Aktualno Aktualno

Gradonačelnik Stevan Bakić osudio govor mržnje prema Hrvatima

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić osudio je govor mržnje i prijetnje, a na temelju prijave koje je podnijelo Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

»U svezi navedenog dopisa, osuđujem svaki govor mržnje i prijetnji, jer je u suprotnosti s politikom koju vodi predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, i  ne pridonosi suživotu u jednoj multinacionalnoj zajednici kakva je Subotica, niti pridonosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa među susjedima, i samim građanima Subotice«, naveo je Bakić u priopćenju.

Hrvatsko nacionalno vijeće uputilo je 12. veljače gradonačelniku Subotice dopis u kome se traži hitna osuda govora mržnje. Osoba iz Tavankuta koja se na društvenim mrežama potpisuje kao Anđela Moravčić, pod pseudonimom moravcic_a, uputila je sa svojih profila na društvenim mrežama čitav niz poruka u kojima se hrvatskoj nacionalnoj manjini u Republici Srbiji poručuje kako su »skup bolesnika« i da se »sele u Lijepu našu«. Dakle poruke koje u sebi sadrže govor mržnje i izražavaju etnički zasnovane prijetnje spram pripadnika jednoga naroda, koji je zabranjen kako unutarnjim zakonodavstvom Republike Srbije ali isto tako i međunarodnim standardima koje je Republika Srbija prihvatila.

Darko Baštovanović, međunarodni tajnik HNV-a pojašnjava da je prije obraćanja medijima HNV uputio dopis gradonačelniku Bakiću, jer je važno usustaviti komunikaciju s gradskim institucijama i nositeljima vlasti u Gradu Subotica, kada je u pitanju govor mržnje, kako bi se prekinula praksa različitog tumačenja događaja i da se činom javne gradonačelnikove osude spriječi opstrukcija državne politike.

»Želja nam je da usustavimo kontinuiranu komunikaciju s njegovim uredom i suradnicima i da potvrdimo naše temeljno opredjeljenje za suradnjom s državnim institucija i tijelima lokalne vlasti i kada su ovakvi, nemili događaji u pitanju«, kazao je Baštovanović.

Zajedničku želju za prevladavanje razlika iskazao je i gradonačelnik Bakić.

»U želji da u budućnosti gradimo mostove povjerenja, i u  zajedničkoj želji da razlike prevladamo, a ne produbljujemo, pozivam vas da zajedničkim djelovanjem, i kroz razgovor, spriječimo situacije koje bi, kao i ova na koju ste ukazali, dovele do raspirivanja govora mržnje«, naveo je Bakić u svom priopćenju.

Osudu govora mržnje od strane gradonačelnika Bakića pozdravio je DSHV, a predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov napisao je na svom Twitteru da svaki oblik javno iznjetog govora mržnje i etnički motiviranih prijetnji mora imati jasnu i nedvosmislenu osudu predstavnika vlasti.

H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika