Tema Tema

Kad se kockice poslože

Kada je riječ o cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku, ove godine u školske klupe sjest će 22. generacija prvaša. Osim djece koja s uzbuđenjem čekaju polazak u prvi razred, uzbuđenje s njima dijele i roditelji na kojima je odluka u koju školu upisati dijete i na kom nastavnom jeziku.

Iskustvo stečeno u prethodna dva desetljeća dragocjeni je podatak za sve one koji se promišljaju trebaju li svoje dijete upisati u cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. Najbolje svjedoče roditelji koji su nekad bili učenici hrvatskih odjela, a sada upisuju svoju djecu.

»Neki novi klinci«

U prosvjetnom sustavu Srbije od školske 2002./03. godine odvija se nastava i na hrvatskom jeziku i to prema Programu nastave i učenja Republike Srbije.

»Kampanja za upis u prve razrede na hrvatkskom jeziku započela je još početkom aktualne školske godine, kada smo imali prvi susret s roditeljima i predškolcima. Rekla bih kako je sada vrhunac kampanje koju ove godine predvodi Udruga Naša djeca koja je i prethodnih godina uz Hrvatsko nacionalno vijeće imala brojne aktivnosti oko upisa. Odlučeno je kako će ove godine Udruga uz sastanke s roditeljima plasirati i sve podatke i aktualnosti oko upisa na društvene mreže i u medije te će tako nadamo se i šira javnost biti upoznata sa svim programima i podacima, a kampanja je prepoznatljiva uz logo: »Složite kockice u odgoju Vaše djece«, priča novoizabrana predsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Nataša Stipančević i dodaje: »Osnovni cilj ove kampanje jest informirati roditelje o mogućnosti izbora, te pružiti im više informacija za upis u nastavu na hrvatskom jeziku zbog kojih nam mnogi roditelji kasnije godinama zahvaljuju. Također, u ovoj kampanji roditelji će dobiti informacije vezane i za rokove i smjerove kada je u pitanju upis u srednju školu, a često su upravo roditelji i podrška jedni drugima.«

Proteklog tjedna, ali i u narednom periodu po riječima Nataše Stipančević održavaju se roditeljski sastanci u Subotici i okolici na kojima roditelji mogu postaviti sva pitanja glede upisa u cjelovitu nastavu, te dobiti sve potrebne informacije. Kada je u pitanju osnovna škola, u cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku mogu se upisati djeca iz bilo kog vrtića i to u periodu od 3. travnja do 31. svibnja. Roditelji se mogu prijaviti preko E-uprave, a iz škola poručuju da ih mogu i direktno kontaktirati i u dogovorenom terminu ih i posjetiti. Osnovne škole u kojima se odvija nastava na hrvatskom jeziku su: Matko Vuković u Subotici, Ivan Milutinović u Subotici i Maloj Bosni, Vladimir Nazor u Đurđinu, Matija Gubec u Tavankutu i 22. oktobar u Monoštoru.

Kada se dijete upiše, škola prikuplja potrebne podatke po službenoj dužnosti, a jedino što je bitno jeste da roditelj zna svoj i djetetov JMBG. Prilikom upisa roditelj ima mogućnost izjasniti se želi li da njegovo dijete pohađa nastavu na hrvatskom jeziku, kao i obvezni izborni predmet – vjersku nastavu.

Nastavlja se s brojnim poticajima

»Polazak u školu je veliki korak u životu djeteta, a ono što će dočekati prvašiće je bitno za socijalizaciju djeteta. Već godinama unazad svjedočimo kako je u hrvatskim odjelima obiteljska atmosfera i mislim da je to izuzetno bitno i djeci i roditeljima koji se već poznaju i međusobno druže. To je sigurno lakše i ljepše, a to naši odjeli pružaju«, kaže Stipančević i pojašnjava kako će sve prvaše i ove godine dočekati sjajne učiteljice koje su dio sustava obrazovanja na hrvatskom jeziku i koje su jezično i predmetno stručne, kao i udžbenici na dar, bon za školski pribor u vrijednosti od 10.000 dinara, te prijevoz djece od kuće do škole i nazad.

Po njenim riječima, kada je u pitanju prijevoz, on se aktivira početkom školske godine i u zavisnosti od potrebe se formiraju rute.

»Ono što već sada mogu reći jest da imamo podatke s terena kako bi ove godine broj prvašića u odnosu na prethodne godine mogao porasti. Osobito nas raduje da će ove godine biti i odjel u OŠ Matija Gubec u Tavankutu, što je lijep poticaj i za naredne generacije. Učiteljice koje će ove godine uzeti prvaše su: Tanja Dulić (OŠ Ivan Milutinović, Subotica), Ana Kopunović Legetin (OŠ Ivan Milutinović, Mala Bosna), Mirjana Perčić (OŠ Matko Vuković), Sanela Molnar (OŠ Matija Gubec, Tavankut) i Adrijana Žarić (OŠ Vladimir Nazor, Đurđin), dok se još ne znaju točni podaci za Monoštor«, kaže sugovornica.

Obrazovanje na hrvatskom jeziku moguće je nastaviti i u srednjoj školi, a srednju školu na hrvatskom jeziku mogu upisati i oni učenici koji su se do sada školovali na srpskom nastavnom jeziku.

»Završni ispit za male maturante bit će 21., 22. i 23. lipnja, nakon čega slijede preliminarni rezultati, pa konačni, zatim liste želja i onda upis u srednju školu. Nakon završene osnovne škole na hrvatskom jeziku može se upisati bilo koja srednja škola, a srednje škole u kojima postoji nastava na hrvatskom jeziku su sljedeće: Gimnazija Svetozar Marković u Subotici – opći smjer, Politehnička škola u Subotici – tehničar grafičke dorade/tehničar tiska i u Medicinskoj školi u Subotici – stomatološka sestra-tehničar. I nakon srednje škole može se upisati bilo koji željeni fakultet u Srbiji, Hrvatskoj ili drugdje«, pojašnjava Stipančević.

Slijede brojna putovanja

Uz upis u osnovnu i srednju školu, aktualan je i upis u vrtiće, koji će se vršiti tijekom travnja. Roditelji prijavu mogu podnijeti putem E-uprave i tako upisati svoju djecu u vrtiće u kojima se odgojno-obrazovni rad odvija na hrvatskom jeziku su. To su vrtići: Marija Petković – Sunčica u Subotici, Marija Petković – Biser u Subotici, Petar Pan u Tavankutu i vrtić pri OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu.

Svi oni koji su već u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku dobro znaju što znače izvannastavne aktivnosti – nezaboravna putovanja, druženja, obilasci, učenje, stvaranje novih prijateljstava...

Po riječima Nataše Stipančević upravo te izvannastavne aktivnosti se počinju provoditi u djelo. Tako će već krajem ovoga mjeseca biti organiziran Veliki maturalac (Mostar, Međugorje, Sarajevo i rijeka Buna). Nakon Uskrsa je Mali maturalac (Osijek, Zagreb, Sinj, Split), zatim su u planu jednodnevni izleti za učenike nižih razreda, razmjena učenika šestih razreda u Žrnovnicu kraj Splita, te potom kreću ljetne aktivnosti, odnosno Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na Cresu i Prviću koje organizira Udruga Naša djeca, zatim ljetovanje u Novom Vinodolskom za učenike četvrtih i petih razreda, te profesionalna orijentacija za učenike završenih sedmih i trećih (srednji) razreda.

»Jedna od novina u ovoj godini jest razmjena učenika, odnosno studijski posjet gimnazijalaca (1.-3. razred) iz Subotice vršnjacima iz X. Gimnazije u Zagrebu. Gimnazijalci će u Zagrebu biti produljeni vikend, odnosno od petka do nedjelje, a naknadno ćemo i mi njihovim gimnazijalcima uzvratiti posjet«, kaže Stipančević.

Također, ono što je sugovornica naglasila jest i na neki način jedan od ciljeva izvannastavnih aktivnosti, a to je da djeca i mladi imaju prilike čuti hrvatski izvorni govor, učiti o svojoj tradiciji, vjeri, kulturi, te se upoznati s brojnim znamenitostima Hrvatske.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika