Aktualno Aktualno

Kreiranje manjinskih politika

Unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina kroz podizanje svijesti o značaju prava nacionalnih manjina, jačanje kapaciteta na lokalnoj razini, kao i uspostava sustava praćenja realizacije Akcijskog plana za nacionalne manjine bile su teme sastanka državnog tajnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhana R. Kurtovića, direktora Europskog centra za manjinska pitanja Vela Petaia, kao i predstavnika delegacije EU u Srbiji i GIZ-a, u okviru projekta »Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji«. Kako je priopćilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava projekt je financiran od strane EU i njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ). Sastanak je održan 8. veljače u palači Srbija.

Državni tajnik Kurtović je istakao da Srbija ima dobar ustavni i zakonodavni okvir, kao i institucionalni sustav zaštite nacionalnih manjina, a o tome koliko se vodi računa o pravima nacionalih manjina govori i činjenica da su resorni ministar, zadužen za ljudska i manjinska prava, kao i državni tajnik upravo iz manjinskih zajednica. Kako je kazao, to je dobar preduvjet da se pripadnici nacionalnih manjina s najviše razine vlasti mogu baviti implementacijom manjinskih prava i kreiranjem manjinskih politika.

»U Srbiji imamo 24 nacionalna vijeća nacionalnih manjina što znači da imamo veliku disperziju nacionalnih manjina. U tom smislu, slobodno možemo reći da su pojedine nacionalne manjine u potpunosti integrirane u društvo i da imaju ostvarenu visoku razinu prava, dok s druge strane imamo nacionalne manjine koje zahtijevaju posebnu pažnju, dodatno osnaživanje i podršku u podizanju razine njihovih prava«, rekao je Kurtović i dodao: »Nacionalne manjine predstavljaju bogatstvo Srbije, čemu u prilog govori multinacionalnost i multikulturalnost naše zemlje s kojom se rijetko koja država može pohvaliti. Ministarstvo će, uz različite projekte s domaćim i međunarodnim partnerima, uvijek nastojati pratiti razinu manjinskih prava u Srbiji kao i njihovu stalnu afirmaciju i podizanje na što veću razinu sukladno s univerzalnim i regionalnim standardima manjinske zaštite.«

Na sastanku je predstavljen plan aktivnosti koje će provoditi Europski centar za manjinska pitanja (ECMI) iz Flensburga do sredine 2025. godine i kojima su obuhvaćena četiri područja: unaprjeđenje metodologije za praćenje ostvarivanja Akcijskog plana za nacionalne manjine; jačanje kapaciteta nacionalnih vijeća nacionalnih manjina; jačanje kapaciteta vijeća za međunacionalne odnose; kao i podizanje svijesti državnih službenika o pravima nacionalnih manjina.

Predstavljene aktivnosti, usmjerene ka realizaciji dijela akcijskog plana za poglavlje 23 kojima se unaprjeđuje položaj nacionalnih manjina, provodit će projektni tim Europskog centra za manjinska pitanja (ECMI) iz Flensburga (Njemačka) koji se bavi istraživanjem različitih aspekata zaštite nacionalnih manjina u Europi.

Projektnu podršku aktivnostima usmjerenim na unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina pruža projekt »Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji«, financiran od EU i njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ), a za čiju je implementaciju zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika