Tema Tema

Dobro organizirana grupa lopova

Zbog sve učestalijih krađa koje potresaju subotičke poljoprivrednike na području južno i jugozapadno od Grada organiziran je u Mjesnoj zajednici Verušić u srijedu, 8. veljače, skup mještana okolnih sela s predstavnicima nadležne Policijske uprave.

Skupu se odazvao veliki broj poljoprivrednika iz Verušića, Bikova, Klise, Višnjevca, Žednika, Novog Žednika i Đurđina među kojima je većina u nekome trenutku i bila pokradena, a najčešće im je otuđivana nafta. Neki su krađu prijavili policiji, neki nisu, no zajedničko svima im je nezadovoljstvo što počinitelji još uvijek nisu pronađeni.

Neki prijave, neki ne

Noć uoči sastanka dogodile su se čak dvije provale – na Bikovu i Klisi! U oba slučaja odnesena je nafta. Jedan od oštećenih je Josip Vojnić Tunić s Klise kojemu je ukradeno 1.500 litara. Kaže kako mu je salaš ograđen, dvorište osvijetljeno »kao da je dan«, no svejedno su mu lopovi uspjeli ući, neprimjetno odnijeti naftu i pobjeći.

»Izvukli su mi naftu iz pet traktora i dva kombajna. Imam ograđen salaš, no oni su na dva mjesta isjekli žicu i ušli u hangar. Nisam odmah ni primijetio što se tijekom noći dogodilo. Radnik je prvi vidio i kad sam došao imao sam što vidjeti i sam. Pozvao sam odmah policiju, oni su izašli, uradili svoj posao i rekli kako će se javiti. Šteta je procijenjena na 1.500 eura«, kaže Vojnić Tunić.

Početkom studenoga Józsefu Dudásu iz Žednika ukradeno je 1.400 litara nafte, krivac nije pronađen, a oštećeni kaže kako je razočaran u policiju jer nisu proveli nikakvu istragu.

»Obili su mi hangar i izvukli naftu iz traktora. Ujutru kad smo vidjeli otvorena vrata, pozvali smo policiju koja nije napravila ništa, nikakva pitanja, zapisnik, nisu poslikali otiske guma, niti su ih otišli vidjeti – ništa. Po meni aljkavo to rade.«

Dudás živi na salašu i nakon krađe ugradio je alarm na objekte. Kaže kako je u protekloj godini bilo puno krađa nafte od poljoprivrednika, međutim mnogi nisu prijavili policiji.

Rješenje: kamera i alarm

Inicijator sastanaka bio je Stipan Lulić iz Verušića. Iako on za sada nije pokraden, kaže kako mu krađe izazivaju strah i da se treba učiniti sve kako bi se ova neizvjesna situacija što prije riješila.

»Krađa ima sve više i nećemo se smiriti dok ne napravimo reda da mi seljaci kada se probudimo ne moramo prvo praviti inventuru po dvorištu je li sve tu. Težak je naš seljački život, prošle godine nas je pogodila suša, povećanje cijena zbog ukrajinske krize i sad nam je još samo ovo falilo. Odrastao sam u siromašnoj obitelji, ali nas je otac uvijek učio da ono što zaradimo smijemo i trošiti, ništa tuđe. Ne znam kako ovi lopovu uspijevaju tako vješto krasti, kao da imaju neki čarobni štapić! Prošle godine su se samo širile vijesti: ovaj je pokraden, onaj je pokraden, izvukli su naftu, ukrali junice, obili salaš i pokupili zlato...«

Iz Policijske uprave Subotica II. kojoj pripada između ostaloga Žednik, Novi Žednik, Verušić, Bikovo i Višnjevac kažu kako za posljednja dva mjeseca imaju sedam prijavljenih krađa goriva. Do sada počinitelji nisu uhvaćeni, a nekoliko puta su ih lovili. Dva službena vozila su slupali pokušavajući ih uhvatiti, jer kažu kako nemaju prigodne aute za atarske puteve. U spomenutom vremenu organizirali su preko 30 zasjeda s policijom u civilnim autima od devet sati uvečer do pet ujutru. Kažu kako su u nekoliko navrata provjeravali sumnjive registarske tablice koje bi im mještani prijavljivali, no da ih ništa nije dovelo do traga jer su to uglavnom lažne, ukradene table.

Predstavnici policije na sastanku su istakli kako im je svaka pomoć dobro došla te su pozvali da im se obrati svatko tko vidi nešto sumnjivo u svome okruženju. Kažu da su lopovi dobro organizirani, da poznaju teren, vjerojatno imaju lokalne pomoćnike i da ih do sada nije bilo lako pratiti, ali da će nastaviti s intenzivnim patrolama. Također, napomenuli su da svatko tko je u mogućnosti ugradi alarm i kameru na svoje imanje.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika