Tema Tema

Tehnički razlozi zaustavili vlakove

U željezničkoj stanici u Sonti svakodnevno staje nekoliko vlakova. Iz Sonte se može za Novi Sad, Sombor i Suboticu, ali ne i za susjednu Hrvatsku, jer putničkih vlakova između Bogojeva i Erduta nema od 2020. godine.

»Nekada je dnevno bilo nekoliko vlakova koji su Sontu preko Vinkovaca spajali s europskim gradovima. Mali poljoprivrednici vlakom su putovali u Vinkovce i Osijek, gdje su nosili svoje poljoprivredne proizvode. Djeca su nam u Osijeku bila u srednjim školama i na fakultetima. Tako je bilo nekada«, priča Mato Zec iz Sonte.

No, za Sonćane je veza s Erdutom i dalje Vinkovcima i Osijekom ostala važna i nakon uspostave granica dvije države, ali vlakom tamo ne mogu.

Neopravdano zapostavljen pravac

Kad je krajem 2007. godine odnovljen željeznički most na Dunavu kod Bogojeva i srbijanska i hrvatska strana dočekale su to s nadom da će se poslije više godina ponovno uspostaviti redoviti polasci vlakova između Bogojeva i Erduta. Teretni vlakovi krenuli su 2008. godine, dok se na putničke čekalo do 2015. No, nije dugo potrajalo, jer je u lipnju 2020. godine promet putničkih vlakova obustavljen, a onda u prosincu iste godine i ukinut. U željezničkim poduzećima Srbije i Hrvatske obustavu prometa pravdaju tehničkim razlozima.

Most Erdut – Bogojevo, koji se nalazi na regionalnoj pruzi Subotica – Vinkovci za promet je bio zatvoren od NATO raketiranja 1999. do 2007. godine. U obnovu mosta uloženo je 710.000 eura. Hrvatskoj su donacijom pomogle Belgija i Norveška s po 200.000 eura, a ostatak od 310.000 eura osigurala je Srbija. Obnovom mosta na Dunavu kod Bogojeva stekli su se uvjeti za željeznički promet na pruzi Subotica – Vinkovci, ali se na redovite putničke vlakove čekalo godinama. Krenuli su tek 2015. godine. No, vlakovi nisu dugo prometovali, jer je od pandemije covida 19 putnički promet prvo obustavljen u lipnju 2020. godine, a onda u prosincu i ukinut.

Najveći interes za ponovno uspostavljanje putničkog prometa između Srbije i Hrvatske trebale bi imati pogranične općine, a to su Odžaci sa srbijanske i Erdut s hrvatske strane. I jedne i druge pitali smo jesu li poduzeli neke korake da se u vozni red vrate i putnički vlakovi na pruzi Subotica – Vinkovci. Iz Općine Odžaci na pitanja Hrvatske riječi nisu odgovorili.

Stao i Sava express

Od prvog siječnja ukinut je i teretni promet između Ljubljane i Beograda, preko Zagreba. Direktna veza između Ljubljane i Beograda uspostavljena je početkom ožujka 2018. godine kada je prvi teretni vlak nazvan Sava express iz Ljubljane stigao u Beograd. Pet godina kasnije ovaj vlak je ukinut zbog neisplativosti.

»Općina Erdut je u par navrata pokretala postupak s predstavnicima Općine Odžaci oko što kvalitetnije povezanosti Srbije i Hrvatske u željezničkom prometu, naročito povezanosti Erduta i Bogojeva, odnosno nekadašnje linije Subotica – Sombor – Dalj – Vinkovci. Smatramo da je taj veoma bitan pravac nepravedno zapostavljen i da je potrebno što prije ponovno uspostaviti linije povezanosti, te da željeznica koja je i dalje jedan od najjeftinijih i najprihvatljivijih prijevoza, kako putnika tako i raznih tereta treba biti svakako najzastupljenija. Smatramo da je potrebno poduzeti sve kako bi ovaj pravac koji je nekada bio žila kucavica Europe ponovo dobio zasluženo mjesto u željezničkom prijevozu«, kaže za Hrvatsku riječ načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Ipak, odluke se ne donose ni u Odžacima ni u Erdutu već u Beogradu i Zagrebu, točnije u Hrvatskim željeznicama i Srbija vozu, odnosno resornim ministarstvima. I u jednom i u drugom poduzeću dobili smo isti odgovor: vlakovi ne prometuju iz tehničkih razloga.

I dok na pruzi Bogojevo – Erdut nema uvjeta za vraćanje putničkih vlakova, za teretne uvjeti postoje. Iz Uprave carina doznali smo da preko Carinske ispostave Željeznička stanica Bogojevo mjesečno u Srbiju uđe oko 20 teretnih željezničkih kompozicija. Isto toliko u Hrvatsku iz Srbije.

»Preko Bogojeva u Srbiju se najviše uvozi soja, dok je prijašnjih godina to bilo mineralno gnojivo. Iz Srbije se najviše izvoze poljoprivredni proizvodi kao što su kukuruz, pšenica i repini rezanci«, navode u Upravi carina Srbije.

Teretni promet odvija se samo tijekom dana zbog ograničenog radnog vremena stanice u Erdutu, doznajemo u poduzeću Infrastruktura Željeznice Srbije.

Obustavljen i promet između Beograda i Zagreba

U poduzeću Srbija voz doznali smo da je osim na pruzi Subotica – Vinkovci obustavljen i promet putničkih vlakova na pruzi Beograd – Zagreb. Vlakovi na ovoj pruzi ne prometuju od ožujka 2020. godine, a posljednja stanica od tada su Vinkovci. Do ukidanja redovitog prometa između Beograda i Zagreba svakodnevno su išla dva vlaka, a u sezoni su bila dodana još dva polaska. U 2019. godini na ovoj relaciji prevezeno je više od 33.000 putnika. U Srbija vozu smatraju da tehnički uvjeti nisu jedini razlog što putnički vlakovi nisu vraćeni na prugu Beograd – Zagreb već da s hrvatske strane postoji manjak zainteresiranosti za ponovnu uspostavu prometa, jer je hrvatska strana u pregovore uvela neke neuobičajene zahtjeve poput sudjelovanja u troškovima na hrvatskom dijelu teritorija. Potvrdu te tvrdnje koja se tiče prometa na pruzi Zagreb – Beograd nismo dobili u HŽ-u, ali su nam rekli da je promet između Bogojeva i Erduta pogranični, što znači da vlakovi iz susjedne države idu samo do Erduta, a ne dalje na teritorij Hrvatske.

Dok je funkcionirao putnički promet između Bogojeva i Erduta vlakovi iz Hrvatske išli su od Osijeka do Bogojeva, a vlakovi iz Srbije od Sombora do Erduta.

Z. V.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika