Aktualno Aktualno

Mirović: Vojvodina primjer zajedništva i suradnje

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore za sufinanciranje 22 lista na jezicima nacionalnih manjina iz devet izdavačkih kuća – Magyar szó, Hét nap, Hlas l'udu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevačke novine, Makedonski informativni centar i Ridne slovo.

»Vojvodina jeste i bit će i u narednom periodu primjer zajedništva i primjer suradnje pokrajinskih institucija i vas koji se bavite izdavanjem listova na manjinskim jezicima. Na početku mog mandata, 2016. godine, za ovu namjenu izdvojili smo nešto više od 260 milijuna dinara, prošle godine 390 milijuna, a u ovoj godini 490 milijuna dinara. Pokazujemo visok stepen odgovornosti za nesmetano izlaženje listova i časopisa na manjinskim jezicima i to ćemo činiti i u budućnosti«, izjavio je Mirović.

Mirović je istaknuo da je ovaj model direktnog subvencioniranja jedinstven ne samo u regionalnim već i u evropskim okvirima.

»Na to možemo biti ponosni i to treba biti mjera koja predstavlja samu suštinu Vojvodine i čitave naše zemlje, mjera koja zapravo govori o najvažnijem stubu na kojem počiva naše društvo, a to je zajedništvo i međusobno razumijevanje većinskog srpskog naroda s nacionalnim manjinama«, naglasio je Mirović.

Predsjednik Mirović podsjetio je na to da je za vrijeme ove Pokrajinske vlade obnovljena i zgrada Radio-televizije Vojvodine u Srijemskoj Kamenici, koja proizvodi program na 15 jezika nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

Mirović je podsjetio i na to da Pokrajinska vlada podržava i projektno finansiranje, odnosno sufinanciranje medija na manjinskim jezicima čiji su osnivači privatna lica ili organizacije civilnog sektora.

»Za to smo na natječaju koji je upravo u tijeku također izdvojili znatno veća sredstva nego prošle godine. Sve to zajedno jeste zaokružen i jasan mehanizam u našem društvu koji omogućava ostvarivanje vaših prava na informiranje i slobodu izražavanja na materinjem jeziku«, dodao je Mirović.

Dodjeli ugovora prisustvovala je i pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević kao i njezin zamjenik Goran Kaurić.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika