Kultura Kultura

U povorci pod maskama

Petrovaradin je poznat po bogatoj povijesti i kulturnoj baštini. Mjesni HKPD Jelačić i Udruženje građana Petrovaradin Media odlučili su obnoviti jedan dio te baštine, točnije manifestaciju Petrovaradinski karneval. Program prvog obnovljenog Petrovaradinskog karnevala počinje sutra, 11. veljače, i trajat će do 21. veljače.

Središnji događaj

Središnji događaj je Velika karnevalska povorka maskiranih sudionika zakazana za iduću subotu, 18. veljače. Povorka kreće u 13 sati ispred crkve svetog Jurja, prolazi kroz Ulicu Vladimira Nazora, skreće lijevo u Beogradsku, prolazi ispred Spomen doma bana Jelačića (tu je predviđeno obraćanje organizatora i dužnosnika) i skreće desno u Ulicu Lisinskog i izlazi u Ulicu Prote Mihaldžića gdje će biti postavljena karnevalska bina.

Očekuje se sudjelovanje sudionika iz različitih gradova Srbije: Bele Crkve, Pirota, Šapca, Apatina, Bača, Subotice, Zrenjanina, Čačka, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Pećinaca, Sonte… Glavne glazbene zvijezde, koje će nastupiti na karnevalskoj pozornici bit će Tanja Banjanin i Braća Krstić. Organizatori pozivaju i građane da se maskiraju te uključe u subotnji karneval.

»Najavile su nam se karnevalske trupe, KUD-ovi, mažoretkinje, puhački orkestri… Plan je da se svaka grupa predstavi u kraćem nastupu na bini«, kaže Mia Požarev iz UG Petrovaradin Media.

Prateći program

Kada je u pitanju prateći program, u cilju promocije manifestacije, od 13. do 17. veljače u središtu Novog Sada, na Trgu slobode, bit će postavljena izložba o povijesti Petrovaradinskog karnevala (stare fotografije i prateći tekst), koja se potom seli za Petrovaradin, gdje će se od 18. do 21. veljače moći pogledati na Trgu u Gradiću. U prostorijama DVD-a Petrovaradin 19. veljače (12 sati) bit će održano predavanje o povijesti i organizaciji petrovaradinskog karnevala.

Na Valentinovo, 14. veljače (19 sati), u predvorju Muzeja Vojvodine bit će otvorena izložba karnevalskih kostima Ljubav pod maskama dizajnerice Vesne Jakić. U sklopu izložbe 21. veljače (16 sati) u Muzeju će biti priređena dječja radionica izrade maski i kostima.

Službeni kostim

Petrovaradinski karneval raspisao je i natječaj za službeni kostim karnevala. Kandidati su pozvani poslati skice, a stručni će žiri odlučiti koji je najbolji rad i poručiti od autora izradu 20 službenih kostima za idući karneval, za 2024. godinu.

U Kulturnom centru Novog Sada 17. veljače (20 sati) bit će izvedena predstava Larry Thompson, tragedija jedne mladosti dok će 13. i 20. veljače u Kulturnoj stanici Egység biti organizirane radionice za djecu.

»Poštujući tradiciju obnovili smo manifestaciju kojom želimo pridonijeti kulturnoj i turističkoj ponudi grada Novog Sada«, kaže predsjednik HKPD-a Jelačić Mirko Turšić.

»Plan nam je rasti iz godine u godinu. Ideja je da se povežemo s drugim karnevalskim gradovima, pa tako i onim izvan Srbije, kao što su na primjer Rijeka ili Kotor«, kaže Požarev.

Financijsku i organizacijsku potporu manifestaciji dali su Grad Novi Sad i AP Vojvodina.

Povijesni temelj

Ova manifestacija zasnovana je na tradiciji karnevalskih okupljanja i povorki u Petrovaradinu koja su imala snažnu hrvatsku organizacijsku notu. Održavanje ovakvih okupljanja imalo je svoj najveći procvat za vrijeme Petrovaradinskog karnevalskog društva koje je osnovano početkom 20. stoljeća. Ono je sa svojim šesnaestočlanim upravnim odborom pripremalo godišnju karnevalsku svečanost.

»Petrovaradinski karneval bio je kulturni događaj, živa slika velike povorke organiziranih i dobro uvježbanih grupa maskiranih osoba koja se kretala duž glavnih ulica Petrovaradina i s vremena na vrijeme zastajala na određenim, važnijim i prometnijim mjestima i raskrižjima kako bi izvela svoje kratke zabavno-scenske uloge i igrokaze. Pritom su pažnju ogromnog broja gledatelja skretali impozantni i vrlo kreativno izrađeni rekviziti, izrađeni za svaku pojedinu grupu sudionika i najčešće postavljeni na zaprežna kola bez bočnih stranica koje su vukli konji. Središnja figura svake karnevalske povorke bio je princ karnevala koji je svojim izgledom, ponašanjem i raskošnom pojavom dostojanstveno svjedočio svoju ulogu. Vozio se najčešće na četveropregu i stupao u pratnji kraljevske svite«, pisao je u Hrvatskoj riječi o povijesti petrovaradinskog karnevala Petar Pifat, kulturni djelatnik i nekadašnji predsjednik HKPD-a Jelačić

Tijekom Drugoga svjetskoga rata karnevali nisu organizirani, a nakon rata nisu obnovljeni u prijašnjem sjaju jer ih je nova vlast smatrala dekadentnim. U skromnijem obliku, tradicija održavanja pokladnih zabava u Petrovaradinu obnovljena je 90-ih godina, a posljednjih godina organizator je bila udruga Jelačić.

D. B. P.

 

 

Najava događaja

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika