Aktualno Aktualno

Hrvatska uputila prosvjed Srbiji jer je Pavličeku zabranjen ulazak u zemlju

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman iskazao je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je šefu Suverenista Marijanu Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju, a MVEP je u danas zbog toga prenio prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu.

»Ministar Grlić Radman je jučer, čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju«, rekli su Hini iz MVEP-a.

»Jednako tako, prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac na razgovor«.

Bez komentara u Srbiji

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nije se oglašavao o ovim incidentima. U Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije Hrvatskoj riječi je rečeno da još nemaju kompletne informacije o događanjima na graničnim prijelazima Bogojevo i Bačka Palanka.

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu, 4. veljače, prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj organizirala Hrvatska kulturna udruga Antun Sorgg.

On je Večernjem listu rekao kako su mu na graničnom prijelazu Bogojevo uzeli diplomatsku putovnicu, nakon čega je uslijedilo čekanje od čak tri sata bez objašnjenja što je u tijeku ili što je skrivio.

»Srpski carinici i policajci bili su korektni, osim što sam tri sata sjedio u automobilu kao nekakav kriminalac. Na kraju su mi donijeli rješenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam sigurnost države i njezinih građana. Poslije toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar«, rekao je Pavliček.

I vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je također bio pozvan na Šokačko veče u Vajsku, objavio kako je imao neugodnosti u subotu pri prelasku državne granice sa Srbijom, gdje je na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci zadržan dva i pol sata, nakon čega je pušten u Republiku Srbiju.

H. R.

DSHV: Očekujemo spremnost da se nesporazum nadvlada

Kako su objavili na svojem Twitteru, u DSHV-u su upoznati s ovim slučajem te ističu kako im je potpora institucija Republike Hrvatske, između ostalog i sudjelovanjem na manifestacijama koje organiziraju hrvatske udruge kulture u Srbiji, vrlo značajna i da takve geste cijene.

»Ne samo iz toga razloga, vjerujemo kako iza vraćanja g. Pavličeka s državne granice ne stoji namjera da se započetom procesu ‘otopljavanja’ našteti, te da će biti iskazana institucionalna, napose diplomatska spremnost da se taj nesporazum čim prije prevaziđe«, navode u DSHV-u.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika