Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Blagoslov vinograda uz druženje

Kao dio svoje nematerijalne kulturne baštine, i vojvođanski Hrvati slave blagdan svetog Vinka – 22. siječnja. Sveti Vinko zaštitnik je  vinogradara. Uz običaje, blagdan je obilježen u Rumi, Maradiku, Mirgešu, Petrovaradinu, Srijemskoj Kamenici (gdje je to i zavjetni dan)...

Ruma

Iako je sve manji broj vinograda u ataru između Rume i Iriga, ostali su lijepi običaji koje članovi HKPD-a Matija Gubec iz Rume obilježavaju na blagdan Svetog Vinka. I ove godine članovi sekcije Sveti Vinko okupili su se u jutarnjim satima u prostorijama Društva. Prvo su se okupili uz kuhanu rakiju i doručak, a nakon toga zajedno sa svećenikom u vinogradu posvetili vinovu lozu. Postoji vjerovanje da će uz pomoć tog obreda vinogradi biti plodonosniji. Rumski župnik mons. Josip Ivešić ove godine je prvi puta pošao sa svojim župljanima u vinograd.

Dolaskom u vinograd vinogradari objese kulen, kobasicu i švarglu na lozu, a vinograd posvete starim vinom vjerujući da će rod biti kvalitetniji. Vinograd na potezu Barunovac, gdje danas odlaze članovi rumske udruge, vlasništvo je pokojnog člana HKPD-a Matija Gubec Đure Kuna, koga sada obrađuje Miroslav Galar, također član udruge.

Maradik

Blagdan Svetog Vinka proslavljen je i u Maradiku. U ovom malom mjestu u inđijskoj općini običaje vezane za ovaj blagdan obnovio je tamošnji župnik vlč. Božidar Lusavec 2002. godine. Proslava počinje najprije u crkvi okupljanjem mještana, isključivo muškaraca koji u procesiji odlaze do obiteljskog dvorišta domaćina (svake godine drugog), gdje se uz vjerski obred, propovijed i molitvu vinograd obrezuje i posvećuje. Nakon toga druženje se nastavlja u vjeroučiteljskoj dvorani uz pjesmu i veselje.

Mirgeš

Spomendan Svetog Vinka obilježen je i u Mirgešu, naselju nadomak Subotice, na salašu Marina Skenderovića. Tog dana vinogradar Skenderović je obavio probno orezivanje vinograda, provjerio ima li izmrzlih pupova, a s trsa je odrezao nekoliko grančica, koje se zatim stavljaju u kućnu posudu s vodom uz prozor. Trs je ukrašen dimljenim kobasicama koje simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Trs s kojeg su orezane grančice obredno je poškropio vlč. Marijan Vukov, župnik župe Presveto Srce Isusovo u Tavankutu i blagoslovio vinograd. Inicijator obilježavanja blagdana Svetog Vinka, u narodu zvanog Vincekovo, na salašu vinogradara Skenderovića je vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, koji je uz goste – prijatelje, susjede i vinogradare nazočio ovoj proslavi.

Srijemska Kamenica

U župi Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici proslavljen je zavjetni dan, sv. Vinko, đakon i mučenik. Svečano euharistijsko slavlje tim povodom predslavio je župnik vlč. Luka Ivković, uz koncelebraciju s prečasnim Markom Lošem, župnikom u Petrovaradinu i vlč. Matejom Perićem, župnikom u Srijemskim Karlovcima koji je ujedno i propovijedao.

Na kraju proslave zavjetnog dana, vlč. Matej Perić je simbolički blagoslovio vino koje su donijeli domaći vinogradari Anica Vuksan i Matija Agner, te je na taj način završena proslava Svetog Vinka. Svečano liturgijsko slavlje svojim pjevanjem animirao je domaći župni zbor pod orguljaškom pratnjom stolara orguljaša Ivana Bera. Nakon misnog slavlja svi okupljeni župljani okupili su se u župnoj kući na prikladnom domjenku.

Petrovaradin

Blagdan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, svečano je obilježen i na podunavskim padinama Fruške gore. Tradicija upriličavanja liturgijskog obreda blagoslova vinograda kod petrovaradinskih vinogradara nastavljena je u vinogradu Roberta Štimca kod petrovaradinske Barutane, u organizaciji članova HKPD-a Jelačić. Na dan blagdana sudionici prvog ovogodišnjeg pohoda vinogradima su se okupili, a trs je blagoslovio župnik župe Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu i novi petrovaradinski dekan preč. mr. Ivan Rajković, a prvu lozu odrezao je, te simbolično orezivanje započeo vlasnik i poduzetnik Štimac.

Na ovaj događaj, prema običajima koji vuku korijene još iz XVIII. stoljeća, kada je u okolici Petrovaradina vinograda bilo mnogo više, a u samom gradu su postojali brojni vinski podrumi, dolaze isključivo muškarci, donoseći dobro raspoloženje, ali i prilog zajedničkoj gozbi koja se organizira i »kapljici« koja je zalijeva. Tako je bilo i ovog 22. siječnja, a običaj blagoslova vinograda podržao je kabinet gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i MZ Petrovaradin. Gosti ovog tradicijskog zimskog okupljanja u vinogradima bili su predstavnici hrvatske diplomacije akreditirani u Beogradu.

H. R. (opširnija izvješća dostupna su u tiskanom izdanju tjednika).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika