Aktualno Aktualno

Povećan broj učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina

U Vladi Srbije 2. ožujka održan je sastanak ministra prosvjete Branka Ružića i državnog tajnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr. Rejhana Kurtovića s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, na kojem je priopćeno kako je povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina.

»U ovoj školskoj godini ukupno 5,7 % učenika pohađa cjelokupnu nastavu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina – na albanskom, bošnjačkom, bugarskom, mađarskom, rumunjskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku«, rekao je Ružić, dodajući da je u obrazovnom sustavu osigurano i izučavanje materinjeg jezika i kulture kroz 16 izbornih programa Maternji jezik/govor s elementima nacionalne kulture.

Prof. dr. Rejhan Kurtović naveo je da Vlada Srbije pokazuje spremnost da intersektorski rješava sve izazove s kojima se suočavaju nacionalna vijeća nacionalnih manjina. On je rekao da je obrazovanje jedno od osnovnih manjinskih prava i da Srbija implementacijom tog prava može biti ponosna.

»Ministarstvo prosvjete je u minulom periodu uradilo puno na polju obrazovanja nacionalnih manjina na manjinskim jezicima, čemu u prilog govori mnoštvo konkretnih primjera, a ovaj današnji sastanak pokazuje da se taj trend i dalje nastavlja. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će zajedno i sinkronizirano s Ministarstvom prosvjete i drugim ministarstvima kao i nacionalnim vijećima nacionalnih manjina uložiti sve potrebne kapacitete da manjinska prava u Srbiji budu na najvišem mogućem nivou«, rekao je Kurtović.

Ministar Ružić najavio je na sastanku da će Ministarstvo, zbog daljnjeg unaprjeđivanja kvalitete obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina, u skladu sa Strategijom do 2030. godine, raditi na unaprjeđivanju inicijalnog obrazovanja nastavnika na materinjem jeziku s ciljem osiguravanja kvalificiranog nastavnog kadra, jačanju srpskog kao nematerinjeg jezika za pripadnike nacionalnih manjina, kao i stručnom usavršavanju na jezicima nacionalnih manjina.

H. R. / Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika