Tema Tema

Sa sedam na 55 milijuna

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada Subotice usvojen je Program mjera podrške za provođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Subotice za 2023. godinu. Kroz Program je predviđena pomoć poljoprivrednicima od 55 milijuna dinara, dok je prošle godine iznosila sedam milijuna. Ovo značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu rezultat je prošlogodišnjih prosvjeda poljoprivrednika i na koncu pismenog obećanja gradonačelnika Stevana Bakića kako će im Grad osigurati pomoć.

Mjere podrške podrazumijevaju raspisivanje natječaja za poticaje za regresiranje troškova reproduktivnog materijala (umjetno osjemenjavanje) i sufinanciranje kamata za poljoprivredne kredite. Kroz program je predviđena investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gospodarstava, pomoći za osiguranje usjeva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, kontrolu plodnosti tla, sufinanciranje troškova veterinarskih usluga i nabave lijekova, cjepiva i vitamina za odgajivače svinja i goveda i organizaciju promotivnih aktivnosti, koje su povezane s poljoprivrednom proizvodnjom.

Pomoć dobra, ali nedovoljna

Za usvajanje Programa na sjednici Skupštine glasovali su i vijećnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Vijećnik Vinko Stantić obratio se za govornicom ističući velike potrebe poljoprivrednika nakon dvije sušne godine i zbog povećanih troškova za proljetnu sjetvu.

»Pozdravljam Grad što je donio odluku da pomogne poljoprivrednicima u ovim teškim trenutcima. Prošla godina je bila sušna, a prethodna također. Kad je došlo da možemo prodati žito za 45 dinara, dobili smo zabranu izvoza, isto tako i za ulje. Sad je pala cijena žitu, pala je cijena i ulju, a građani i dalje plaćaju proizvode kao da su sirovine skuplje. Mlijeko je otišlo na 180 dinara, proizvođač ga proda za 60 dinara i ja ne znam gdje je tu razlika. Pomoć je jako dobro došla, ali mislim da ljudi neće kupovati mehanizaciju ove godine jer nemaju novaca za to. Naročito jer su sjeme i kemija otišli gore za 30-40 posto. To su ogromna poskupljenja. Ova pomoć će dobro doći poljoprivrednicima, ali mislim da je neće svi ni osjetiti«, rekao je Stantić.

Da je pomoć dobra, ali ne i dovoljna misli i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković, jedan od sudionika ljetošnjih prosvjeda subotičkih poljoprivrednika i jedan od pregovarača u Gradu, Pokrajini i Vladi.

»Pozdravljam odluku što je Subotica prepoznala da je potrebna pomoć poljoprivrednicima, ali nažalost izgleda da se oni moraju boriti i izlaziti na ulice, tjerati svoje traktore ispred Gradske kuće kako bi netko obratio pažnju na njih. Jako je žalosno što mi tako moramo pokazivati nezadovoljstvo. Ova pomoć je dobra, ali trebala bi biti dvostruko veća, oni trebaju 100 milijuna dinara opredijeliti za poljoprivredu godišnje iz proračuna jer mi hranimo narod, dajemo im kruh i mlijeko i jako smo veliki čimbenik za funkcioniranje grada.«

»Želimo bolju komunikaciju«

Matković kaže kako je Udruženje nakon prosvjeda imalo sastanke s predstavnicima gradske vlasti jednom mjesečno – u studenome, prosincu i siječnju, ali da nije zadovoljan u potpunosti suradnjom.

»Očekujem da će suradnja biti s njihove strane puno bolja. Da nas prihvate i shvate kako mi samo želimo pomoći seljacima. Niti jednog trenutka nismo nastupili kao neprijatelji vlasti, a mislim da nas tako doživljavaju. Mi im skrećemo pažnju u čemu je konkretno potrebno pomoći poljoprivrednicima, jer kako se kaže, svatko zna najbolje u svojemu dvorištu što mu je potrebno. Stoga trebamo biti u boljoj komunikaciji, a ne da ja njih zovem, ostavljam poruke i da mi se danima nitko ne javi. Stalno smo ih podsjećali da nam je gradonačelnik Bakić dao pismeno obećanje da ćemo biti dio kreiranja proračuna. Mi ne želimo nikome postavljati ultimatum; zar vam uopće i izgleda da smo u takvom položaju?«, zaključuje Matković.

Udruženje subotičkih poljoprivrednika na sastancima u Gradskoj upravi iznosilo je svoje prijedloge za utrošak 55 milijuna dinara, koji su izdvojeni u proračunu Grada Subotice za 2023. godinu. Kažu kako su njihovi zahtjevi ovim Programom ispunjeni manje-više te da su što se toga tiče zadovoljni.

Iz Udruženja su predlagali da se više od 21 milijun dinara izdvoji za kupovinu mehanizacije, i to tako da bi poljoprivrednici dobili povrat od 70 posto do maksimalnog iznosa od 300.000 dinara po gospodarstvu. Zatim, da se oko 20 milijuna dinara izdvoji za subvencioniranje kamata na bankarske kredite, do iznosa kredita od milijun dinara i da se uključi više banaka kako bi što više proizvođača moglo koristiti tu vrstu pomoći. Predlagali su i da se po hektaru osiguranih usjeva iz proračuna izdvoji po 1.000 dinara, a da ovom vrstom pomoći bude obuhvaćeno više osiguravajućih tvrtki. Prihvaćeno je da se Poljoprivrednoj stručnoj službi zbog analiza zemljišta koje rade iznos poveća s dva i pol na tri milijuna dinara te poticaj pčelarima od milijun dinara.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača ističu kako već za ovu godinu imaju novi cilj s kojim će pregovarati s Gradom, a to je još veća financijska pomoć. Predlažu da se iz proračuna Grada za 2024. za poljoprivredu izdvoji 100 milijuna dinara. Također, priželjkuju bolju suradnju s Gradom kako ne bi opet moralo doći do prosvjeda.

Na teritoriju Grada Subotice registrirano je oko 6.600 poljoprivrednih gospodarstava na 75.519 ha. Registrirane su i 22 zemljoradničke zadruge od kojih su dvije u području stočarstva, ostale u području ratarstva, voćarstva i vinogradarstva (gajenje žita, leguminoza, uljarica, voća i vinove loze), te osam udruženja poljoprivrednih proizvođača, udruženje odgajivača svinja i dva udruženja pčelara.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika