Aktualno Aktualno

DSHV i HNV traže da se film »Oluja« ne prikazuje u školama s nastavom na hrvatskom i mjestima gdje živi znatan broj Hrvata

Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini strahuju da će u slučaju prikazivanja filma »Oluja« u školama u kojima se nastava odvija i na hrvatskom jeziku učenici hrvatske nacionalnosti biti izloženi aktima mržnje, te traže da se u tim školama fim ne prikazuje.

»Dopuštajuči pluralnost perspektiva ocjenjivanja povijesnih događaja i uvažavajući značaj filmske umjetnosti u odgojno-obrazovnom procesu, ukazujemo na činjenicu da prikazivanje filma 'Oluja' može snažno utjecati na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima«, navodi DSHV na svom Twitteru.

U DSHV-u upozoravaju da to može povećati negativne osjećaje spram Hrvata i ojačati netoleranciju među madima u Srbiji.

»Osmaci i srednjoškolci iz naše zajednice će tako vrlo vjerojatno biti izloženi aktima mržnje. Očekujemo da se ovaj film ne prikazuje u školama u Srbiji u kojima postoji nastava, između ostallih i na hrvatskom jeziku i u onim mjestim gdje živi značajniji broj Hrvata«, navodi DSHV na Twitteru.

Da preporuku Ministarstva prosvjete o prikazivanju filma »Oluja« u školama treba preispitati smatra i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

»Bili smo izuzetno neugodno iznenađeni dopisom koji je stigao u škole i to u momentu kada smo upravo otpočeli s otopljavanjem odnosa između RS i RH. Odmah nakon našeg saznanja poduzeli smo korake diplomatskog rješavanja nastale situacije, i u tom smislu imali smo i sastanak s ministrom prosvjete na kojemu je iznesena naša velika zabrinutost i očekivanje da se ovaj slučaj razriješi. Nakon razgovora s ministrom i njegovim timom dobili smo uvjerenja kako će se poduzeti konkretni koraci te da se film neće prikazati u školama gdje se nastava izvodi i na hrvatskom jeziku«, kazala je Vojnić.

Ona je dodala da HNV nastavlja raditi tome da se cijela preporuka preispita, da se spriječi afirmacija nasilja, da se povijesnim događajima pristupa cjelovito »te da se vratimo na put izgradnje dobrih bilateralnih odnosa dviju država.«

Podjsetimo, Ministarstvo prosvjete uputilo je osnovnim i srednjim školama dopis u kome se na osnovu mišljenja Zavoda za unaprjeđivanje obrazovanja i odgoja preporučuje prikazivanje filma »Oluja« učenicima osmog razreda i srednjoškolcima.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika