se izučava predmet

Mjesta u kojima se izučava predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i broj učenika u aktualnoj školskoj godini: Sot (4), Sombor (13), Srijemska Mitrovica (38 osnovaca i 23 srednjoškolca), Monoštor (122), Bereg (28), Bezdan (15), Sonta (125), Vajska (60), Plavna (20), Tavankut (16) i Đurđin (19).

Budući da je ovo udžbenik za prvi i drugi razred, kako su sugovornice istaknule, veliki zadatak im je bio kako djeci koja u prvome razredu uče ćirilicu približiti udžbenik na latinici. Po riječima Dulićeve, analizirajući druge nacionalne manjine, udžbenici za prvi i drugi razred su uglavnom slikovnice, ali propisani plan i progam su obuhvaćali puno više.

»Plan i program obuhvaća puno tekstova, pjesmica, proze, dramskih tekstova i dijelova koji sadrže običaj i tradiciju, koja se diljem Vojvodine među Hrvatima itekako razlikuje. To je bio dodatni zadatak, uz običaje koji su nam bliski (bunjevačke), bilo je potrebno obuhvatiti i običaje Šokaca i Srijemaca. Trebale smo se prvo mi upoznati s time da bismo mogle to djeci prenijeti«, pojašnjava Ljiljana Dulić.

»U izradi ovoga udžbenika pomoglo mi je dugogodišnje iskustvo pisanja za dječji podlistak Hrcko i katolički list Zvonik. Nastojale smo zastupiti sve običaje i zapravo ta različitost je i ono bogatstvo koje smo trebale pretočiti u ovaj udžbenik, jasno primjereno uzrastu djece kojima je namijenjen. Sve je to iziskivalo dodatno vrijeme, brojne konzultacije, provjere fotografija koje zbog pravnih razloga moraju biti naše ili odobrene. Sve je to bio dodatan posao s kojim smo se prvi put uhvatile u koštac«, priča Marina Piuković i dodaje: »Svakako je ovo bilo jedno novo iskustvo. Moram istaknuti kako smo imali izuzetnu suradnju s ilustratoricom Adrijanom i njenim suprugom Zoranom Vukmanovim Šimokovim, koji je radio prijelom udžbenika. Bilo je nebrojeno puno ispravaka i dopuna, a oni su sve radili s velikim strpljenjem. Zahvaljujući njima i dizajnu mislim da je udžbenik na jednom zavidnom nivou«.

Ljiljana Dulić ovom prilikom zahvaljuje svima koji su ustupili i dozvolili da se koriste njihove fotografije, filmovi, notni zapisi... uz pomoć kojih je udžbenik obogaćen. Udžbenik će uskoro biti u školskim klupama, a to saznanje je najveća nagrada autoricama ovoga prvog udžbenika za predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Udžbenik se čeka

Da se tome raduju i u školi, potvrdila je dugogodišnja nastavnica hrvatskog jezika Tamara Lerić, koja sve ove godine otkako postoji nastava radi u OŠ Moša Pijade u Beregu.

»Udžbenik svi željno čekamo. Sigurno ćemo s njime moći bolje i kvalitetnije raditi. Snalazili smo se na razne načine, pomagali jedni drugima i preko interneta tražili tekstove, a dosta toga se promijenilo kada je odobren plan i program za ovaj predmet. Moram istaknuti kako nam je Nataša Stipančević uvijek izlazila u susret i pronalazila adekvatne tekstove i materijale, kao i Bernadica Ivanković koja je uvijek bila dostupna za sav dodatni materijal. Imala sam prilike vidjeti kako će izgledati udžbenik još u radnoj verziji, te znam da će biti sjajno. Olakšat će rad svima. I djeca će moći dodatno raditi, sati će im biti zabavniji i kvalitetniji, a još i mogućnost QR kodova je nešto novo za sve nas. Sada ćemo imati sve objedinjeno na jednom mjestu«, priča Lerić i dodaje kako ove školske godine u Beregu Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture izučava 28 učenika, što je više od pola škole, budući da u cijeloj školi ima 44 učenika.

Izradu udžbenika financirala je nakladnička kuća J. P. Zavod za udžbenike, a timom za izradu udžbenika koordiniralo je Hrvatsko nacionalno vijeće. Osim spomenutih, na udžbeniku je kao lektorica radila i prof. hrvatskog jezika i književnosti Morena Rendul.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika