Aktualno Aktualno

Izabran Izvršni odbor i dopredsjednici

Na četvrtoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u novome sastavu, održanoj 21. veljače u Subotici, vijećnici su usvojili Izvješće o realizaciji godišnjeg plana Vijeća za 2022. i izabrali novo vodstvo.

Politika kontinuiteta s mladim snagama

Na sjednici su izabrani novi dopredsjednici i članovi Izvršnog odbora. Za dopredsjednike su na prijedlog predsjednice Vijeća Jasne Vojnić izabrani: za Suboticu profesor kemije iz Donjeg Tavankuta Slavko Benčik, za Podunavlje kv. bravar iz Vajske Mladen Šimić, koji je i predsjednik Hrvatske udruge Antun Sorrg, za Srijem studentica iz Batrovaca Snežana Pupić, članica hrvatske udruge u Šidu, i za Sombor diplomirani pravnik iz Monoštora Željko Šeremešić koji je i do sada bio na tom mjestu.

Nakon izbora dopredsjednika, kandidati za predsjednicu i članove Izvršnog odbora su se predstavili i govorili o svojim dosadašnjim aktivnostima i planovima.

Za predsjednicu IO HNV-a kandidirana je Karolina Bašić, master sociologinja, koja je radila prvo kao novinarka, od 2018. je bila honorarna suradnica, a od 2020. je redovito uposlena na poslovima koordinatorice razvojnih programa i projekata u HNV-u.

»U sljedeće četiri godine ću se truditi koordinirati sva četiri područja, a budući se čulo da je bilo poteškoća na polju informiranja i službene uporabe jezika, trudit ću se podići ih na razinu obrazovanja i kulture. Koordinirat ću i rad povjerenstava koja će se osnovati i ustrojiti i svakako provoditi sve preporuke i odluke koje vijećnici HNV-a usvoje«, rekla je Bašić.

Za područje kulture je kandidiran Denis Lipozenčić, po struci elektrotehničar računala, uposlen kao supervizor prodaje, koji je aktivan dugo godina u HKC-u Bunjevačko kolo, gdje je i sada dopredsjednik i član Upravnog odbora. Predsjednik je organizacijskog odbora Velikog prela i Dužijance malenih. Rekao je kako će nastaviti strategiju HNV-a za kulturu, a prije toga napraviti analizu što je bilo dobro i toga će se držati, a unaprijedit će ono gdje su imali manje uspjeha.

Kandidatkinja za članicu IO HNV zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević završila je Pedagoški fakultet i stekla zvanje master učitelj. Četiri godine je zaposlena u HNV-u kao asistenica u obrazovanju. »Ovim prijedlogom sam dobila priliku nastaviti s programima koji se tiču podizanja kvalitete nastave, obrazovanja i odgoja, povećati broj učenika u nastavi, stvarati pozitivne percepcije obrazovanja na hrvatskom jeziku kroz izvannastavne aktivnosti i poticaje u obrazovanju, raditi na jezičnoj stručnosti kadra i surađivati s Hrvatskom«, rekla je.

Zahvalila se na svemu što je do sada učinjeno i Margareti Uršal, koja je vodila ovo područje.

Kandidat za člana IO za informiranje Ninoslav Radak završava studij na Visokoj pedagoškoj školi u Subotici, aktivan je član Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, od 2018. je predsjednik Podružnice mladeži Subotice i predsjednik udruge Hrvatski Majur od prošle godine. Bavi se aktivno sviranjem. Rekao je da će se truditi napraviti pomake i na polju informiranja.

Ljubica Vuković Dulić, povjesničarka umjetnosti uposlena kao kustosica u Gradskom muzeju u Subotici, predsjednica je Galerije prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Do sada je surađivala s HNV-om u području obrazovanja i kulture, prevodila udžbenike, suradnica je Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Leksikona podunavskih Hrvata. Rekla je kako joj je nova dužnost izazov, ali da joj područje službene uporabe jezika i pisma nije strano jer već deset godina radi kao prevoditeljica.

Diplomirana pravnica iz Subotice, tajnica u OŠ Matko Vuković, Mirjana Stantić izabrana je ponovo za tajnicu Vijeća.

Rezultati u 2022. godini

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić iznijela je najznačajnije rezultate rada Vijeća u prošloj godini, koji su predstavljeni i u pismenoj formi na 97 stranica. U izvješću su izneseni podaci o realizaciji planova rada dužnosnika i uposlenih u HNV-u, realizaciji projekata i posebnih planova, te planova na polju informiranja, službene uporabe jezika, obrazovanja i kulture.

Kao najznačajnije rezultate rada Vojnić je istakla uspješno provedenu kampanju »Znam tko sam« pred popis stanovništva u Srbiji, zatim uspješno završene izbore za V. saziv HNV-a (svih 29 vijećnika birano je s jedinstvene liste »HRvati i dalje ZAjedno«), ishodovanje pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriju AP Vojvodine u kojoj je uvršten Hrvatski školski centar, svoj izbor za predsjednicu Odbora za hrvatsku manjinu Savjeta Vlade Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske, nadalje što je osigurano tri milijuna kuna u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Hrvatske za prekogranične projekte u kojima su partneri bili dvadeset udruga i institucija Hrvata iz Srbije i udruge i institucije iz Hrvatske te je najavila da će se ovakvo financiranje nastaviti i vjerojatno povećati.

Osim toga, nastavljena je III. i IV. faza izgradnje Hrvatske kuće u Subotici, ishodovano izdvajanje 19 milijuna dinara od strane Pokrajinske vlade za nastavak uređenja rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i započeta njihova formalna suradnja s Gradom Zaprešićem, osigurani su poticaji za djecu i prijevoz učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskome jeziku (2.338.795 dinara za prijevoz 42 učenika), dodijeljena tehnička oprema hrvatskim udrugama kulture, prvi put su osigurane i dodijeljene stipendije studentima koji studiraju u Srbiji, a koji su aktivni u životu zajednice i drugo.

Kao značajno je istakla i to što su realizirane aktivnosti na izradi Akcijskog plana za nacionalne manjine koji je bio, kako je rekla, vrlo simulativnog karaktera te je spriječeno usvajanje ovog nacrta dokumenta.

Rekla je kako će ove godine biti najmanje pet živih sjednica, ali i da će se nastaviti praksa telefonskih sjednica kada je hitno potrebno donositi odluke.

Financiranje Vijeća, programa i projekata

Vojnić je iznijela i financijske pokazatelje te je, među ostalim, rekla kako godišnje oko 800.000 dinara troše na komunalne troškove, oko 11 milijuna za plaće, nadalje za putne troškove oko milijun i šesto tisuća, te financiraju prijevoz djece, kupovinu udžbenika i drugo.

U prošloj godini HNV je od Srbije, APV, Grada Subotice i Općine Šid ukupno dobio nešto preko 18 milijuna dinara, odnosno 156.318 eura, te je rekla kako su na samom početku godine, ako se sagledaju troškovi i financije, u manjku od 30.000 eura i kako ne bi mogli funkcionirati i ostvarivati programe i projekte bez potpore iz Hrvatske. Istakla je i kako se proračunska sredstva od Srbije nisu povećavala dugi niz godina, a u pojedinim godinama su se i umanjivala.

Od Hrvatske, pak, HNV je dobio sredstva u visini od 1.338.948 eura za izgradnju Hrvatske kuće i kadrovsko snaženje, dok je po natječajima i iz donacija HNV raspolagao s 115.205 eura. Istakla je kako se svaki dinar troši namjenski i da se bez ovih sredstava ne bi mogli ostvarivati programi i projekti Vijeća. Predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin iznio je rezultate rada ovoga tijela te je istaknuo kao nedostatak nedovoljan rad odbora i povjerenstava HNV-a, a Margareta Uršal je govorila o rezultatima na polju obrazovanja. Izvješće je usvojeno bez rasprave.

Jasna Vojnić je nakon sjednice rekla kako svi nastavljaju raditi ono što je započeto i ono što su najbolje radili i kako je ovaj saziv Vijeća saziv kontinuiteta, ali su Izvršni odbor pomladili i kandidirali osobe koje su dugogodišnji aktivisti i »koji će u pravom smislu riječi provoditi sve odluke koje vijećnici budu u ovome mandatu donosili«.

Rekla je kako s radom na dva polja – informiranje i službena uporaba jezika i pisma nisu bili zadovoljni u četvrtom sazivu te se nadaju kako će se ovim promjenama i tu dogoditi značajniji pomaci.

»Što se tiče dopredsjednika neki nastavljaju rad, ali ima i mladih osoba koje su dobile priliku dokazati se kao što je dopredsjednica za Srijem koja je pokazala veliki angažman prilikom izbora za HNV. Sigurna sam da će ove mlade snage donijeti neke novitete, ali i svi zajedno ćemo sačuvati politiku kontinuiteta i sve ono što smo započeli ćemo nastaviti raditi«, poručila je Vojnić.

Vijećnici su na koncu sjednice dali pozitivno mišljenje za kandidatkinju Mártu S. Árokszállási u postupku izbora ravnatelja Dječjeg kazališta u Subotici. Árokszállási je prigodom razgovora o svojoj kandidaturi u HNV-u istaknula kako je spremna angažirati jednu osobu u Dječjem kazalištu iz hrvatske zajednice, osigurati gostovanje jednom godišnje kazališta iz Hrvatske, kao i ustupiti tehničku opremu za manifestacije HNV-a.

Z. V. i J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika