Aktualno Aktualno

»Najbolji hrvatski tamburaši« dar Grada Dubrovnika

Ovogodišnje Veliko prelo u Subotici bilo je drugačije od ranijih, jer su među 600 gostiju bili i visoki državni dužnosnici Srbije i Hrvatske. Ostat će upamćeno i po Najboljim hrvatskim tamburašima koji su bili glazbeni gosti prela. Dovesti ih na prelo bila je želja Organizacijskog odbora, a sponzor gostovanja poznatih tamburaša u Subotici bio je Grad Dubrovnik.

»Predsjednik Organizacijskog odbora Velikog prela Denis Lipozenčić koncem prošle godine došao je u Hrvatsko nacionalno vijeće na sastanak s idejom i zamolbom da Veliko prelo 2023. ponovno učinimo velikim. Naime, nakon pandemije, dvogodišnje pauze smatrali smo dobrom idejom da se Veliko prelo zaista vrati na velika vrata. Za pomoć smo se obratili ministru vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu i već nakon dva dana se javila savjetnica ministra Vanda Babić Galić s rješenjem – gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković bio je spreman doći na Veliko prelo, a Grad će financirati Najbolje hrvatske tamburaše za ovu manifestaciju. Prvi korak bio je riješen, nakon kojeg su nastale slatke muke s nedostatnim brojem mjesta za sve one koji su htjeli doći na prelo, za koje sada mogu reći da je uistinu bilo veliko – i prema broju gostiju, i prema broju visokih odazvanica, ali i prema razini na kojoj je HKC Bunjevačko kolo sve to organiziralo. Možda želja za druženjem, možda vrhunski tamburaši (uz Najbolje hrvatske bili su i još izvrsniji naši tamburaši), možda početak otopljavanja i prihvaćanja hrvatskog ozračja od strane Srbije, su doprinijeli da mnogi ostanu bez karte za Veliko prelo. No, daj Bože da dogodine i Dvorana sportova bude tijesna. I Marin bal u Lemešu i Šokačko prelo u Vajskoj i Prelo u Đurđinu i Gupčev bal u Tavankutu i Prelo u Beregu… I ne samo prela nego i svaka manifestacija za koju i organizatori i donatori snose veliku zahvalnost od svih nas i cijele zajednice«, kaže predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Vanda Babić Galić podsjeća kako i Središnji državni ured i MVEP skrbe o Hrvatima izvan domovine, pa tako i Hrvatima u Srbiji, kao autohtonoj hrvatskoj manjini.

»Smatramo da je najoptimalnije i najvažnije povezivati hrvatske krajeve s autohtonim hrvatskim manjinama. Primjerice, za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, Grad Novalja darovao je koncert klape Intrade Hrvatima u toj državi. Tako je i Grad Dubrovnik, grad kulture i hrvatski biser, darovao koncert Najboljih hrvatskih tamburaša Hrvatima u Vojvodini, odnosno Srbiji. Veliko prelo događaj je vrijedan svake pažnje, za kojega ne znamo puno u Hrvatskoj, a naša intencija je da Hrvatska više upozna baštinu Hrvata izvan domovine, posebno konstitutivnog naroda, autohtonih Hrvata u Bosni i Hercegovini i autohtonih hrvatskih manjina od Mađarske do Boke kotorske«, kaže Vanda Babić Galić.

Babić Galić dodaje i da postoji intencija organizirano i kontinuirano predstavljati autohtone hrvatske manjine u Hrvatskoj.

»Zajedničkim snagama, MVEP i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske vrlo skoro počet će s predstavljanjem hrvatskih manjina unutar Hrvatske, kako bi Hrvati u Hrvatskoj znali koja vijednost i blago se čuva na tim prostorima i što sve prolazi autohtoni Hrvat izvan domovine. Ljudi u Hrvatskoj ne znaju puno o Hrvatima izvan Hrvatske, a trebali bi znati. Također, plan je i da se sve hrvatske manjine međusobno povežu, te tako pomognu jedna drugoj u problemima koje imaju, neki su razvijeniji, a neki manje«, kaže Vanda Babić Galić.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika