Aktualno Aktualno

Vajska: Selo se guši u kancerogenom dimu

U atarima Vajske godinama unazad pojedine grupacije lokalnih žitelja spaljuju velike količine otpada kako bi na najbrži način dobili bakar, koji potom preprodaju. Kako bi se ukazalo na ovaj problem, u Vajskoj je u utorak održana tribina u organizaciji udruge Moj Bač. Na tribini je, kako piše portal Autonomija, rečeno da institucije lako i brzo mogu riješti problem spaljivanja kablova i otpada u mjestu Vajska u Općini Bač, koje ima katastrofalne posljedice po zdravlje stanovništva kroz zagađenje zraka i zemljišta.

Mještani kažu da se zbog ovog problema nad selom nerijetko nadvije crni dim koji je, prema ocjenama stručnjaka, izuzetno kancerogen. Specijalist pulmologije Dejan Žujović rekao je da spaljivanja kablova, gume i sličnih vrsta otpada »nije zagađenje, to je ubijanje jednog čovjeka, jednog sela, jedne nacije«.

Zdravko Vulin iz grupe građana Moj Bač rekao je da se tribina održava na otvorenom jer »nisu nam dali salu Vatrogasnog doma uz obrazloženje da je sala ‘zauzeta do daljneg’«.

»Dakle, ne samo da su nam zrak i zemljište zagađeni već smo zagađeni strahom. Želimo pričati slobodno. Želimo normalan i zdrav život, a ne da obolijevamo od raka«, poručio je Vulin, a prenosi Autonomija.

DSHV: Rješenju prići sustavno

Na problem ugrožavanja okoliša i zdravlja stanovnika Vajske (i okolnih sela općine Bač) ukazao je u svojem priopćenju i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, navodeći kako je potrebno da se rješenju ovoga problema priđe sustavno i i da se trajno eliminira ekološka opasnost.

»Po svjedočenju naših članova iz Vajske, ali i brojnih drugih stanovnika ovoga sela, spaljivanje se događa na više mjesta u ataru, dim je iznimno gust i iritirajuće neprijatan, ostaje dugo vremena i gotovo onemogućuje disanje i uobičajen život. Vajštanci se opravdano plaše za svoje zdravlje, istovremeno naglašavajući da se ovakvim aktivnostima dovodi u pitanje i imovina i poljoprivredne kulture. Dokaz toga su česte intervencije vatrogasaca. Ipak, praksa se uporno ponavlja. Time se, osim okoliša u selu, degradira i priroda, vode i cijeli ekosustav Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u kojem se ovo područje nalazi«, navodi se u priopćenju koje potpisuju predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i predsjednik Mjesnog odbora DSHV-a u Vajskoj Dario Bošnjak.

DSHV ukazuje da je potrebno da se rješenju ovoga problema priđe sustavno i da se trajno eliminira ekološka opasnost, a istovremeno omogući stanovnicima Vajske koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina da svoj posao nastave obavljati.

»Rješenje za to su strojevi koji mehanički odvajaju metal od materijala kojim je obložen, dakle bez termičkog obrađivanja – sigurno i neškodljivo. Ukazujemo da je, budući da je riječ o dobrobiti zajednice, koja se uz to nalazi u pograničnom području, moguće takav stroj nabaviti i uz pomoć sredstava Europske unije (pretpristupni fondovi), te uvesti princip dobre prakse edukacijom korisnika ovakvih strojeva«, dodaje se.

DSHV naglašava da se zanemarivanjem ovog velikog problema, ali i inzistiranjem za kažnjavanjem bez trajnoga rješenja, mogu pogoršati međunacionalni odnosi u Vajskoj, te zbog toga poziva sve aktere – stanovnike Vajske, lokalnu samoupravu, policiju i vatrogasne službe na dogovor i žurno rješenje ovog problema.

H. R. / Foto: Voice

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika