Aktualno Aktualno

Nastavak uspješne suradnje

Izaslanstvo Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine je u posjetu Srbiji boravilo 9. i 10. ožujka. Domaćin sastanka, kao i posjeta bio je predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković. Nakon upoznavanja s glavnim gradom Srbije i njegovim znamenitostima uslijedio je obilazak jednog od povijesno važnog grada za hrvatsku zajednicu u Srbiji, Novog Sada, točnije Petrovaradina. U sklopu ovoga posjeta izaslanstvo je imalo priliku upoznati se sa Spomen-domom bana Josipa Jelačića, gdje im je upravitelj dr. Darko Polić rekao nešto više o prvim danima bana, kao i o hrvatskoj baštini koju čuva istoimena zaklada, ali i sam Petrovaradin. Mlade iz Bosne i Hercegovine uz predsjednika Mladeži DSHV-a u Petrovaradinu sačekali su i ostali članovi Mladeži, posebice iz Srijema, dok je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća bila Nataša Stipančević, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje.

U poslijepodnevnim satima izaslanstvo se sastalo s predsjednikom DSHV-a i ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovim. Sastanak je održan u prostorijama Zaklade Antuna Gustava Matoša u Beogradu, a Žigmanov je na samom početku istaknuo njezinu povijesnu važnost budući da su te prostorije pripadale pokojnom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Predsjednik Žigmanov je upoznao izaslanstvo sa svojim aktivnostima kao ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, istaknuvši kako je to ipak iskorak za cijelu hrvatsku zajednicu koja živi i djeluje na teritoriju Srbije. Osvrnuo se i na poslanje koje provodi zajedno s predsjednikom Mladeži DSHV-a, a to je upravo povezivanje Hrvata koji su stanovnici Beograda kroz suradnju s institucijama oko kojih se okupljaju, posebice Katoličkom crkvom u Beogradu.

Žigmanov i Piuković govorili su i o položaju Hrvata u Srbiji, uspoređujući ga s položajem Srba u Hrvatskoj te načinu na koji je reguliran njihov položaj i politička zastupljenost.

Predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Mate Lončar nakon čestitki predsjedniku Žigmanovu na imenovanju za ministra upoznao je sugovornike s načinom djelovanja Mladeži HDZ-a BiH.

»Prije izbora sam bio kod vas i složili smo se kako je uspjeh veći što je zajedništvo jače. Danas tom uspjehu svjedočimo jer ste upravo Vi predvodili naš narod u Srbiji i prvi put osigurali mjesto u izvršnoj vlasti na najvišoj razini. U ime mladih koje predstavljam, a vjerujem i cijelog našeg naroda u BiH, izražavam Vam najiskrenije čestitke. Ponos i radost koju osjećamo uistinu je neizmjerna, a obveza svih nas je našu uspješnu suradnju nastaviti«, poručio je Lončar tijekom sastanka.

Izaslanstvo Mladeži HDZ-a BiH činili su uz predsjednika Mladeži HDZ-a BiH Mate Lončara, zamjenik predsjednika Boris Mrnjavac i član predsjedništva Danijel Poljak.

M. A. K.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika