Aktualno Aktualno

Manjine – most u suradnji Srbije i Hrvatske

Danas je u Subotici održano više sastanaka državnih i manjinskih dužnosnika iz Srbije i Hrvatske, koji su ujedno i gosti ovogodišnjeg Velikog prela, poznate pokladne manifestacije ovdašnjih Hrvata s dugom tradicijom.

Na konferenciji za medije održanoj prije prela, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo što je Subotica, kao kulturno i političko središte Hrvata u Srbiji, bila domaćin ovih važnih sastanaka, među kojima i susreta ministara Srbije i Hrvatske.

»Na ovaj način, djelatno, unatoč svim eventualno mogućim sumnjama, svjedočimo da smo most u suradnji Hrvatske i Srbije, da smo zajednički s našim partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju pretpostavki za redovitu komunikaciju između dviju država. Radujemo se što je ta vrsta naših nastojanja urodila plodom, te da se počinju stvarati pretpostavke za rješavanje otvorenih pitanja. I dalje ćemo očitovati našu raspoloživost za te naše ciljeve u vjeri da izazove s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice nastavljamo rješavati. Kada je u pitanju sudjelovanje u donošenju odluka, još uvijek nije provedena vertikala do kraja, i mi očekujemo da ćemo biti dionici vlasti i u lokalnim samoupravama u Somboru i Subotici. Isto tako želimo vjerovati da su potrebe hrvatske zajednice za komunalnim i infrastrukturnim projektima prepoznate kao realne i da Srbija nastavi rješavati iste«, kazao je Žigmanov.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako se rado odazvao pozivu na ovu pokladnu manifestaciju te da je došao prenijeti snažnu podršku ovdašnjim Hrvatima i njihovom vodstvu od hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plankovićem.

Podsjetio je kako je u travnju 2020. položio kamen temeljac za buduću »Hrvatsku kuću«, te da je danas, nepune dvije godine kasnije, vidio impresivnu zgradu koja je »konkretan rezultat brige Hrvatske i njezinih institucija za opstojnost hrvatskog identiteta, kulture i jezika u Srbiji«.

»Hrvati u Srbiji zaslužuju podršku hrvatske Vlade, naravno očekujem isto tako i podršku Vlade Srbije, a izbor Tomislava Žigmanova za ministra u Vladi Srbije upravo je jamac da će Hrvati u Srbiji imati svoj glas«, naveo je on.

Dodao je kako Srbi u Hrvatskoj imaju garantirana mjesta u Saboru te da očekuje da se to pitanje u budućem sazivu Narodne skupštine za Hrvate u Srbiji »recipročno institucionalizira«.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio je kako će u narednih mjesec dana imati novi susret s predstavnicima Hrvata iz Srbije na kojem će biti delegirana pitanja od interesa za obje manjine a u kontesktu početka implementacije nedavno ratificiranoga Sporazuma o suradnji Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

»Razlučit ćemo ona pitanja oko kojim možemo surađivati sami, te prepoznati ona koje ćemo delegirati prema vladama dviju država«, kazao je Pupovac te izrazio uvjerenje da će otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske, inicirano suradnjom dvije manjine, rezultirati službenim sastancima na najvišim državnim razinama.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekla je da je »Veliko prelo«, kao povod današnjeg susreta, ovoga puta zaista veliko »jer nakon duljeg vremena imamo zaista velike goste«.

»Večeras imamo ovdje četiri ministra, prvog potrpredsjednika Vlade Srbije, zastupnike u Europskom parlamentu, nekoliko zastupnika u skupštinama Srbije i Hrvatske, i zaista smo ponosni da je otopljavanje odnosa između Srbije i Hrvatske prešlo u djelo, da nije ostalo na riječima. Sigurna sam da ćemo nakon određenog vremena osjetiti sve dobrobiti tih poboljšanih odnosa. Jako je važno da se o otvorenim pitanjima razgovara. U HNV-u radujemo se da će se početi rješavati pitanja i u obrazovanju, da neće biti straha glede upisa djece u nastavu na hrvatskom jeziku, da će otpočeti rješavanje pitanja školskog centra, da ‘Hrvatsku riječ ‘ nećemo morati tražiti ispod pulta, da će se percepcija o Hrvatima u medijima pozitivno mijenjati«, rekla je Vojnić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika